Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un miler de persones visiten l’Ajuntament durant la jornada de portes obertes de Sant Jordi

Escoltar

Un miler de persones visiten l’Ajuntament durant la jornada de portes obertes de Sant Jordi

La ciutat desplega gairebé 500 parades de venda de roses i llibres



 


Un miler de persones han passat avui per la Casa Gran en la tradicional jornada de portes obertes amb motiu de Sant Jordi, durant la qual l’alcalde i els regidors fan de guies per les dependències més nobles d’aquest edifici, que data de 1635 i havia estat originàriament un hospital.

 

La major part dels visitants d’aquest dia acostumen a ser escolars interessats a apropar-se a conèixer la història i el funcionament de l’Ajuntament, que el 23 d’abril està excepcionalment obert al públic amb visites guiades entre les 10 i les 18 hores.



Llibres i roses

 

La ciutat ha viscut amb intensitat la jornada del llibre i la rosa, durant la qual l’Ajuntament ha autoritzat 498 parades de venda d’articles: 350 de particulars, 61 d’entitats i 28 de centres d’ensenyament.

 

La Fira del Llibre ha omplert la plaça de Santa Anna amb 12 expositors, entre llibreters i autors, a més dels estands de la Biblioteca de la Fundació Iluro, de la Biblioteca Pompeu Fabra i de la Biblioteca Antoni Comas. A més, en el conjunt de la ciutat s’hi ha instal·lat 16 parades de llibreters i 50 de floristes professionals.

 
Visita a l’Ajuntament

 

L’edifici és un immoble neoclàssic que ha estat objecte de diverses reformes exteriors (1867) i interiors (anys 70 i 2003) i que va tenir fins i tot una capella a la planta baixa. Durant la jornada de portes obertes es pot accedir al vestíbul de la primera planta, a la Galeria dels Mataronins Il·lustres, a la Sala dels Lleons i al Saló de Sessions, on se celebren periòdicament els plens i els actes institucionals. A banda de poder apreciar l’enteixinat d’aquesta gran sala d’actes, obra de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, els visitants poden apreciar també les pintures murals del vestíbul -que són obra de Jordi Puiggalí (1955) i narren alguns dels esdeveniments històrics més rellevants de la ciutat- i el gran quadre que presideix la mal anomenada Sala dels Lleons: “Els darrers màrtirs del cristianisme”, de José Bermudo (1878), que representa uns cristians a punt de ser devorats per tigres a un coliseu romà.

 

Família Robafaves, Capgrossos, Drac i Dragalió


 

Una de les grans atraccions per als més menuts d’aquests dies és poder veure de prop els Gegants de Mataró -en Robafaves, la Geganta, la Toneta i en Maneló- juntament amb els Capgrossos, el Drac i el Dragalió, que fins el 8 de maig donen la benvinguda a aquells que entren a l’Oficina d’Atenció Ciutadana.


 

Els centres escolars que enguany s’han apuntat a sentir les explicacions sobre els Gegants de Mataró s’han pogut endur el nou fullet desplegable sobre les comparses de la ciutat.

 

Trobada de Gegants i Fogonada

 


La Diada de Sant Jordi continua a partir de les 19.20 h amb la trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró i la posterior actuació de la colla castellera Capgrossos de Mataró davant l’Ajuntament. A les 21.45 h hi ha la tradicional Fogonada, un espectacle amb pirotècnia en el qual el Drac de Mataró, acompanyat de les Diablesses i els Tabalers do Maresme, protagonitza una interpretació de la llegenda de Sant Jordi consistent en un recorregut en cercavila amb tres voltafocs a la plaça de l’Ajuntament, plaça Gran i plaça de Santa Maria. Per rematar la jornada festiva, el grup mataroní de música tradicional La Coixinera ofereix el ball de Sant Jordi a la plaça de l’Ajuntament.