Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament atorga el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat de Mataró a Rafael Juncadella

Escoltar

L’Ajuntament atorga el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat de Mataró a Rafael Juncadella

El Ple de desembre del 2018 va acordar per unanimitat atorgar la distinció de Fill Adoptiu de la ciutat de Mataró a Rafael Juncadella per la seva tasca en favor dels desafavorits. La proposta s’aprovava després que set entitats de la ciutat ho demanessin i es fa efectiva el proper dimecres 20 de març, a les 19h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Malauradament Rafael Juncadella (Sant Vicenç dels Horts, 1931 - Pallejà, 2019) va morir el febrer del 2019 i està previst que la seva germana, Rosa Juncadella, reculli el pergamí acreditatiu.

El Col·lectiu de Teatre EPMA, l’Associació Cultural Murciana Virgen de las Maravillas, l’Associació Cultural Valors, l’Associació artística Els Dimarts al Llimoner, l’Associació de Veïns de Rocafonda-l’Esperança-Ciutat Jardí i la Penya l’Esplanada són les entitats que van demanar el reconeixement per Rafael Juncadella.
 
L’acte del 20 de març es podrà seguir en directe en streaming en aquest web.
 
 
Rafael Juncadella

Rafael Juncadella i Urpinas va néixer l’1 d'octubre del 1931 a Sant Vicenç dels Horts. Va ser ordenat sacerdot salesià el juny del 1957 i la seva primera destinació (1958) va ser a les Llars Mundet, que llavors era una residència per a nens desprotegits, depenent de la Diputació de Barcelona. 

Al setembre de l'any 1970 va arribar a Mataró, on va residir cinc anys i va desenvolupar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política. Va fundar el Centre Juvenil Salesià amb la finalitat d’acollir els joves del barri de Cerdanyola. El Centre va arribar a tenir més de 250 afiliats que compartien activitats lúdiques, culturals, esportives i religioses. Entre aquestes, destacaven les activitats solidàries, com les visites als hospitals, residències i les ajudes als més necessitats.

Posteriorment va ampliar el seu radi d’acció a tota la ciutat de Mataró i l’any 1973 va organitzar la primera campanya de recollida de paper i ampolles de cava (Acció 73) amb la participació de més de 500 joves arribats de diferents punts de Catalunya. Els beneficis de la campanya es van destinar a la compra del Local Social del Poble, a Cerdanyola i, més concretament, al carrer de València on, a partir de llavors, es van fer totes les reunions de les comunitats de veïns i les entitats sindicals i polítiques. És per aquest motiu que l’any 1974 va ser proposat com a “Mataroní de l’Any “.

A Nicaragua, a la ciutat d’Estelí i en el barri marginal de Boris Vega, ha creat diferents projectes com la "Casa del Adolescente", un espai destinat a impartir cursets formatius per a joves del barri on es puguin reeducar amb tallers de construcció, electricitat i informàtica. Aquest projecte es va poder dur a terme gràcies al suport del Col·lectiu de Teatre EPMA de Mataró i les ajudes del Fons Català de Desenvolupament.