Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Armats de Mataró celebren el X aniversari com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

Escoltar

Els Armats de Mataró celebren el X aniversari com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

L’entitat és una de les més antigues de Mataró, amb més de 300 anys d’història



El Saló de Sessions de l’Ajuntament es va omplir dissabte de gom a gom per celebrar el X aniversari del nomenament de les desfilades dels Armats de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’acte va estar presidit per l’alcalde, Joan Mora, i el president dels Armats de Mataró, Jordi Llinàs.


 

L’alcalde va destacar que hi ha poques entitats a Mataró que tinguin més de 300 anys d’història i va manifestar el seu recolzament i el de l’Ajuntament a una entitat que se sosté pel voluntarisme i l’entusiasme i que són ambaixadors de la ciutat i reconeguts arreu. Mora va deixar palès que els Armats de Mataró “són també un motor econòmic per a la ciutat” i els va dir que “teniu l’estima i l’admiració de tota la ciutadania”.

 

L’acte va comptar amb la projecció d’un vídeo que va fer un recorregut per la història en imatges dels Armats de Mataró i seguidament el periodista i historiador mataroní, Manuel Cusachs, va pronunciar una conferència en la qual va relatar els orígens i el camí fet pels Armats fins avui dia. Cusachs va afegir que d’aquí a 3 anys l’entitat celebrarà els 310 anys d’existència fet que podrien fer coincidir amb l’aparició d’un llibre que n’expliqués tota la seva història.

 

 

Armats de Mataró: Patrimoni Cultural de la Ciutat i Medalla de la Ciutat

 

El març de 1999 Armats de Mataró va sol·licitar el reconeixement de l’entitat com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’escrit que van presentar venia avalat per les signatures de més de 400 persones, 4 entitats ciutadanes, 2 partits polítics, un grup municipal i 20 regidors del Consistori. L’Ajuntament va respondre demanant que era necessari solucionar dos problemes que tenia l’entitat: un local adequat per a la seva vida associativa i l’ampliació de les activitats d’assaigs i representacions públiques com a fet cultural amb reconeixement ciutadà.

 

Una vegada superats aquests dos condicionants, Armats de Mataró, el 25 d’octubre de 2001, va demanar activar el procediment que va finalitzar amb l’aprovació, al Ple de març de 2002, que les desfilades dels Armats de Mataró formessin part del Patrimoni Cultural de la Ciutat.

 

El Ple d’abril de 2007 va aprovar per unanimitat atorgar la Medalla de la Ciutat als Armats de Mataró donada la transcendència cultural i social de les activitats que porta a terme aquesta associació. La proposta es va fer a instància dels escrits presentats per una quinzena d’entitats de la ciutat.

 

 

Antecedents de l’entitat



Armats de Mataró és una associació de caràcter cultural que té com a finalitat organitzar actes culturals, religiosos i d’esplai. Les seves activitats les fan principalment a la ciutat de Mataró i durant la Setmana Santa (processons, desfilades i representació del Misteri de La Passió). La primera prova documental de la seva existència data de l’any 1705.

 

L’entitat es va constituir com a associació sense afany de lucre l’any 1985 i mantenen la tradició de les desfilades de soldats romans a les processons de Setmana Santa a Mataró. A més de les tradicionals desfilades, els Armats participen en altres activitats com la representació de “La Passió, Jesús el Crist” des de l'any 1982 o l’organització a la ciutat l’any 2004 de la Trobada d’Armats que va aplegar més de 1.400 armats de 31 grups diferents. Aquests i altres fets els han fet mereixedors de diversos reconeixements entre els que destaquen la qualificació de “Soldats de Pau” per part de Joan Pau II l’any 1986 o l’Audiència Papal a Roma el 2008 en la qual van ser rebuts pel Papa Benet XVI, entre d’altres fets destacables.