Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Front comú dels alcaldes del Maresme per reclamar solucions per als afectats per les participacions preferents

Escoltar

Front comú dels alcaldes del Maresme per reclamar solucions per als afectats per les participacions preferents

Una vintena d’alcaldes del Maresme s’han afegit avui a la reivindicació que ha encapçalat des de fa mesos l’Ajuntament de Mataró per reclamar solucions per als afectats per la comercialització de productes financers d’alt risc. D’aquesta manera s’articula un front comú dels alcaldes en la comarca més perjudicada per la comercialització de participacions preferents per part de Caixa Laietana, entitat fortament arrelada al territori.

Es calcula que només a Mataró hi ha 4.500 casos de 6.000 clients i unes 15.000 persones de les diferents unitats familiars.



L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha explicat a la resta de batlles que l’Ajuntament va crear una comissió d’afectats, on hi són tots els grups polítics amb representació al Consistori i les tres plataformes d’afectats (Estafabanca, ADICAE i APREDEF). Junts han portat el cas al Congrés de Diputats de Madrid, a la Defensora del Pueblo, al Fiscal Superior de Catalunya i al Síndic de Greuges.



L’oficina municipal d’informació al consumidor està al servei d’aquells qui vulguin assessorar-se o vehicular les denuncies i, fins i tot, s’ha dissenyat un programa d’atenció psicoemocional per als afectats. Els alcaldes assistents al Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Maresme han aprovat una proposta d’acord que reclama que els afectats, fins i tot aquells que van bescanviar les participacions preferents per accions, puguin optar a la via arbitral. La via arbitral seria una solució perquè els afectats poguessin recuperar els diners després d’arribar-hi a un acord econòmic amb les entitats financeres a canvi de renunciar a la via judicial.



Els alcaldes presents a la reunió d’avui han estat els d’Alella, Andreu Francisco; Arenys de Mar, Estanis Fors; Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; Argentona, Ferran Armengol; Cabrera de Mar, Jordi Mir; Cabrils, Avelina Morales; Canet de Mar, Jesús Marín; Dosrius, Josep Jo; Mataró, Joan Mora; Montgat, Francesc Garcia; Pineda de Mar, Xavier Amor; Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera; Sant Cebrià de Vallalta, Pere Vega; Sant Iscle de Vallalta, Núria Sans; Sant Pol de Mar, Montserrat Garriga; Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez; Teià, Joan Castán; Tordera, Joan Carles García; i Vilassar de Dalt, Xavier Godàs.



Han assistit també regidors per delegació dels alcaldes de Palafolls, Premià de Dalt i Premià de Mar i, com és habitual, portaveus dels grups polítics comarcals. El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell d’alcaldes que transmetrà també la proposta a la resta de consells comarcals de Catalunya perquè prenguin acords similars.


El text íntegre de la proposta d’acord és el següent: 


PROPOSTA D’ACORD PER TAL QUE ELS AFECTATS PER LA COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES FINANCERS DE RISC, INCLOSOS ELS QUI ELS VAN BESCANVIAR PER ACCIONS, PUGUIN OPTAR A LA VIA ARBITRAL


 


A començaments de l’any 2012 es va generalitzar el problema de les participacions preferents, que afecta principalment a persones d’edat avançada, sense o amb escassos coneixements d’inversió en productes financers, que en molts casos desconeixien la naturalesa dels productes que contractaven.



La comarca del Maresme ha estat especialment afectada per la comercialització d’aquests productes ja que Caixa Laietana, entitat fortament arrelada a Mataró i al Maresme, va ser una de les entitats que més en va vendre. Es calcula que només a Mataró, capital de comarca, hi ha uns 4.500 casos que afecten directament a uns 6.000 clients i, al seu torn, a unes 15.000 persones de les unitats familiars.


