Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes de Jaume Arenas tornen al mar renovades

Escoltar

Les Santes de Jaume Arenas tornen al mar renovades

El dia 20 de juliol es farà l’acte de restitució de l’escultura i el 13 de juliol s’inaugura una exposició al voltant de la història d’aquesta peça patrimonial

 


El 28 de juliol de 1955 hi va haver un dels actes més celebrats de la Festa Major, es va submergir una escultura de les Santes davant del litoral de Mataró, obra de Jaume Arenas. 63 anys després, el pròxim 20 de juliol l’escultura tornarà al seu punt original, amb una imatge renovada i feta d’un material nou. El dia 13 de juliol a Ca l’Arenas s’inaugura una doble exposició que aproparà al visitant a la història del periple de les Santes de Jaume Arenas i també permetrà conèixer l’obra i la trajectòria d’aquest pintor mataroní, en el centenari del seu naixement. 


 


 


La historia de les Santes al mar


L’any 1955 l’escultura de les Santes es va submergir davant del litoral de Mataró, a les roques d’en Nin Armat, també conegut com la Boia. Ho va fer a uns set metres de profunditat i a una distància d’una milla de la costa. La iniciativa va sorgir de Josep M. Diamant i de Jaume Arenas per potenciar la delegació a Mataró del Centro de Recuperación e invastigaciones submarinas (CRIS) i engrescar a tots els submarinistes de la ciutat. L’escultura va ser feta en guix per Jaume Arenas i la foneria Roura va ser l’encarregada de la fosa en plom de les imatges. El plom es va obtenir gràcies a una campanya popular realitzada a través del diari “Mataró” i de l’emissora local Ràdio Maresme. A l’entronització de Les Santes al mar el 28 de juliol hi van participar les autoritats civils i militars de l’època.


 


L’any 1984 l’Ajuntament de Mataró amb la col•laboració de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) van treure l’escultura de l’aigua per netejar-la de les incrustacions marines que s’hi havia acumulat.


 


Les noves Santes


L’any 2017 dins el Pla de manteniment d’escultures de l’espai públic que l’Ajuntament va iniciar el 2016 es va proposar construir una rèplica en bronze, ja que l’escultura de 1955 presentava grans dificultats de manteniment per la poca duresa del material. A més, el plom és dissol amb l’aigua salada i és un element altament contaminant del medi marí. La nova escultura s’ha fet a partir del guix que es conserva al Museu de Mataró i que ja va servir pel primer motlle. La petxina s’ha reproduït a partir del projecte de Josep M. Gomis. Les feines han estat supervisades pels tècnics municipals i l’escultor Perecoll.

Les Santes de plom es van extreure el passat 8 de juny amb la col•laboració del Port de Mataró l’SPAS i Blaumar i formen part del fons d’escultura pública municipal. Les imatges s’han restaurat seguint els criteris del Servei de Restauració de béns mobles de la Generalitat de Catalunya.


 


El 20 de juliol a les 9 del matí les Santes se submergiran al Port abans de ser traslladades al lloc on reposaven originalment. El pailebot centenari Santa Eulàlia i altres embarcacions de la ciutat les acompanyaran. Petards i repic de campanes indicaran el moment en què les noves Santes vetllaran de nou, des del mar, la vida de la ciutat.


 


La immersió de la nova escultura és un dels actes centrals de dues commemoracions: la del naixement de Jaume Arenas (Mataró 1918-1983) i de la construcció del vaixell Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona que es podrà visitar al Port el 18 de juliol a la tarda, el 19 de juliol tot el dia i el 20 de juliol a la tarda.




Les exposicions


Relacionat amb la restauració de l’escultura, el Museu de Mataró inaugura dues exposicions a Ca l’Arenas el 13 de juliol a les 19.30 h.


 


Per un cantó, "Les Santes al mar", que es podrà veure a la planta baixa, recull la història del periple de les imatges de les Santes de Jaume Arenas, amb fotografies, pel•lícules i documents que van des de l'any 1955, quan les va fer i es van submergir al mar, fins a l'actualitat. També es podrà veure una filmació del procés d'extracció de l'escultura del fons del mar.


 


Per altre, a la primera planta "Colors d'aigua" mostra una selecció de l’obra d’en Jaume Arenas. Els diferents apartats temàtics: retrats, fantasies, mar i cel... formen un univers artístic i personal creat pel pintor a partir de l'aquarel•la, tècnica en què va destacar.