Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pastissers de Mataró reconstrueixen amb xocolata els mosaics de Torre Llauder

Escoltar

Pastissers de Mataró reconstrueixen amb xocolata els mosaics de Torre Llauder

Els dolços commemoren el 50è aniversari del descobriment de la vil·la romana

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, i el president de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Miquel Rey, juntament amb els pastissers participants han presentat avui les rèpliques en xocolata dels mosaics de la Vil·la romana de Torre Llauder.


Enguany es commemora el cinquantè aniversari del descobriment del jaciment arqueològic de la Vil·la romana de Torre Llauder, protagonitzat per l’arqueòleg Marià Ribas i el seu equip de col·laboradors. Dins dels actes de celebració, les pastisseries mataronines Uñó, Miracle, Sacher i Secret, amb la col·laboració de l’IMAC i de l'IMPEM, s’han animat a participar-hi fent una rèplica en xocolata negra i amb llet d’un tema decoratiu d’un dels mosaics de la vil·la. Les rèpliques es poden trobar en aquestes pastisseries i a l’Oficina de Turisme de Mataró.

 

El fragment del mosaic que s’ha reproduït és un hexàgon que emmarca un broquer o escut de triangles de l’emblema central del paviment d’una de les estances principals de la casa romana benestant, el tablinum, una cambra que tenia les funcions de despatx, i de sala de recepció dels convidats. Era una dependència luxosament decorada per impressionar els convidats i evidenciar la riquesa del propietari. Les reproduccions de xocolata s’han fet segons un mateix motlle que han creat els pastissers i que combina xocolata negra i xocolata amb llet. El preu unitari de la peça de xocolata és de 30 cèntims d’euro, tot i que les pastisseries les ofereixen també amb diferents formats d’embalatge de regal: la caixa de rajoles on hi ha 16 peces tindrà un cost de 5 € i el paquet amb 5 mosaics, 1,5 €.

 

El tablinum de la Vil·la de Torre Llauder tenia una superfície de 54 m² i estava situat entre dos patis porticats: un peristil i l’atri, al qual s’accedia a través d’un portal de 2 m d’ample, amb un graó de marbre blanc flanquejat per columnes. Estava pavimentat amb un luxós mosaic amb un emblema central circular de 5,45 m de diàmetre, decorat amb temes geomètrics complexos i amb tessel·les de colors. Les parets i el sostre estaven estucades i profusament decorades amb pintures de diferents colors. La decoració de l’estança, que actualment es pot visitar, data de finals del segle II dC.