Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) organitza una exposició retrospectiva de l’obra de Manuel Cusachs

Escoltar

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) organitza una exposició retrospectiva de l’obra de Manuel Cusachs

Les obres es poden veure al Museu de Mataró i a Ca l’Arenas fins al 22 de febrer

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) ha organitzat una exposició retrospectiva de l’obra de Manuel Cusachs, que enguany celebra el seu 75è aniversari. El Museu de Mataró i Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró són els dos equipaments municipals de cultura que mostraran, des del 17 de desembre i fins al 22 de febrer, una selecció representativa de l’obra gràfica i escultòrica de l’artista mataroní.


Museu de Mataró

 

L’exposició que es pot veure al Museu de Mataró porta com a títol “Una vida d’escultor”, que recull la producció artística de Cusachs distribuïda en 4 grans blocs i 2 eixos transversals que abasten la globalitat de la seva trajectòria. El recorregut de la mostra, amb més d’un centenar d’obres, s’ha creat amb voluntat pedagògica i permet al visitant apreciar els canvis evolutius formals i conceptuals de l’artista mataroní. A través de l’exposició també es poden conèixer els processos d’experimentació tècnica de l’artista, les seves relacions artístiques amb els materials i els contactes amb la literatura, la poesia, els seus amics i el seu entorn més proper.

 

Bloc 1964-1975: Itàlia

 

Aquest bloc es caracteritza pel treball amb els materials més directes de l’entorn geogràfic, perquè la seva terra és de granit i no de marbre. Influït en els seus inicis pel seu professor i artista Manuel Cuyàs, coneix en profunditat el retrat i el dibuix, pràctica que continua desenvolupant. En els anys setanta, una fita important és la seva estada a Itàlia, on hi amplia la seva formació amb el coneixement de nous materials i tècniques escultòriques com el guix i les ceres que el porta cap a una evolució escultòrica de formes més orgàniques.

 

Bloc 1975-1979: Models al taller

 

Són anys de creació dins el taller de Mataró i amb el pòsit de la seva estada a Itàlia, aquest bloc sintetitza i mostra l’evolució del seu registre artístic actual. Aquest coneixement i aprofundiment amb les noves tècniques li permeten formats escultòrics molt diversos, esculpint o modelant a la cera directament, on es pot apreciar l’empremta de la seva mà, o el guix fresc treballat en acció directa. De nou experimenta amb el llenguatge del dibuix que li permet resultats expressius molt diversos.

 

 

Bloc 1980-2008: Escultura, poesia i literatura



La lectura i les seves amistats sempre han estat un registre de densitat en la seva producció artística. Aquest bloc mostra la seva relació fèrtil amb literats catalans i la relació amb Albert Pla, Salvador Espriu, Joan Fuster, Duarte, Josep M. Espinàs, Pi de Cabanyes, Martí i Pol; la coneixença de les terres de Lleida amb Vallverdú i la seva relació amb Andorra a través del literat Antoni Morell i el capellà poeta Ramon Rossell. El visitant podrà descobrir un nou registre que el deixa endinsar-se en l’esperit de la poesia i de la cultura catalana, en certa manera és una revelació de noves formes d’apropament al llenguatge escultòric. Amb aquesta pràctica en petit format i seriat pot explicar un procés d’una idea, profunditzar de nou en el plantejament de noves i subtils tècniques, deixant al descobert el procés mateix de l’elaboració d’una peça, com els claus, el filferro, la fusta i la seva empremta digital. Els materials elaboren un significat dins la matèria i el contingut conceptual.

 

Bloc – El taller


 

Un taller per passejar-hi. Maquetes que seran posteriorment l’escultura monumental i pública, una part important de la qual és religiosa. Aquesta pràctica té un procés d’elaboració lent i feixuc per la quantitat de processos que requereix portar-la a terme: des de l’estudi dels plànols de l’emplaçament, l’elaboració de la idea, l’estudi del contingut o personatge i, posteriorment, l’elaboració d’esbossos de factura ràpida, esquemàtica i el modelatge de la maqueta en guix. Aquest bloc vol mostrar a l’espectador el propi procés de treball, des dels seus inicis fins a la col·locació de l’escultura ja en bronze en el lloc definitiu. Per a aquesta retrospectiva, s’ha utilitzat la ciutat de Mataró com una part de l’espai expositiu.

 

Eix – El viatge

 

Paral·lelament a la seva producció artística com a escultor, les “Notes de Viatge” es caracteritzen per una constant en el seu treball i en la seva manera de fixar la realitat, la visió. Aquest eix transversal mostra una part important, no tant com a producció artística en sí, sinó com a manera de mirar, d’observar l’entorn més immediat, com d’anàlisi de l’exterior.

 

 

Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró

 

La segona part de l’exposició s’anomena “Interior familiars” i es pot veure a Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró. La mostra és una aproximació a la família de l’autor, a la seva intimitat més propera i real. Els visitants podran veure dibuixos i obres que l’artista fa com a exigència de la seva necessitat professional, uns treballs que esdevenen una constant temàtica en la seva producció artística i també com un divertiment que manté al llarg de la seva vida. En aquest espai cultural es recull un dels eixos de l’exposició.

 

Eix - La Família

 

“Fer un dibuix cada dia en arribar a casa”. Els seus models són la família, generalment dormint, jugant o estudiant, també dibuixant. Presenta la quotidianitat, i paral·lelament a les notes de viatge, és una mirada d’instantània, però buscant sempre el llenguatge subjectiu del retrat i de l’expressivitat del dibuix en si mateix.