Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcalde visita les obres del nou CAP de La Llàntia

Escoltar

L'alcalde visita les obres del nou CAP de La Llàntia

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el regidor d'Obres, Francesc Melero, han visitat avui les obres del futur Centre d'Atenció Primària (CAP) de La Llàntia, situat entre els carrers de la Boixa i de la Verge de Guadalupe.

Durant el transcurs de la visita, s'ha comprovat que l'estructura de l'edifici està acabada i que actualment s'està treballant en el revestiment de les façanes, la creació de les divisions interiors i les instal·lacions d'aigua, llum, calefacció i refrigeració.

El calendari de les obres preveu que aquestes finalitzin el proper mes de juny quan l'Ajuntament de Mataró traslladarà l'equipament a l'Institut Català de la Salut que serà l'encarregat d'equipar el centre amb el material necessari €mobles i material tècnic- per a la seva posada en marxa.

Cobertura sanitària

El nou CAP de La Llàntia, juntament amb l'existent al carrer del Vallès, donarà cobertura als ciutadans que viuen a la zona limitada entre l'avinguda Puig i Cadafalch fins a la plaça Granollers i la Via Europa fins a l'autopista C-32. Es tracta d'una població, amb dades del 31 de desembre de 2007, de 20.511 habitants dels quals 3.448 són menors de 15 anys i són atesos pel pediatra mentre que la resta, 17.063, són atesos pel metge de capçalera.

En aquests moments, el CAP del carrer del Vallès disposa d'11 equips de medicina de família i de 3 equips de pediatria que tenen una capacitat d'absorció de 19.900 persones i de 4.200 persones, respectivament.

L'assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut es calcula en base a la població i l'estàndard utilitzat diu que cada equip de medicina de família pot atendre entre 1.700 i 1.900 persones. Per la seva banda, cada equip pediàtric pot atendre una població d'entre 1.200 i 1.400 joves.

Amb aquestes dades, la posada en funcionament del nou CAP no ha de representar un increment de personal mèdic i d'infermeria si l'existent ja pot cobrir la demanda que genera la ciutadania de la zona.

De totes formes, la creació del nou centre ampliarà la capacitat d'absorció màxima amb la possibilitat de disposar de 18 equips de medicina familiar que podran atendre a 33.200 persones i de 6 equips pediàtrics amb capacitat d'atendre a 8.400 persones.

Equips actuals

Població actual

Capacitat d'absorció actual

Equips futurs

Capacitat d'absorció màxima

Equip de medicina de família (pacients de més de 15 anys)

11

17.063

19.900

18

33.200

Equip pediàtric (pacients de menys de 15 anys)

3

3.448

4.200

6

8.400

En el moment de la posada en marxa del nou CAP de La Llàntia, està previst que part del personal de l'equipament del carrer del Vallès -un equip pediàtric i quatre equips de medicina de família- es traslladin al nou edifici.

La població més propera al nou centre podrà escollir entre mantenir el seu metge o canviar, prioritzant la distància al centre. El mateix passarà amb les persones del barri de Cerdanyola que vegin que el seu metge es desplaça a La Llàntia. Des del servei de Salut Pública de l'Ajuntament s'està en contacte amb l'ICS per tal de facilitar aquest trasllat.

Característiques de l'edifici

El CAP tindrà una superfície útil de 940 m², i ocuparà una superfície total construïda de 1.088m². L'edifici estarà format per dos cossos lineals, situats a diferent alçada donat el fort desnivell dels terrenys, de manera que una de les ales quedarà alineada amb el carrer de la Verge de Guadalupe i l'altra amb el carrer de la Boixa. Totes dues s'uniran a la cantonada dels vials on es situarà l'accés al CAP.

El cos alineat amb el carrer de la Verge de Guadalupe tindrà dues plantes, mentre que l'alineat amb el carrer de la Boixa, situat a la zona més baixa, en tindrà tres.

Distribució per plantes

Planta baixa: s'hi situa l'accés, la recepció, l'arxiu, la sala de treball administratiu i la sala de treball social, així com una bateria de sales de consulta de pediatria i medicina general, donant façana a un pati interior triangular.

Planta +1: s'hi situen les sales de consulta polivalent i l'aula d'educació sanitària amb els seus vestidors. També hi haurà una bateria de sales de consulta d'odontologia, ginecologia i medicina general.

Planta €1: s'hi situen la sala i els vestidors del personal, la sala de reunions-biblioteca, els magatzems i els locals de serveis. Aquesta planta tindrà un accés independent, aprofitant el desnivell del carrer.

Planta coberta: a la coberta del cos paral·lel al carrer de la Boixa s'hi situa el volum tècnic amb la maquinària de les instal·lacions. S'hi podrà accedir des de l'escala general de l'edifici.

El projecte d'edificació ha tingut en compte criteris d'economia constructiva i estalvi energètic, com l'entrada de llum natural.

Les obres, tant dels enderrocs previs com de construcció del nou edifici, van ser adjudicades a l'empresa Construccions Deco, SA, per un import total d'1.905.737 euros.

L'Ajuntament i el Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya van signar, l'octubre del 2006, un conveni de col·laboració per al finançament de les obres. L'acord estableix que l'Institut Català de la Salut reintegrarà el cost de les obres que executarà l'Ajuntament. A més, l'Ajuntament assumeix els costos de redacció del projecte, la contractació administrativa i la direcció facultativa de les obres, les llicències i permisos necessaris, i fa la cessió del solar a la Generalitat.