Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Volaverunt. Els gravats de Goya

Escoltar

Volaverunt. Els gravats de Goya

Us proposem un recorregut exprés per la sala on us explicarem curiositats i aprofundirem en alguns gravats per oferir-vos una visió diferent d'aquesta exposició. Inici cada 30 minuts

Des del 1944, el Museu de Mataró atresora les quatre sèries de gravats de Goya: Caprichos (1797-1799), Desastres de la Guerra (1810-1815), Tauromàquia (1814-1816) i Proverbios, també anomenada Disparates (1815-1819). 

L’edició dels gravats que es conserva a Mataró va ser impresa entre els anys 1937 i 1938 a la Calcografía Nacional de Madrid, en plena Guerra Civil Espanyola. De fet, aquesta impressió, va ser promoguda pel govern de la Segona República amb el propòsit de recaptar fons per destinar-los a la causa republicana. L’anomenada "sèrie de guerra" és considerada una de les de més qualitat d’impressió i d’entintada més rica. I té la singularitat de ser el darrer tiratge realitzat amb les planxes originals del pintor aragonès. 

El Museu de Mataró, conscient del valor d’aquest fons que va ser exposat per darrera vegada l’any 1996, ofereix de nou al públic l’oportunitat de descobrir-lo des d’una perspectiva contemporània. 

L’exposició sobre Goya, comissariada per la crítica d’art Aina Mercader, parteix de la singularitat de la col·lecció de gravats mataronina. Una singularitat que rau en l'absència d'una de les estampes. El Museu de Mataró custodia tots els exemplars de cada una de les sèries, excepte un, el gravat número 16 de la sèrie Desastres de la Guerra, titulat Se aprovechan. Aquest buit en la col·lecció, del qual se'n desconeix el motiu, és el punt de partida de l'exposició. 

"Volaverunt. Els gravats de Goya" ens mostra els gravats originals acompanyats de les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad (formada per Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi). Les seves propostes artístiques, creades específicament per a aquesta exposició, formen un conjunt d'aproximacions i derives a partir del treball de Goya. Un Goya que, en aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, se sent creativament molt lliure. 

En aquesta mostra expositiva descobrirem un Goya cronista, observador sagaç, que completa les seves imatges amb una prosa crítica, satírica i, a moments, desesperada. Un artista que demostra un domini excels de les tècniques del gravat i una sensibilitat que avança el camí de l'art modern. 

L'exposició s'emmarca en el 275è aniversari del naixement de Francisco de Goya (1746-1828), que se celebra enguany. 

Activitat gratuïta 

Sense aforament limitat

Més informació a: 93 741 29 30 / educacultura@ajmataro.cat.

Info

 • Quan?
  21/05/2022 des de 17:30
 • Categoria

  Visita exprés

 • On?

  Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró

 • Organitzador

  Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern