Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament desmantella les instal·lacions irregulars de ferralla de la riera de Sant Simó

Escoltar

L'Ajuntament desmantella les instal·lacions irregulars de ferralla de la riera de Sant Simó

Ahir dijous l'Ajuntament va procedir a desmantellar les instal·lacions irregulars de ferralla que hi havia a la riera de Sant Simó. Aquests materials pertanyien a 8 famílies d'ètnia gitana, 6 de les quals estan incloses en diferents programes de Benestar Social. Només una de les famílies viu i obté els seus ingressos del negoci de la ferralla i la resta utilitzava l'espai per amuntegar-la, els ingressos que n'obtenien només eren un complement en la seva economia.

L'aixecament ha estat motivat per la necessitat de condicionar i preparar el terreny per a les futures obres dels aparcaments de la ronda de Rafael Estrany. L'actuació ha estat coordinada pel Servei de Benestar Social, la Policia Local i la col·laboració dels Mossos d'Esquadra i ha consistit en netejar el terreny dels residus existents mitjançant una màquina excavadora i s'hi ha abocat dos camions de sorra.

Al llarg d'aquests dos últims anys, l'Ajuntament ha anat mantenint reunions amb els interessats per fer-los coneixedors que hi havia un termini d'ús dels terrenys i que procedissin a la recollida de les seves pertinences. Donat que l'activitat que realitzaven les famílies en el terreny era mínima, l'Ajuntament no els facilitarà cap espai alternatiu. D'aquesta manera s'intenta també posar fi a una pràctica que no facilita la integració social i laboral d'aquest col·lectiu i que es realitzava en notòries condicions d'insalubritat.

Aquestes famílies des de fa anys estan sota el seguiment de Benestar Social i se'ls continuarà fent un seguiment per a cadascuna d'elles.

Antecedents de l'assentament

Els terrenys de la riera de Sant Simó on hi havia emplaçat l'assentament van ser cedits a precari, mitjançant llicència d'ús, per l'Ajuntament l'any 1994 amb la finalitat que fossin espais per amuntegar ferralla però no destinats a viure-hi.

El 1996 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Benestar Social de la Generalitat, l'Ajuntament de Cabrera de Mar, el Consell Comarcal del Maresme i l'Ajuntament de Mataró per regular les actuacions d'inserció social i reallotjament en habitatges de les famílies d'ètnia gitana que vivien a la riera d'Argentona. L'actuació va afectar en aquell moment a 37 famílies. A partir d'aquest fet, algunes de les famílies van mantenir l'espai a la riera d'Argentona per amuntegar la ferralla i altres ho van començar a fer a la riera de Sant Simó.