Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició interactiva “Parlem de drogues” s’instal·la a la plaça de Santa Anna

Escoltar

L’exposició interactiva “Parlem de drogues” s’instal·la a la plaça de Santa Anna

És una iniciativa de l’Obra Social La Caixa per a la prevenció del consum de drogues

La  regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum, Olga Ortiz; el director de l’Àrea de Negoci de ”la Caixa” al Maresme, Llàtzer del Amor; la sotsdirectora de l’Àrea d’Acció de la Fundació “la Caixa”, Montserrat Caminal; han presentat aquest matí a Mataró l’ExpoCaixa “Parlem de drogues”, sobre la prevenció de consum de drogues, que s’instal·la a la plaça de Santa Anna gràcies a la col·laboració entre Fundació “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró.


 

L’exposició interactiva “Parlem de drogues”, que s’emmarca dins de la col·laboració entre Fundació “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró, pretén sensibilitzar els joves i prevenir-los contra les drogues des d’un punt de vista científic i global; és a dir, oferint recursos d’informació, orientació i formació a les famílies, a la comunitat educativa, als professionals de la salut i als joves. L’objectiu últim és proporcionar tota la informació necessària per prendre decisions responsables.

 

Davant la realitat que viuen molts joves i les seves famílies en relació al consum de drogues, l’Obra Social ”la Caixa” ha decidit impulsar aquesta nova línia dins del programa “Parlem de drogues” dirigit a prevenir, informar i sensibilitzar els diferents agents socials que són elements clau en aquest objectiu: els joves, les famílies, els educadors, els professionals dels centres de salut i la ciutadania en general.  

 

Per això, el primer objectiu de l’ExpoCaixa “Parlem de drogues” és arribar, d’una forma més àgil, al màxim de poblacions de Catalunya, amb la finalitat d’ajudar a prevenir el consum de drogues i de proporcionar a joves, famílies i educadors recursos per abordar aquest tema.   

 

Segons l’Enquesta Estatal sobre Ús de Drogues en Estudiants d’Educació Secundària del 2008 (ESTUDES), l’alcohol és la droga més consumida entre els joves. De fet, un 81,2 % ha consumit begudes alcohòliques alguna vegada en la vida, un 44,6 % tabac, un 35,2 % cànnabis i un 5,1 cocaïna.

 

Sobre la proporció de consumidors actuals d’aquestes substàncies, és a dir, els que les han consumides alguna vegada en els 30 dies abans de l’enquesta, l’alcohol és la substància més consumida:

 






















Alcohol


58,5 %


Tabac


32,4 % (14,8% diàriament)


Cànnabis


20,1 %


Cocaïna


2,0 %



 

La nova forma de relació dels joves amb les drogues rep el nom de «consum recreatiu»: es tracta d’un consum de drogues, legals i il·legals, que normalment es presenta associat al temps d’oci, especialment al nocturn durant els caps de setmana. El 71 % dels nois i el 69 % de les noies d’ entre 15 a 19 anys destinen el seu temps d’oci a les sortides nocturnes cada cap de setmana.

 

L’adolescència és l’etapa en la qual se solen donar els primers contactes amb les drogues. L’edat d’inici en el consum de drogues ha disminuït i es comença a experimentar amb el tabac i l’alcohol als 13 anys. Entre els 14 i els 15 anys, els joves se solen iniciar en el consum de cànnabis, i entre els 15 i els 16, en el de cocaïna, amfetamines, al·lucinògens i èxtasi.

 

L’Obra Social ”la Caixa”, conscient que la millor forma de prevenir els riscos i les conseqüències que comporta el consum de drogues és informar sobre els efectes de les substàncies addictives i oferir formació i orientació, tant als joves com a les persones que estan en contacte amb ells, engega les actuacions següents, en el marc del seu programa:

 

- ExpoCaixa “Parlem de drogues”


- Campanya de sensibilització adreçada a les famílies

- Material educatiu per treballar la prevenció a l’aula

- Campanya d’actualització per als professionals als centres de salut

 

 

Què és ExpoCaixa?

 

L’ ExpoCaixa és una nova forma d’arribar a les persones. Es tracta d’un espai que posa a l’abast de tothom les exposicions itinerants de caràcter divulgatiu, estimulant el coneixement i creant llocs de trobada, és una nova aposta de l’Obra Social “la Caixa” per promoure els temes socials, la cultura i la ciència. Són exposicions que s’instal·len a l’exterior, en espais cedits per diferents municipis per arribar a una connexió més directe i enriquidora amb els ciutadans. A més, pel seu format, ExpoCaixa permet una instal·lació senzilla, àgil i dinàmica.

