Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La 5a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional recull l’oferta formativa i d’orientació laboral de la ciutat

Escoltar

La 5a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional recull l’oferta formativa i d’orientació laboral de la ciutat

La mobilitat a l’hora d’estudiar i treballar serà un dels eixos principals

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, han presentat avui en roda de premsa la 5a edició de la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP), que tindrà lloc del 28 de març al 1’1 d'abril.



L’objectiu principal de la SIOP és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposa a Mataró qualsevol persona un cop superada l’edat d’escolarització obligatòria, així com donar la informació actualitzada sobre el mercat de treball necessària per a la definició del projecte professional.


 

Al llarg de la setmana es duran a terme tot un seguit d’activitats adreçades a diferents públics: joves i adults, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació, pares i mares d’alumnes.



Totes les activitats es duran a terme dins la franja horària de 9.00 a 14.00 h i de 15.00 a 20.00 h, de dilluns a divendres, excepte divendres tarda, als següents llocs:

 

Centre de Formació d’adults Can Noè (carrer de Josep Punsola, 45-47).

Institut Thos i Codina (Riera de Cirera, 57).

Institut Miquel Biada (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 89-99).

Institut Alexandre Satorras (Avinguda del Velòdrom, 37).  

Ocupació Jove Nau Cabot i Barba (plaça Miquel Biada,5).

TecnoCampus Mataró-Maresme ( avinguda d’Ernest Lluch, 32).





Objectius generals 

 

A més d’informar de total’oferta formativa, inclosa la universitària, de què es disposa a la ciutat i a tot l’Estat, la SIOP persegueix altres objectius com:

 

. Informar sobre oportunitats de formació i treball a l’estranger.

 

. Informar sobre el procés d’acreditació de formació i experiència i l’oportunitat que suposa per a  les persones de cara a millorar la seva posició en el mercat de treball.



. Donar eines de reflexió i treball per als professionals de l’orientació acadèmica i professional entorn al procés de presa de decisions en clau de competències.

 

. Sensibilitzar, informar i fomentar actituds vers una elecció professional en clau d’igualtat de gènere.



. Informar les famílies sobre les possibilitats del sistema educatiu reglat i no reglat, per tal de poder guiar i acompanyar els seus fills en la presa de decisions sobre el futur professional.

 



La mobilitat, un dels eixos temàtics novetat d’aquesta edició

 

El programa d’activitats s’ha dissenyat per acomplir els objectius descrits, però sempre tenint en compte tres conceptes al voltant dels quals s’articulen totes les activitats: l’orientació i formació al llarg de tota la vida, la igualtat d’oportunitats, dos dels eixos habituals, i aquest any la novetat correspon a la mobilitat.

 

. La mobilitat. Es parlarà de la mobilitat laboral i formativa, per donar a conèixer les oportunitats que pot aportar anar a estudiar o treballar a altres països, des de l’aprenentatge d’altres idiomes, altres coneixements, costums, cultures diferents, i sobretot l’experiència vital que pot influir de forma important en els nivells d’ocupabilitat de les persones.

 

. Orientació i formació al llarg de la vida. El context actual de crisis, els canvis accelerats en l’economia i la seva concreció en el teixit empresarial provoquen noves circumstàncies en la vida de les persones, entre elles, els múltiples canvis de feina al llarg de la vida que són ara un marc habitual. Això requereix intervencions preventives i estratègies que fan de la formació i l’orientació al llarg de la vida dos recursos imprescindibles.

 

. Igualtat d’oportunitats. Els recursos d’informació i orientació professional han de permetre a les persones abordar el canvis des de la perspectiva de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats. Les persones han de poder triar el seu futur professional sense condicionants ni prejudicis.

 

 

Xerrades i tallers gratuïts



Les activitats programades s’organitzen en tres tipologies: xerrades d’informació sobre l’oferta formativa, activitats vinculades a l’orientació professional i la sessió inaugural, en què es parlarà de la mobilitat formativa i laboral.



Dins cadascun d’aquests àmbits es proposen un seguit d’activitats:

 



Conferència. Estudiar i treballa a l’estranger



Conferència al voltant de les oportunitats i els reptes que ofereix anar a estudiar i treballar a l’estranger. Experts i persones que han viscut l’experiència d’estudiar en el estranger així com persones que han treballar a altres països i exposaran de primera mà l’experiència viscuda.

       



Xerrades sobre l’oferta formativa



A càrrec de diferents professionals i adreçades a joves de 4rt ESO, programes de qualificació professional inicial, cicles formatius, batxillerat i a la població en general. Pretenen informar sobre l’oferta d’estudis a la ciutat.



Les xerrades es concreten en: 



. Xerrades informatives sobre les especialitats de cicles formatius de grau mitja i de grau superior.


. Xerrada informativa i presentació de l’oferta de graus universitaris del TecnoCampus Mataró-Maresme.


. Xerrada informativa sobre els programes de formació per a l’ocupació.


. Xerrades informatives sobre els programes de qualificació professional inicial.


. Xerrades informatives sobre l’oferta formativa de les escoles d’adults.


. Xerrada informativa adreçada als pares sobre les sortides de formació de joves majors de 16 anys.


. Xerrades sobre les oportunitats que ofereix la formació professional.


. Xerrada informativa sobre la formació professional artística i esportiva.


. Xerrada informativa sobre el batxillerat.


. Xerrada sobre l’acreditació de les competències professionals, i en concret sobre el programa “Qualifica’t”.


 

Activitats vinculades a l’orientació professional

 

. Oportunitats de formació i ocupació del sector sanitari i del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació.


. Tallers “Ni més ni menys, iguals”. Aquestes activitats pretenen sensibilitzar el jovent envers una presa de decisions sense prejudicis i fomentar la igualtat d’oportunitats i la perspectiva de gènere.


. Seminari per a professionals de l’àmbit educatiu i l’orientació professional centrat en l’orientació per competències.


. Aules taller amb l’objectiu d’acompanyar a l’alumnat en el seu procés de tria i planificació d’itineraris de formació postobligatòria.


 

Activitats entorn l’emprenedoria

 

Conjunt d’activitats que pretenen sensibilitzar el jovent cap a l’emprenedoria.



 . La preincubadora d’empreses del Tecnocampus Mataró-Maresme: el CUB.

. Joc “Com crear una empresa innovadora”.


 

Les inscripcions a les activitats es poden fer per a través del telèfon 010 i per Internet a la pàgina web de l’Ajuntament de Mataró.