Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró organitza les jornades “Joves i accés a l'habitatge”

Escoltar

Mataró organitza les jornades “Joves i accés a l'habitatge”

L'Ajuntament de Mataró, conjuntament amb el Consell Comarcal del Maresme i Bloc Cooperatiu, organitzen les jornades "Joves i accés a l'habitatge" per abordar la realitat del col·lectiu jove a l'hora d'accedir a un habitatge, els serveis i recursos als que es pot optar, així com per a conèixer experiències alternatives a tenir en compte. Les jornades són el 2,10 i 15 de febrer, a les 18 h, al Cafè de Mar.

Les jornades “Joves i accés a l'habitatge” se celebraran els dies 2, 10 i 15 de febrer, a les 18 h, al Cafè de Mar i constaran de tres sessions temàtiques. Les jornades són d'accés lliure i gratuït però cal inscripció prèvia.  

La primera sessió tindrà lloc el dimecres 2 de febrer i girarà entorn a la qüestió del lloguer, actualment l'opció majoritària d'accés a l'habitatge. Es presentarà l'estudi "Radiografia: joves llogateres i dret a l'habitatge", elaborat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i de l'Observatori DESC.  Posteriorment tindrà lloc un taller d'Autodefensa llogatera, per a combatre els abusos relacionats amb l’habitatge i saber com fer-hi front, a càrrec de l'Obeservatori DESC.

La segona sessió tindrà lloc el dijous 10 de febrer i servirà per a presentar els diferents ajuts i serveis que ofereixen les administracions en relació a l'habitatge. Anirà a càrrec de les Oficines d'Habitatge de Mataró i del Maresme i tractarà, per una banda, els ajuts per al pagament del lloguer i, per l'altra, els diferents serveis i recursos sobre habitatge que s'ofereixen a Mataró i al Maresme.

La tercera sessió tindrà lloc el dimarts 15 de febrer i abordarà les alternatives d'accés a l'habitatge. Es presentaran diferents experiències alternatives vinculades a les cooperatives de llogateres, la masoveria urbana i les cooperatives de cessió d'ús. Les experiències que es presentaran són: el projecte Lloguem! Yes we rent, a càrrec de la cooperativa de llogateres Bloc Cooperatiu, el projecte de masoveria urbana de Ca n'Amell de Premià de mar, i l'experiència de la Closca a Lleida vinculada al model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús.

El procés de transició domiciliària -abandonar la casa de la família d’origen i establir-se en una nova llar- representa un punt d'inflexió en les trajectòries d'emancipació de les persones joves. L'explosió de la bombolla immobiliària i la crisi econòmica resultant han condicionat i reduït en gran mesura les possibilitats de transició domiciliària de les persones joves, i també han fet incrementar les dificultats de les persones joves ja emancipades per a fer front al pagament de l'habitatge. Amb la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 les dificultats no han fet més que augmentar.

El Pla Jove x Mataró 2018-2022 estableix com a primer eix l'Emancipació, el qual té com a objectiu generar oportunitats per a la igualtat en l’àmbit educatiu i formatiu, i en el mercat de treball i de l’habitatge en tant que esferes estructurals i estructurants de la vida de les persones joves. En l'àmbit d'actuació sobre Habitatge (1.3.) s'hi inclouen, entre altres, els següents objectius: Facilitar el procés d'emancipació domiciliària augmentant les oportunitats per a l'accés de les persones joves a l'habitatge, i Impulsar el desenvolupament de nous models residencials, tenint en compte les diferents tipologies de joves i les seves necessitats.

El Pla Local d'Habitatge 2018-2023 defineix les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local amb l’objecte de fomentar l’assoliment del dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles i té com a missió treballar per garantir el dret a l’habitatge de la ciutadania, fent de l’habitatge un element cohesionador i integrador, amb lideratge local però conjuntament amb els agents del territori.

Aquestes jornades han sorgit com una iniciativa de la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Mataró i de l'Oficina Jove del Maresme-Sidral i s'han pogut fer realitat gràcies a l'organització conjunta des d'un inici amb la regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme (conselleries de Serveis a les persones i Promoció econòmica) i la cooperativa de llogateres Bloc cooperatiu, així com gràcies a la participació en les sessions de diferents entitats vinculades a la temàtica que aporten diferents perspectives i experiències. 

Publicat a