 

 

ExpoCaixa “Parlem de drogues”, sobre rodes

 

L’exposició itinerant es divideix en nou espais modulars a través dels quals s’identifica el problema de les drogues, es presenta una anàlisi i un diagnòstic de la situació i es proposen vies que fomenten la prevenció.

 

Un dels últims espais modulars Les drogues, riscos per a la salut ofereix la possibilitat de comprovar els efectes de les drogues sobre el nostre cos a través d’un simulador virtual.

 

L’exposició interactiva “Parlem de drogues”, emmarcada dins del programa de l’Obra Social ”la Caixa”, convida a reflexionar entorn d’una sèrie de conceptes bàsics sobre les drogues, d’una manera comprensible. A més, la mostra alerta sobre els riscos que comporta el seu ús i aporta informació actualitzada i elements de judici per prendre decisions a favor de la salut.

 

L’Obra Social ”la Caixa” contribueix així al coneixement sobre els diferents tipus de drogues existents, aprofundint en les repercussions del seu consum sobre la salut i la vida quotidiana.

 

Prevenció des de l’educació: en línia i presencial

 

Sens dubte, el professorat influeix de manera notable en la presa de decisions i en l’educació dels joves. Amb la irrupció de les noves tecnologies de la informació, les classes tradicionals com les coneixíem fins ara han canviat; s’han adaptat als nous entorns educatius, de la mateixa manera que el professorat s’ha adaptat a les noves formes d’ensenyament per a l’alumnat.

 

Per això l’Obra Social ”la Caixa” ha desenvolupat un recurs educatiu virtual que permet abordar la prevenció del consum de drogues en l’àmbit educatiu, tant presencialment com virtualment a través del nou web www.parlemdedrogues.org

 

Una de les activitats que es duran a terme de forma presencial és la formació específica sobre la prevenció del consum de drogues dirigida als professors de ciències.

 

Tant per la temàtica com per la metodologia, el programa virtual de prevenció del consum de drogues es pot integrar com una activitat curricular més en les assignatures de ciències, tant d’educació secundària obligatòria com de batxillerat, a través de tres unitats didàctiques de neurobiologia de l’addicció i efectes del consum de drogues a l’aula.

 

El nou programa educatiu virtual vol esdevenir un referent en la prevenció del consum de drogues a tot Espanya i generar un nou enfocament per treballar la prevenció del consum de drogues en l’educació secundària a partir de la ciència.

 

L’objectiu del nou recurs en línia és arribar allà on l’exposició ”Parlem de drogues“ no pot arribar i poder universalitzar a tots els públics el programa de prevenció del consum de drogues de l’Obra Social ”la Caixa”. En el nou web s’hi poden trobar els recursos documentals i multimèdia del programa i també la recreació en 3D de l’exposició ”Parlem de drogues”.

 

Més actuacions de “Parlem de Drogues”

 

I es que dins del programa “Parlem de drogues“, es vol fomentar el paper actiu de les famílies i, amb aquesta finalitat, se’ls ofereix diversos recursos que permeten abordar el tema de les drogues amb els fills adolescents. L’Obra Social “la Caixa” ha distribuït gratuïtament exemplars de La guia per als pares “Parlem de drogues”. Una realitat que cal tractar en família analitza els diferents punts de vista entre pares i fills, i ofereix consells i estratègies per aconseguir una bona comunicació, partint de la perspectiva que prevenir és ajudar a decidir. Aquesta guia està disponible en format pdf per descarregar des de la pàgina web del programa: www.parlemdedrogues.org

 

En el marc del programa, i amb la col·laboració de la Direcció General de les Famílies i la Infància del Ministeri de Sanitat i Política Social, s’ha posat en marxa un telèfon gratuït d’orientació i d’atenció a famílies (900 222 229).

 

L’Obra Social ”la Caixa”, ha desenvolupat un programa de formació per als professionals de salut que també es pot trobar a www.parlemdedrogues.org. Consta d’una guia en què es recullen algunes de les preguntes més freqüents relacionades amb el consum de drogues i algunes respostes possibles, a més de recomanacions pràctiques.

 

La seva finalitat és proporcionar informació actualitzada i útil per als professionals en la seva relació amb els pares i les mares dels joves i amb els mateixos adolescents. A més, el programa ofereix una eina d’autoformació adreçada als professionals dels centres de salut, amb materials per organitzar sessions de formació per als equips sanitaris. Aquests materials incorporen directrius sobre com orientar les famílies, a més d’informació actualitzada sobre drogues, hàbits de consum i efectes sobre la salut.