Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Clos Arqueològic de Torre Llauder estarà tancat fins a final de febrer per obres de restauració i manteniment

Escoltar

El Clos Arqueològic de Torre Llauder estarà tancat fins a final de febrer per obres de restauració i manteniment

Les visites guiades a la vil·la romana queden suspeses temporalment



L’Ajuntament està realitzant des d’octubre treballs de restauració i de manteniment al Clos Arqueològic de Torre Llauder, que acull les restes d’una vil·la romana declarada Be Cultural d’Interès Nacional.


 

Els treballs que s’hi han realitzat consisteixen en actuacions de manteniment de la carpa, instal·lada l’any 2009, que protegeix les estances de la vil·la pavimentades amb mosaics. S’han reforçat canalitzacions i baixants i s’han construït drenatges per procurar la correcta evacuació de les aigües pluvials.

 

Les tasques de restauració, neteja i adequació s’han centrat en la protecció dels paviments d’opus signinum de diferents àmbits, sobretot els corresponents a la zona de banys, latrines i a una gran estança, de funció encara incerta, descoberta durant les excavacions dels darrers anys. També s’actua en els revestiments dels murs –enlluïts i arrebossats- de les piscines i dels dipòsits. Finalment, es consoliden i s’unifiquen cromàticament les llacunes dels mosaics restaurats durant els anys 80 del segle passat.

 

Els treballs de restauració s’han adjudicat a l’empresa CRAT SCP per un import de 41.300,00 € i estan dirigits per Isabel Parra Alé. Estan subvencionats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb la convocatòria de subvencions, en regim de concurrència competitiva, per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural, corresponent al bienni 2010-2011.

 

Per causa de les obres, el recinte restarà tancat des del proper cap de setmana i fins a final de febrer, de manera que les visites guiades al Clos arqueològic de Torre Llauder quedaran suspeses de manera temporal durant aquest període de temps.

 

El Clos arqueològic de Torre Llauder

 

L’equipament acull les restes d’una vil·la romana, l’inici de la qual es data poc després del canvi d’era, en època de l’emperador August, quan esdevingué un important centre de producció vitivinícola. Al segle II dC es construïren les diferents dependències senyorials decorades amb pintures murals i pavimentades amb mosaics. La vil·la, que perdurà fins el segle VII dC, és considerada com una de les més excepcionals i sumptuoses conservades de la Catalunya romana.  

 

El jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder gaudeix de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (zona arqueològica) des del 23 de desembre de 1964. Totes les actuacions que s’efectuen al Clos Arqueològic s’emmarquen en el Pla Director de la Vil·la Romana de Torre Llauder, aprovat pel Consell Rector de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), en data 10 de desembre de 2008, i per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona, en la sessió del dia 18 de novembre de 2009.

 

Aquest document analitza l’estat del jaciment i proposa actuacions per a la seva conservació i millora, que es concreten en tres grans línies de treball:

 

1. Excavació arqueològica en extensió del clos arqueològic.

2. Restauració de les restes arqueològiques, en especial dels mosaics.

3. Musealització del recinte.

 

Des de l’any 2006 l’IMAC-Ajuntament de Mataró hi promou anualment excavacions arqueològiques dins del projecte de recerca El territori suburbà de la ciutat romana d’Iluro (Hispània Tarraconensis). Segles I-VII dC, dirigit per la Dra.Carme Puerta López, de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró. 

 

Els treballs de restauració s’executen segons els criteris establerts en el Projecte de Restauració de la vil·la romana de Torre LLauder, aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona, en la sessió del dia 16 desembre de 2009.