Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inicia la celebració de l’Any Puig i Cadafalch amb una conferència institucional

Escoltar

Mataró inicia la celebració de l’Any Puig i Cadafalch amb una conferència institucional

La conferència “Puig i Cadafalch, de Mataró al món” es farà el 19 de gener



El dijous 19 de gener tindrà lloc l’acte institucional de l’Any Puig i Cadafalch a Mataró, amb una conferència a càrrec de la doctora en Història contemporània, Lucila Mallart, comissària de l'exposició de commemoració d’aquesta efemèride que s’inaugurarà a l’octubre. L’acte institucional comptarà amb la participació de l’alcalde, David Bote, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. La cita és el 19 de gener, a les 19 h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró. 




Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Per tal d’honorar la seva memòria i difondre la seva obra, la Generalitat de Catalunya acorda designar el 2017 com a “Any Puig i Cadafalch”. Mataró, ciutat natal de Puig i Cadafalch, s’uneix a aquesta celebració mitjançant l’organització d’una sèrie d’actes destinats a commemorar la seva figura, posant atenció en les múltiples facetes a les quals va dedicar la seva trajectòria professional, política i vital.




Lucila Mallart, el perfil




Lucila Mallart (Figueres, 1982) és doctora en Història contemporània per la Universitat de Nottingham (Regne Unit) i gestora cultural. La seva tesi, presentada el 2016, estudia la contribució de Josep Puig i Cadafalch a la construcció de l’imaginari nacional català. Ha publicat articles de recerca sobre cultura visual, història urbana, identitats nacionals i història del patrimoni en revistes acadèmiques internacionals, i ha participat en congressos a Catalunya, el Regne Unit, Itàlia i Portugal. El 2015 va ser convidada a presentar la seva recerca sobre història urbana de Barcelona a la Universitat d’Oxford. Paral·lelament, ha treballat com a gestora cultural i comissària independent, primer com a coordinadora de debats al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2007-2009) i posteriorment en l’àmbit local. Actualment és la comissària de l’exposició que el Museu de Mataró organitzarà en motiu de l’Any Puig i Cadafalch 2017.






"Josep Puig i Cadafalch, de Mataró al món"




La conferència pretén oferir noves perspectives sobre l’il·lustre mataroní prenent com a punt de partida alguns dels seus treballs a la ciutat natal, uns dels més coneguts és la Casa Coll i Regàs. La ponència vol mostrar com l’obra i l’ideari de Puig i Cadafalch van estar sempre connectats als corrents europeus més innovadors, d’una manera que es fa ja evident en els seus primers treballs. Alhora, la conferència vol fugir de la caracterització de Puig i Cadafalch com a arquitecte modernista, per tal de presentar-lo com una figura global amb una influència clau en el pensament urbà, polític i acadèmic de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.




La conferència també es podrà seguir en streaming a través de www.mataro.cat






Un any ple d'activitat




Mataró, com a ciutat natal de Josep Puig i Cadafalch, ha volgut exercir un paper de lideratge en l’organització de la celebració d’aquesta doble efemèride. La ciutat doncs esdevé un dels espais de referència dels diferents actes de commemoració que es realitzaran arreu del país.




El programa commemoratiu és ric i divers, i inclou més d’una trentena d’actes, com exposicions, conferències, rutes i vistes guiades, espectacles, activitats literàries, activitats familiars i educatives o els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura, entre moltes altres activitats que es podran gaudir al llarg de l’any.




Partint de la voluntat de fer partícip la ciutadania, des de fa mesos s’ha començat a treballar en el marc de dues comissions, una que aglutina els diferents serveis i organismes municipals, i una altra configurada per entitats i institucions vinculades amb diversos àmbits de la cultura i de l’ensenyament de la ciutat. Cal destacar la col•laboració dels municipis de la comarca del Maresme que estan vinculats amb la figura de Puig i Cadafalch, com són Argentona, Canet de Mar i Òrrius, que participen també en la configuració d’aquest programa d’actes commemoratiu.




La col·laboració directa amb la Generalitat es reflecteix en la implicació en tres dels actes centrals de la commemoració. D’una banda, una exposició de caire nacional en la qual el Museu de Mataró esdevindrà una de les seus; un Congrés que se celebrarà a Barcelona, i del qual Mataró serà subseu, permetent donar a conèixer el llegat arquitectònic de Puig i Cadafalch que es conserva a la ciutat i a la comarca als seus participants. Per últim, cal destacar, que s’està treballant en la creació d’un espectacle teatral basat en la vida de Puig i Cadafalch.




Biblioteques de Mataró ha editat la Guia de Recursos Bibliogràfics en el marc de la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch on s’hi poden trobar totes les referències bibliogràfiques de l’arquitecte. L'autor de la guia és l’historiador mataroní Joaquim Graupera.




A la xarxa, l’Any Puig i Cadafalch pren visibilitat a través del web www.anypuigicadafalch.cat i del hashtag #AnyPuigiCadafalch