Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró recorda les mesures a prendre pels ciutadans per l’onada de calor

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró recorda les mesures a prendre pels ciutadans per l’onada de calor

Es preveu que el llindar establert a Mataró per temperatura màxima extrema (34,3ºC) es sostingui durant tot el cap de setmana





El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va activar ahir 2 d’agost la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor, i el Departament de Salut de la Generalitat ha activat la fase 2 d'alerta del Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS). Segons les previsions meteorològiques, fins al diumenge es podria superar el llindar de temperatura extrema a l’àmbit de Mataró que se situa en 34,3ºC.


Davant d’aquesta situació i en base a les temperatures registrades ahir a Mataró, facilitades pel Servei Meteorològic METEOMAR del Consell Comarcal del Maresme, l’Ajuntament ha activat avui 3 d’agost en fase d’Alerta el DUPROCIM – Protocol per Onada de Calor a la Ciutat de Mataró.






Actuacions i consells




Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot a gent gran i a infants, són els de beure aigua sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats quan faci més calor; refrescar-se i prendre dutxes sovint, entre d’altres.




Les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró tenen a punt des de principis de l’estiu el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut, que s’actualitza i posa en marxa anualment de manera coordinada. El Pla d’Actuació per Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS), que depèn del Departament de Salut de la Generalitat amb la implicació de les administracions locals, té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).





A Mataró l’aplicació del Pla requereix la coordinació dels serveis de Salut Pública, Benestar Social, Protecció Civil i Participació Ciutadana de l’Ajuntament, el Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.





La coordinació d’aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d’actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col•lectiu.




El Servei de Benestar Social, per exemple, s’ha posat en contacte amb les persones grans fràgils i amb dependències per informar-les de les mesures i consells de protecció davant l’onada de calor i poder valorar si necessitaven algun suport específic.




En concret s’ha contactat amb 145 persones usuàries de l’Agència d’atenció a les dependències que viuen soles i /o pateixen malalties cròniques, 1.820 beneficiari/es del servei de teleassistència i 1.079 beneficiari/es del servei d’atenció domiciliària.