Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de maig debatrà l'aprovació definitiva de l'ordenança sobre les instal·lacions de radiocomunicació

Escoltar

El Ple de maig debatrà l'aprovació definitiva de l'ordenança sobre les instal·lacions de radiocomunicació

El Ple de l'Ajuntament debatrà aquest vespre l'aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança municipal per a la instal·lació i funcionament d'instal·lacions de radiocomunicació, que actualitza la normativa local vigent, que data de 2002. La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, ha presentat avui en roda de premsa els canvis més importants de l'ordenança i el procés seguit durant la seva elaboració.

La modificació de l'ordenança va ser aprovada inicialment pel Ple el passat 1 de febrer. Durant el període d'exposició pública s'ha presentat un escrit amb tres al·legacions que han estat desestimades perquè no eren objecte del text normatiu.

Principals canvis normatius

La modificació de l'ordenança s'adequa tant a l'escenari actual de telecomunicacions, amb un operador més de telefonia mòbil i una nova tecnologia (UMTS), com al Pla especial urbanístic per a l'ordenació dels emplaçaments de les instal·lacions de radiocomunicació que l'Ajuntament va aprovar provisionalment el passat octubre i la Generalitat de Catalunya ha aprovat definitivament en data 14 de desembre de 2006.

Entre les principals novetats, el nou text exigeix als operadors que instal·lin les antenes amb la millor orientació possible per minimitzar el nivell d'immissions de camps electromagnètics cap als habitatges propers. En aquest sentit, els operadors hauran de presentar un model tridimensional que reprodueixi l'orientació que volen donar a la instal·lació per la qual es sol·licita llicència. La instal·lació no podrà estar orientada cap als habitatges situats a menys de 100 metres respecte a l'antena.

La nova ordenança també promou que diferents operadors comparteixin els emplaçaments i elements comuns de les instal·lacions amb l'objectiu de reduir l'impacte visual i exigeix la presentació d'un estudi acústic.

La comissió de seguiment del Pla especial urbanístic per a l'ordenació dels emplaçaments de les instal·lacions de radiocomunicació ha participat durant el procés d'elaboració de la nova ordenança i ahir es va reunir novament per valorar els resultats abans de l'aprovació definitiva del nou text. La comissió està formada per responsables i tècnics municipals, representants de Localret, de TecnoCampusMataró, de l'Escola Universitària Politècnica de Mataró, de l'IES Miquel Biada, del Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació del Maresme (Gentic), de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC-Maresme), de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, de l'Associació OIKOS Ambiental i del Consell Municipal de Medi Ambient.

El passat mes d'abril va finalitzar la suspensió de llicències que l'Ajuntament havia aprovat a l'abril de 2005 per facilitar la tramitació tant del Pla especial urbanístic com de la modificació de l'ordenança. Actualment funcionen legalment a Mataró 25 instal·lacions de radiocomunicació. Amb la suspensió de llicències van quedar paralitzats una dotzena d'expedients d'ampliació d'instal·lacions existents, que havien sol·licitat llicència. D'altra banda, en els darrers dos anys l'Ajuntament ha obert 18 expedients de disciplina per incompliment de la suspensió de llicències, és a dir, contra operadores que havien fet instal·lacions il·legals, majoritàriament per adaptar-se a la tecnologia UMTS.

Nou equip de mesuraments de camps electromagnètics

L'Ajuntament disposarà abans de l'estiu d'un nou equip de mesurament fix de camps electromagnètics provinents d'estacions de telefonia mòbil que passarà a formar part de la Xarxa de control remot en continu d'immissions que està adscrita al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya. Mataró ja disposa d'un d'aquests equips, que és propietat de la Generalitat i està instal·lat a la baixada de Santa Anna.

El nou equip també farà mesuraments en continu 24 hores al dia i 365 dies a l'any. En aquest cas, però, l'Ajuntament instal·larà l'equip en una ubicació diferent sempre que es consideri oportú. La primera ubicació que tindrà el nou equip, un edifici del carrer de Joan Larrea, ha estat consensuada amb la FAVM i l'Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies.

L'Ajuntament també disposa d'un equip portàtil per realitzar mesuraments dins i fora d'habitatges.

Tots els mesuraments registrats des de fa més d'un any tant per l'equip fix de la baixada de Santa Anna com per l'equip portàtil han donat valors situats més de 10 vegades per sota dels límits més restrictius per a telefonia mòbil (27 V/m) que estableix el Decret de la Generalitat de Catalunya 148/2001, de 29 de maig, d'ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil i altres instal·lacions de radiocomunicació.