Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Zona Intrusa 13 + Parlo com donant

Escoltar

Zona Intrusa 13 + Parlo com donant

Inauguració conjunta de les exposicions Parlo com donant / que és desaparèixer i Zona Intrusa 13. Un temps sense temps

Zona intrusa 13 | Un temps sense temps

Com si es tractés d’un presagi, aquesta tretzena edició de Zona intrusa dirigida per Rita Andreu ha quedat truncada per la Covid19, que ha aturat tota l’activitat en sec del curs 2019-2020. Sense temps per dedicar temps a tots els projectes dels artistes.

Així, ha pogut tenir lloc la itinerància a l’Escola Freta (Marc Larré)  i als instituts Laia l’Arquera i Puig i Cadafalch (María Alcaide) i Miquel Biada (Jordi Ferreiro). Les propostes a l’Institut Alexandre Satorras (Christina Schultz) i Escola Pia Santa Anna (Job Ramos) van quedar afectades per la pandèmia i, en la mesura del possible, s’han intentat reprogramar a principis del curs escolar 2020-2021.

Tot i així, hem volgut ensenyar la feina feta, tot i que el curs haurà canviat.

_________________________________________

Zona intrusa és un projecte artístic i educatiu, iniciativa i producció del M|A|C (Mataró Art Contemporani), adreçat als centres d’educació secundària i batxillerat de Mataró, que cerca apropar-hi l’art contemporani amb l’objectiu de produir un espai crític de coneixement i experimentació.

En aquesta edició, Zona intrusa proposa reflexionar i treballar a partir de l’experiència que tenim en l’actualitat del «nostre temps» i dels usos que en fem. Com a concepte, ha estat abordat àmpliament des de diversos àmbits del coneixement i suscita dificultats a l’hora de consensuar una possible definició.

Des del pensament filosòfic el temps s’entén com un durar en el qual podem marcar un «abans» i un «després» i, entremig, comptem els intervals mesurant-los amb l’ajuda de processos factuals regulars -els moviments dels astres o del Sol, per exemple-. La sociologia distingeix entre tres plans diferents en relació a l’experiència que tenim del temps: el temps personal, el social i el temporal.

Tot i la dificultat d’aproximar-nos a aquest concepte, sí que hi ha un consens generalitzat en l’actualitat respecte a l’experiència del nostre temps: la percepció que no tenim temps. La sensació que el transcurs de la vida cada vegada va més de pressa, que el ritme de la vida quotidiana s’accelera exponencialment -malgrat que les setmanes continuen tenint 7 dies i els dies 24 hores-. Aquesta percepció va associada i és representativa del nostre temps i manté una estreta relació amb els processos d’innovació tecnològica i la revolució de les TIC.

La proposta de Zona intrusa d’enguany, doncs, ens convida a pensar en aquestes qüestions aproximant-nos-hi des de la pràctica artística: d’una banda, fixant-nos en com artistes contemporanis han treballat sobre aquest tema i, d’una altra, convidant a una sèrie d’artistes a desenvolupar un taller a l’aula per posar en joc aquestes idees i per preguntar-nos quins usos (o abusos) fem del nostre temps.

Rita Andreu

__________________________________________________________________________________________

Parlo com donant / que és desaparèixer
Misael Alerm | Anna Dot | Julia Gorostidi | Irene Solà

A cura de Diana Juanpere

En l’època de l’exhibició i la comunicació constant, la desaparició esdevé una actitud revolucionària.
Aquesta petita sala de Can Palauet presenta quatre obres que obren un espai per la desaparició momentània, una acció que Pierre Zaoui defineix com discreció. Pel filòsof, la discreció no té l’etiqueta moral de respecte als convencionalismes sinó que, ben al contrari, és una “qüestió de resistència a un nou ordre establert: el que pretén identificar el ser amb l’aparèixer i el valor amb la visibilitat”.

Per a més informació: web del M|A|C

Info

  • Quan?
    31/10/2020 des de 12:00
  • Categoria

    Obertura d'exposicions

  • On?

    Sales d’exposicions de Can Palauet

  • Organitzador

    M|A|C. Mataró Art Contemporani

  • Afegiu l'esdeveniment al calendari
  • Lloc web extern