Però més del 90% dels afectats de Caixa Laietana van bescanviar les preferents i obligacions subordinades per accions de l'entitat en base a la informació de fortalesa i seguretat que van transmetre els directors de les oficines comercials, i com a única opció per recuperar els diners. Aquest fet va agreujar la situació quan l’entitat va ser absorbida per Bankia, i aquesta va entrar en una situació critica, va haver de ser intervinguda i seguidament el valor de les seves accions va baixar en picat. Actualment sabem que aquelles dades de fortalesa i seguretat no eren reals per les auditories externes que s'han realitzat


És per això que s’ha de considerar l’especial afectació de molts maresmencs que es troben en la situació descrita; persones que han perdut els estalvis d’una vida de treball, que ara es troben en situació de vulnerabilitat, que pateixen la crisi i que han quedat mancats de recursos per atendre les necessitats pròpies i les de la seva família.


Hi ha plataformes i administracions que vehiculen i donen suport a les persones afectades, però davant la magnitud del problema cal que s’articulin sistemes per a donar respostes eficients a les reclamacions. La situació d’indefensió genera incertesa, desafecció, indignació i manca de confiança en les institucions i en el país


L’Ajuntament de Mataró ha liderat una presa de contactes a nivell polític per tal de posar de manifest la necessitat d’estudiar mesures d’arbitratge i intermediació entre les entitats financeres i els afectats; treballar conjuntament per donar suport als afectats i pressionar als responsables per intentar trobar una solució satisfactòria al conflicte; incrementar els mecanismes d’assessorament i col·laboració amb les plataformes i entitats d’afectats constituïdes; així com informar els mataronins de les accions que es duguin a terme des de l’Ajuntament de Mataró i la comissió recentment creada.



A finals de gener de 2013 un pacte entre el Partit Popular i el PSOE vol donar sortida als afectats per les preferents i obligacions subordinades que podran optar per acollir-se a un sistema d’arbitratge. Malgrat que es tractaria d’una bona solució, el pacte només contemplaria els “procediments d’arbitratge d’instruments híbrids de capital comercialitzats a particulars per entitats que han rebut suport públic”; això deixaria fora del procediment d’arbitratge més del 90% dels afectats de la comarca del Maresme, que són els qui van bescanviar aquests productes per accions de l’entitat bancària.



És per tot això que la Presidència del Consell Comarcal del Maresme conjuntament amb l’Alcalde de Mataró, proposa al Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Maresme l’adopció dels següents



ACORDS:


PRIMER.- DEMANAR al Consell Comarcal del Maresme que s’adhereixi en nom i representació dels municipis dels Maresme a la iniciativa liderada per l’Ajuntament de Mataró per tal que els afectats per la comercialització de productes financers de risc, inclosos els qui els van bescanviar per accions, puguin optar a la via arbitral.



SEGON.- INFORMAR FAVORABLEMENT l’elevació al Ple del Consell Comarcal del Maresme de la següent proposta d’acord:


1. Adherir-se en nom i representació dels municipis dels Maresme a la iniciativa liderada per l’Ajuntament de Mataró per tal que els afectats per la comercialització de productes financers de risc, inclosos els qui els van bescanviar per accions, puguin optar a la via arbitral.




2. Demanar al govern de l’estat que articuli les mesures per tal que s’ofereixi l’entrada a la via arbitral a totes les persones afectades pel cas Caixa Laietana – Bankia, tant aquelles persones que encara disposen dels productes de risc d’orígen, com aquelles que han dut a terme el bescanvi en accions l’any 2012.




3.Encarregar al President del Consell Comarcal del Maresme que, conjuntament amb l’Alcalde de Mataró que ha liderat aquesta iniciativa, faci les gestions davant dels responsables del govern de l’estat, i de les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per tal d’exigir que aquesta mesura arbitral es pugui aplicar en la forma expressada en el punt 1, en defensa dels interessos de la ciutadania del Maresme.




1.Notificar aquest acord al President del Govern de l’Estat, al President del Govern de la Generalitat, als Grups Parlamentaris del Congrés de Diputats i del Parlament de Catalunya i a les entitats representades a la Comissió municipal.