Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nomenclàtor municipal incorpora el nom de quatre places i un passatge

Escoltar

El nomenclàtor municipal incorpora el nom de quatre places i un passatge

El Ple de març va aprovar l’acord de la Comissió Municipal del Nomenclàtor que inclou en el nomenclàtor de la ciutat el nom de quatre places i d’un passatge.


 

Els noms proposats són els següents:

 

- Plaça dels Països Eslaus: plaça situada a la part de dalt del barri de Cirera, entre els carrers de la Muntanya, de Càceres, la Carretera de Cirera i d’Àustria, que forma part de la transformació urbanística del conjunt de “Cirera industrial”.

 

- Passatge dels Països Bàltics: situat entre els carrers d’Euskadi i Nou de la Mercè al barri de La Llàntia, com a resultat de la construcció del nou poliesportiu que s’hi està fent. El passatge dóna accés a l’aparcament soterrat d’aquest equipament i a la part del darrera dels habitatges unifamiliars del carrer de Suècia.

 

- Plaça de Ventura Ametller: plaça situada al carrer de Cosme Churruca que donarà accés a uns habitatges i a una escola pública.

 

Ventura Ametller (Pals 1933 – Mataró 2008), pseudònim de Bonaventura Clavaguera Clavaguera, va dedicar-se professionalment a l’ofici de veterinari i la seva passió per la cultura el va portar a conrear quasi totes les arts i les lletres en diversos gèneres literaris, com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Va ser amic de Josep Pla i també va conèixer a Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de Ventura Ametller. Autor d’una llarga obra literària, molta encara inèdita, va publicar l’assaig “Teoria general de l’universalisme” (1979), i els poemaris “El primer quadern de Bel Dezir” (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent, i “Paradigmes esotèrics” (1991). El 1986 va publicar “Summa Kaòtica” novel·la que es va reeditar el 2008 i de la qual també es va publicar la segona part, “Resta kaòtica”, inèdita fins aleshores.

 

- Plaça de la Pepa Maca: plaça situada en l’àmbit de Can Gassol.

 

La Pepa Maca, Pepeta Agramunt i Costa, va ser una treballadora tèxtil de Mataró que va liderar, juntament amb homes sindicalistes, una vaga de dones del tèxtil a finals de l’any 1945, per un augment de 75 pessetes al mes de salari. Van aconseguir aquest augment però tres mesos més tard els empresaris no ho van mantenir segurament perquè la feina va baixar. El març de 1946 les dones, encapçalades per la Pepa Maca, van fer una vaga general i manifestacions. Els homes es van mantenir a segona fila per evitar anar a la presó, tot i això quatre d’ells van ser empresonats. Les accions reivindicatives van acabar quan els detinguts van sortir de la presó i fins i tot els vaguistes van cobrar els quatre dies de vaga.

 

- Plaça dels Alocs: plaça situada davant del futur CEIP Montserrat Solà, a l’àmbit de Cal Collut.