Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reobre el Clos Arqueològic per celebrar el 50è aniversari de la Vil·la romana de Torre Llauder

Escoltar

Mataró reobre el Clos Arqueològic per celebrar el 50è aniversari de la Vil·la romana de Torre Llauder

Divendres 11 de maig a les 20.30 h s’hi celebrarà una festa romana



Torre Llauder és un dels jaciments arqueològics més notables del país i la descoberta de la vil·la romana que s’hi conserva per Marià Ribas i el seu equip marca una de les fites més transcendents de l’arqueologia catalana i mataronina del segle XX. El 2011 entitats mataronines i persones convocades pel Museu de Mataró es van constituir en la Comissió 50 anys Torre Llauder per commemorar l’aniversari de la descoberta de la vil·la romana i plantejar-ne el programa d’actes.


 

De les actuacions fetes fins ara, cal destacar la presentació de les darreres excavacions a la Tribuna d’Arqueologia de la Generalitat, l’article dels “Fulls102” del Museu Arxiu de Santa Maria i la proposta del Grup d’Història del Casal de nomenar Marià Ribas i Bertran membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres, una iniciativa que ha assumit l’Ajuntament de Mataró.

 

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, juntament amb el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, i l’arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, han presentat avui en roda de premsa el programa d’activitats per celebrar el 50è aniversari de la descoberta d’aquesta vil·la romana enclavada a Mataró.

 

Fernàndez ha destacat que amb aquest aniversari i la programació d’activitats per celebrar-ho “volem donar a conèixer altra vegada la vàlua que té aquest jaciment, un dels més importants del país” i ha afegit que la reobertura del clos al públic “serà un element més de promoció de ciutat”.

 

 

Una festa romana i altres activitats

 

Divendres 11 de maig, comença el gruix dels actes de celebració amb la reobertura del Clos Arqueològic i amb l’organització d’una festa romana. Fins desembre s’aniran succeint diferents actes, entre els que destaca la presentació d’una exposició al Museu de Mataró sobre el jaciment i la seva història, així com espectacles, conferències, visites guiades i moltes altres activitats.

 

La reobertura del Clos Arqueològic comptarà amb la presència de l’alcalde de Mataró, Joan Mora, del director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma, del director General de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, i del president de l’IMAC, Joaquim Fernàndez.



L’acte començarà a les 20 h quan els Armats de Mataró iniciaran el recorregut cap al Clos Arqueològic des de l’edifici de La Presó seguint per La Riera, La Rambla, carrer de Montserrat, carrer de Sant Cugat fins a l’avinguda de Lluís Companys i acabaran a la porta d’entrada del Clos Arqueològic on, a les 20.30h i davant del recinte, efectuaran diversos quadres i evolucions.

 

Tot seguit tindran lloc els parlaments i finalitzats aquests l’arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, farà una visita guiada pel jaciment i es projectarà un audiovisual amb la reconstrucció virtual de la vil·la romana. El programa continuarà amb un concert i convit-degustació a la romana. El grup de reconstrucció històrica Thaleia presentarà un espectacle de música i dansa que permetrà conèixer la música que es feia a l’època i el grup Kuan-um farà un tastet de productes romans, com el vi amb mel i donarà a conèixer i a provar receptes romanes.

 

El 18 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà al Museu de Mataró l’exposició “La Vil·la romana de Torre Llauder, de res rustica Iluronensium”. La mostra és un recull historiogràfic que recorda com es va produir la descoberta de la mà de Marià Ribas, però també de la història de les excavacions i de l’estat actual.

 

En els actes de celebració també hi participen altres departaments de l’Ajuntament ja que a través de l’IMPEM s’ha implicat als botiguers de la ciutat per guarnir els aparadors amb elements commemoratius, així com els pastissers de Mataró faran una rajola de xocolata commemorativa dels 50 anys, amb la reproducció d’un fragment dels mosaics de la vil·la romana.

 

També la Biblioteca Pública Pompeu Fabra acollirà una mostra d’epigrafia romana, concretament una làpida i un pedestal trobats a la ciutat romana d’Iluro amb documents i blibliografia sobre l’obra de Marià Ribas i Bertran i l’arqueologia a Mataró. A més a la biblioteca s’hi faran conferències, hora del conte i un festival de contes per a adults relacionat amb l’època romana a la ciutat.