Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament fa retirar un niu de vespa asiàtica de la façana d’un edifici d’habitatges del carrer de Premià

Escoltar

L’Ajuntament fa retirar un niu de vespa asiàtica de la façana d’un edifici d’habitatges del carrer de Premià

Es tracta del primer niu detectat a Mataró d’aquesta espècie invasora

L’Ajuntament de Mataró va fer retirar ahir al vespre un niu de vespa asiàtica que es trobava a la façana d’un edifici d’habitatges del carrer de Premià, al barri de La Llàntia. Es tracta del primer niu d’aquest tipus de vespa invasora, originària del sud-est asiàtic, del qual es té constància a Mataró.




El niu s’havia format a l’alçada del tercer pis de l’edifici número 17 del carrer de Premià. El Servei de Salut Pública de l’Ajuntament va coordinar les tasques de tractament, eliminació d’exemplars i retirada del rusc, que van anar a càrrec de l’empresa especialitzada Sahicasa.




D’acord al protocol indicat per la Generalitat de Catalunya, mitjançant un tub telescòpic es va aplicar al niu un producte insecticida per eliminar les vespes, que va permetre despenjar-lo amb total seguretat. La Policia Local havia tallat prèviament el carrer de Premià entre els carrers de Santa Caterina i de Teià, i s’havia donat avís a la comunitat de veïns afectada per mantenir les finestres tancades i als edificis propers per evitar la circulació de persones per la zona.






La vespa asiàtica




La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia, present a Catalunya des del 2012. Aquest insecte pot arribar a fer fins uns 3 centímetres de llarg i presenta un aspecte fosc. La varietat nigrithorax, que és la que ha arribat a Catalunya, presenta el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és quasi en la seva totalitat de color groc-taronja. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes al final.




Els vespers els construeixen, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses, tot i que en alguns casos també poden fer els nius en construccions, entre matolls o enterrats.




La vespa velutina no es més agressiva ni més perillosa que les vespes autòctones de cara a les persones. Només en casos de tocar directament una vespa, intentar capturar-la o acostar-se menys de 5 metres a un niu de forma accidental o volguda la picada pot ser molt probable.






Col·laboració ciutadana




Quan es detecti un niu a la ciutat s’ha de comunicar a la Policia Local, trucar al 112 o al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró (93 758 23 67 matins de 9h a 14h).




Quan es detecti al bosc cal comunicar-ho als Agents Rurals, que en aquest cas són els encarregats de la destrucció dels nius (telèfon 93 561 70 00 acapsal.dma@gencat.cat).




No s’ha d’intentar capturar cap exemplar amb el risc de picada que suposa. Només en el cas que es pugui, sense córrer cap risc, es pot fer una fotografia de l’exemplar o niu i enviar-la per correu electrònic al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament salutpublica@ajmataro.cat.



La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres. No acostar-s’hi sense l’equip de protecció adequat. No intentar destruir-lo o retirar-lo sense l’avís previ al Servei de Salut i Consum.