Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus s’adhereix al Manifest del Dia Mundial del Medi Ambient elaborat per Fridays for Future Mataró

Escoltar

La Junta de Portaveus s’adhereix al Manifest del Dia Mundial del Medi Ambient elaborat per Fridays for Future Mataró

Representants de Fridays for Future Mataró van participar en l’Audiència Prèvia al Ple ordinari del mes de juny, celebrat el dijous 4, per llegir un Manifest amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). El regidor de Medi Ambient i diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, va donar suport al text en la sessió plenària, un suport que a l’endemà es va fer extensiu de forma unànime a la Junta de Portaveus.

El text íntegre del manifest és el següent:

“Fridays For Future Mataró és un moviment social format per tots els mataronins i maresmencs indignats amb l'immobilisme polític contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. Som un moviment ecologista, apartidista i que actua a escala municipal amb la finalitat de conscienciar a la població.

Volem centrar aquest manifest en la transició a la “nova normalitat” causada per la COVID-19 aprofitant la data del Dia Mundial del Medi Ambient.

La situació que hem viscut és una oportunitat d’or per a fer la transició social i ecològicament justa, necessària per sobreviure. Des de Fridays For Future a tot l’Estat ens hem sumat a la defensa dels serveis públics i advoquem per aquest tipus de transició.

Tenim clar que la “nova normalitat” ha de ser clau en la lluita contra l’emergència climàtica i tot el que comporta. A escala municipal, juguem un paper fonamental; hem comprovat com a causa del confinament la natura tornava a la ciutat i els nivells de pol·lució baixaven. Això vol dir que alguna cosa no fèiem bé.

Demanem un pla de desconfinament on es prioritzin la salut de les persones i es deixi en un segon pla, per molt impopular que sigui, el vehicle privat. Toca fer mesures contundents per millorar la qualitat de l’aire i consecutivament la de les persones fomentant el transport sostenible, és a dir, bicicletes, vehicles no motoritzats i a peu.

Mataró no es pot quedar enrere, som una peça més del trencaclosques i ens hem de proposar ser referents. Hem d’apostar per un futur imminent sostenible. Alguns dels canvis que demanem, i aprofitant que aquesta setmana ha estat el Dia Mundial de la Bicicleta, són els següents:

- Cal tornar la ciutat a les persones, peatonalitzant carrers i eixamplant voreres i dur-ho a la resta de barris. Fa poques setmanes ens vam adherir al manifest: Confinem els cotxes i recuperem la ciutat. Dèiem que en confinament es respirava aire net, i nosaltres volem que segueixi així; una ciutat verda i envoltada de natura, amb espais pels vianants i deixar de banda els cotxes. La contaminació atmosfèrica ens afecta greument la salut i agreuja els efectes de la Covid-19 i altres malalties. Volem recuperar les nostres ciutats. Unes ciutats saludables i que cuidin del nostre clima.

- Fixar la bicicleta com a element estratègic en la mobilitat durant la desescalada. Per això és necessària una infraestructura per a la mobilitat en bicicleta, com vies ciclistes específiques, amb altres elements infraestructurals com parades segures als semàfors i més espais per estacionar-les en llocs estratègics. Promocionant programes de formació per circular en bicicleta amb seguretat fomentaria un bon ús d’aquest transport.

- Totes aquestes mesures busquen contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la salut i prevenir malalties, facilitar la inclusió social per tal de poder transportar-se fàcil i segurament a altres llocs de la ciutat. Es reduirien considerablement els embussos, alliberant i facilitant la mobilitat del transport públic. Per no parlar, òbviament, de la reducció de gasos d’efecte hivernacle. Sense un pla per millorar la mobilitat ciclista i de vianants, així com una garantia del transport públic de qualitat, Mataró està condemnada a que el tràfic motoritzat augmenti.

- Potenciar un comerç local i de proximitat i un consum responsable, ara més que mai.

- Alimentar els equipaments públics municipals amb energies renovables, un gran exemple és la Biblioteca Pompeu Fabra. Dotar de plaques solars a tots edificis municipals seria un avenç considerable. Així com la creació de comunitats energètiques. Aprofitant que ara MESSA torna a ser de l'Ajuntament s’han de prendre mesures amb les energies renovables com a eix central.

Cal destacar també la nova llei contra el canvi climàtic aprovada al Consell de Ministres on dicta que les ciutats com Mataró hauran de tenir Zona de Baixes Emissions. S’ha de tenir en compte i engegar motors i posar-se mans a la feina en tots aquests aspectes. Arribar amb els deures fets molt abans del 2023 i posar a Mataró en primera línia d’acció.

Són temps difícils, tant per les administracions com per a les persones, i no podem deixar de banda a ningú en la “nova normalitat”... Ho hem dit mil cops: aquesta transició s’ha de fer en el present, si volem futur, i aquesta crisi ha d’accelerar el canvi. Cal actuar ara, ja que els discursos no salven el planeta”.

Publicat a