Sota terra: Moon Ribas i Quim Giron
ATENCIÓ! CANVI D'UBICACIÓ!Per causes meteorològiques l'espectacle es trasllada a Can Gassol
- https://adminweb.mataro.cat/ca/actualitat/agenda/sota-terra-moon-ribas-i-quim-giron
- Sota terra: Moon Ribas i Quim Giron
- 2023-10-20T21:00:00+02:00
- 2023-10-20T23:59:59+02:00
- ATENCIÓ! CANVI D'UBICACIÓ!Per causes meteorològiques l'espectacle es trasllada a Can Gassol
Benvinguda a càrrec d’Espartac Peran, periodista i comunicador
Un espectacle on el públic es convertirà en un explorador cíborg (equipat amb frontals i polseres cibernètiques).
Moon Ribas i Quim Girón són els artistes catalans escollits per crear la peça escènica del projecte europeu Stronger Peripheries, del qual forma part l'Ajuntament de Mataró a través de la Xarxa Transversal.
“Després de la gran aventura de la mina, i el que la mina ha portat a aquest territori, ens vam preguntar què havia de fer la nostra gent?... Aquest és el meu cinquantè any sota terra, així que durant cinquanta anys la meva vida ha estat entre la llum i la foscor de les coves” - diu l’espeleòleg Ubaldo Sanna, fill d’una família de miners de Sardenya, mentre entrem dins la cova de Su Mannau on ha practicat l'espeleologia des del 1973.
Quina és la relació entre les persones i el subsòl? El sota terra és inaccessible, inhòspit, fosc i humit. És un lloc on enterrem allò que volem amagar, on imaginem llegendes d’éssers monstruosos i on tenim por de quedar atrapats. A la vegada és també on hi trobem els minerals més preuats per la humanitat, on enterrem als nostres estimats o on trobem part de la nostra història. “A sota terra hem posat el que temem i volem abandonar, i el que estimem i volem conservar” (MacFarlane, 2019).
Quina és la relació entre les persones i el subsòl? El sota terra és inaccessible, inhòspit, fosc i humit. És un lloc on enterrem allò que volem amagar, on imaginem llegendes d’éssers monstruosos i on tenim por de quedar atrapats. A la vegada és també on hi trobem els minerals més preuats per la humanitat, on enterrem als nostres estimats o on trobem part de la nostra història. “A sota terra hem posat el que temem i volem abandonar, i el que estimem i volem conservar” (MacFarlane, 2019).
Per dur a terme aquesta creació, els artistes catalans s'han entrevistat i documentat a través de la comunitat d'espeleòlegs, enterramorts, geòlegs, arqueòlegs, i miners de Mataró i Càller (Sardenya), per aprofundir en la seva relació amb el sota terra, la profunditat i la foscor per tal de crear un espectacle sensorial, en un entorn natural, amb llum de llanternes, música en directe i la terra com a escenari principal.
Sota Terra és un espectacle creat entre Mataró (Catalunya) i Cagliari (Sardenya) que durant el procés de creació ha col·laborat amb dues corals per explorar la relació dels humans amb el subsòl i el planeta. El nostre dia a dia ens fa caminar de pressa i projectar una mirada endavant, però què passa si canviem la mirada i mirem cap avall? Trobarem un planeta que es mou a temps geològic i la seva història es fa difícil de copsar per la humanitat. La nostra vida es resumeix en un centímetre d’estalactita.
Us convidem a convertir-vos en exploradors cíborg, equipats amb frontals i polseres cibernètiques (que vibren quan el planeta té activitat sísmica), i deixar la superfície per esmunyir-nos "sota terra".
Espectacle recomanat per a majors de 14 anys.
Direcció: Moon Ribas i Quim Girón
Suport a la direcció: Joan Cot Ros
Intèrprets: Quim Girón i Moon Ribas
Disseny de música i llums: Joan Cot Ros
Edició de vídeo: Nacho Montenegro
Enginyer electrònic: Jose Luis Salmerón
Veu en off: Ubaldo Sanna
Mediació amb la comunitat: Concha Millà (Mataró) i Daniele Zeda (Cagliari).
Comunitats col·laboradores: Coral Primavera per la Pau (Mataró) i Associazione Studium
Canticum (Cagliari)
Espais de Residència: Can Gassol (Mataró, Catalunya), Sa Manifattura (Cagliari, Sardenya).
Coproductors: Consorci Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals i Teatro di Sardegna
Organització: Stronger Peripheries, projecte cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea.
Producció administrativa: Associació cultural Elclimamola
Agraïments: Ubaldo Sanna (Espeleòleg), Joan Sala (geòleg), Assumpta Triadó (espeleòloga), Carmen Puerta (arqueòloga), Francesca Serra (espeleòloga), Ermanno Pusceddu (espeleòleg), Pierluigi Melis (espeleòleg), Nicola Sitzia (espeleòleg) Alberto Piras (espeleòleg), Gruppo speleo archeologico Giovanni Spano i Visualsonora SCL (Pau Manté i Hèlia Manté), Grotte di Su Mann
Stronger Peripheries és el primer projecte que impulsa una Xarxa Europea de Cooperació, la Coalició del Sud, un grup de treball que vol reforçar les connexions entre iguals a través de projectes culturals, cultivant un estret diàleg entre artistes, operadors i comunitats. La nostra ciutat participa, conjuntament amb el Teatro di Sardegna, en aquest espectacle immersiu.
Moon Ribas i Quim Giron
La col·laboració entre Moon Ribas i Quim Girón va començar l'any 2019 amb la motivació de barrejar les arts escèniques amb la cibernètica, i amb l'observació dels fenomens naturals i el món animal per inspirar les seves creacions. Les seves obres indaguen les maneres de barrejar elements vius, a l'escenari, que estan fora del control del cos de l'intèrpret, donant espai a l'aparició de nous llenguatges de circ i dansa. Aquest territori comú els ha portat a crear diferents projectes com Fenomen, estrenat al Grec 2021 de Barcelona. O la creació del Sense of Pregnancy (2022), un nou sentit cíborg que permet connectar en Quim amb l'embrió del seu fill, creació de la qual han fet dues intervencions performatives, una al Smithsonian American Art Museum de Washington i l'altra dins del programa ISEA 2022 Simposi Internacional d'Art Electrònic a Mataró.
Espectacle dins del Festival 2 Terços
Info
-
Quan?
20/10/2023 des de 21:00
-
Categoria
Festival 2 Terços
-
On?
Can Gassol. Centre de Creació d'Arts Escèniques
-
Organitzador
Associació Agrària Cinc Sènies - Mata - Valldeix
- Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
- Lloc web extern