Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia Social i Solidària

Escoltar

Economia Social i Solidària

Mataró compta amb una llarga trajectòria cooperativa des de finals del segle XIX (amb exemples com l’Obrera Mataronense, el Forn de Vidre o la Unió de Cooperatives de Mataró). Actualment el cooperativisme segueix sent el nostre present, amb una gran vocació de futur, en uns moments en que la sostenibilitat, la proximitat i el bé comú són més importants que mai. A Mataró hi ha un ric ecosistema d’agents que treballen des de diferents perspectives, però amb objectius comuns, per a aquestes noves economies.  En formen part, la Fundació Unió de Cooperadors que, a partir de la memòria històrica, esdevé una eina per treballar al costat de les cooperatives i les entitats d’economia social de la ciutat, la mirada acadèmica des de la Càtedra d’ESS del TecnoCampus, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme –Coop Maresme- com a nexe integrador de les polítiques a nivell comarcal, l’Ajuntament de Mataró i el conjunt administració pública com a impulsora i facilitadora al territori, així com del propi teixit productiu amb més d’una trentena de cooperatives i més d’una vintena d’associacions i fundacions amb activitat econòmica de primer nivell, a més de 2 Empreses d’Inserció i Centres Especials de Treball, i una Mutualitat, representant un teixit en diversos àmbits (cultural, de consum, de serveis i d’energia).

El Pla Estratègic de l’Economia Social i Solidària (PEESS) estableix com a grans objectius la creació d’estructures estratègiques, fomentar la creació d’entitats i empreses, reforçar el teixit de l’ESS a la ciutat i augmentar l’impacte d’aquest nou model econòmic al municipi.

El Pla Estratègic d’Economia Social i Solidaria de Mataró, que es va aprovar al ple del passat 1 de juliol, ha estat impulsat per l’Ajuntament de Mataró i s´ha elaborat de forma participativa amb la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme (Coop Maresme), la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, així com amb el teixit d’empreses i entitats cooperatives (representat per Can Fugarolas).

El PEESS es va presentar públicament el passat 22 de juliol a Cafè de Mar i es començarà a implementar a partir de la tardor del 2021, per continuar donant suport als projectes de l’ecosistema que ja existeixen i començar a desplegar l’espai de governança conjunta a través de la Taula de l’ESS de Mataró.

Amb aquest Pla, l’Ajuntament de Mataró, a partir de les potencialitats i capacitats del territori, vol contribuir a ordenar la realitat de l’ecosistema i aportar una nova mirada sobre el creixement i el foment de l’ESS, implementar pràctiques respectuoses, sostenibles i transformadores a nivell econòmic i social, i generar ocupació de qualitat que posi la vida al centre.

Arxius adjunts