Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament estudiarà les condicions laborals dels treballadors de Mataró al sector d’atenció domiciliària

Escoltar

L’Ajuntament estudiarà les condicions laborals dels treballadors de Mataró al sector d’atenció domiciliària

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una Proposta de resolució per estudiar i cercar mesures per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores de serveis d’atenció domiciliària. La proposta va ser presentada pel grup municipal del PPC.




El text es va aprovar amb els vots favorables de PSC, CiU, ERC-MES-AM, C’s, PPC, VOLEMataró, PxC, i dels regidors no adscrits Víctor Manuel Paramés i Sarai Martínez. La CUP va votar-hi en contra. El regidor d’ICV-EUiA, Esteve Martínez, i la regidora no adscrita Anna M. Caballero no hi eren presents a la sessió plenària. El text íntegre aprovat és el següent:




“L’envelliment de la població, el desig de moltes persones grans de viure a casa seva el major temps possible, la impossibilitat de moltes altres persones grans a accedir a una plaça de residència per a persones grans i la sensibilització de la societat cap a la necessitat de mantenir uns nivells de qualitat dignes de vida fins al final dels nostres dies han provocat un increment exponencial de persones que treballen en llocs de treball relacionats amb aquests aspectes i, com a conseqüència, s’ha generat una important activitat econòmica en aquest sector que ha generat moltíssims llocs de treball i que en pot generar molts més.




Des dels serveis d’ocupació i formació s’ha preparat a moltes persones per ocupar aquests llocs de treball i han trobat una ocupació franges de població que eren difícils d’inserir en el mercat laboral, així “intuïm”, perquè desconeixem dades exactes, que una quantitat no menyspreable de mataronins i mataronines es desenvolupen professionalment com a Cuidador/a, Gerocultor/a, Auxiliar d’ajuda domiciliària, Assistent Personal, els més afortunats ho fan amb tots els seus drets laborals garantits però també tots som conscients que abunda el treball no declarat legalment i l’economia submergida.




Les condicions laborals d’aquests treballadors i treballadores tampoc són les millors: sous baixos, desplaçaments a poblacions properes mal connectades amb transport públic, on desenvolupen la seva feina amb hores perdudes entre servei i servei, dificultats per aparcar si ho fan amb vehicle propi o fins i tot en el millor dels casos si ho fan amb un vehicle lliurat per l’empresa amb la qual treballen, horaris que fan molt difícil conciliar la seva pròpia vida personal i familiar, i un llarg etc. que no cal relatar perquè el coneixem sobrerament.




Tenim també la intuïció que molts d’aquests professionals amb domicili a Mataró estan desplaçant-se a altres localitats del Maresme a desenvolupar la seva feina i que caldria una col•laboració i coordinació a nivell comarcal per tal de millorar les condicions laborals a les quals ens hem referit anteriorment.




És per tot això que proposem al Ple l’adopció dels següents Acords:




-L’Ajuntament de Mataró, si cal amb la col•laboració del Consell Comarcal o altres institucions supramunicipals, encarregarà un estudi per poder quantificar les persones residents a Mataró que treballen en el sector de l’atenció domiciliària, tant a Mataró com al Maresme, en alguna d’aquestes professions (Cuidador/a, Gerocultor/a, Auxiliar d’ajuda domiciliària, Assistent Personal) o semblants, encara que amb una denominació diferent, i les seves condicions laborals (com es desplacen, si els desplaçaments són remunerats o no, hores efectives de servei, horaris complerts inclosos els desplaçaments, sous, cobertures socials, etc.) .




-Els resultats d’aquest informe seran tractats i debatuts al Consell Econòmic i Social per tal de millorar les condicions laborals d’aquests professionals.




-Es comunicaran els resultats al Consell Comarcal, especialment Consell d’Alcaldes, per tal que prenguin consciència de la realitat d’aquestes persones que donen un important servei a altres localitats i cercar mesures per fer-los més fàcil (desplaçaments, aparcament quan estan de servei, acords amb les empreses per tal de millorar la coordinació i estalviar hores mortes d’espera, garantir la qualitat del servei...) desenvolupar la seva tasca professional”.