Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els cossos policials recomanen una sèrie de mesures per tenir un Nadal segur

Escoltar

Els cossos policials recomanen una sèrie de mesures per tenir un Nadal segur

La Policia Local i el Cos dels Mossos d'Esquadra davant l'increment de públic que cada any es genera amb motiu de l'inici de les properes festes de Nadal han establert un seguit de mesures i recomanacions per a la seguretat ciutadana.

Així, durant aquests dies, els dos cossos policials faran una vigilància i una presència més intensiva a les zones de major afluència de ciutadans, especialment:

. Control, identificació o detenció, si procedeix, dels autors de possibles delictes o faltes.

. Atenció preferent a les hores de tancament al públic dels establiments comercials.

. Control de les zones d'estacionaments dels vehicles dels usuaris de les zones comercials.

La vigilància policial es practicarà mitjançant agents motoritzats i agents en cotxes patrulla que atendran a les demandes ciutadanes i que patrullaran per la ciutat, especialment per les zones de més afluència.

La presència policial consistirà en patrullar a peu pels carrers de més alta densitat de vianants i comercial.

Recomanacions ciutadanes per prevenir robatoris

1-  A transeünts

. Ser previngut quan es treguin diners de caixers automàtics, observar abans l'entorn i si té dubtes vagi a un altre que estigui a prop.

. Portar el portamonedes en lloc segur i  les bosses de mà tancades i ben agafades.

. Incrementar les precaucions en moments d'aglomeracions de persones.

2-  A comerços

. No deixar grans quantitats de diners a les caixes registradores.

. Controlar que els compradors amb targeta de crèdit s'acreditin correctament.

. Trucar sempre a la policia quan detecti la presència de persones sospitoses tant dins del comerç com a l'exterior.

3-  A domicilis            

Si la porta que té no és de seguretat posi dos tanques i procuri que no hi hagi espai entre la porta i el terra.

Instal·li un espiell panoràmic que li permeti veure el cos sencer de la persona que es troba a l'altra banda de la porta. Utilitzi cadena de seguretat.

Les persones que decideixin passar les vacances de Nadal fora de la seva localitat, abandonant temporalment els seus domicilis haurien de tenir en compte els següents consells:

. Comprovar que totes les possibles entrades restin perfectament tancades, incloent les finestres que donen als patis.

. No deixar senyals visibles de què la casa es troba desocupada. Deixar roba estesa. Donar l'encàrrec a qualsevol veí de confiança de la recollida de la correspondència de la bústia.

. Si es vol deixar un joc de claus de reserva, no s'ha de fer en amagatalls improvisats, és millor deixar-les a algú de molta confiança.

. No parlar de l'absència amb persones desconegudes ni deixar notes indicant quan es pensa tornar.

. No deixar a casa objectes de valor ni diners. És convenient fer un inventari dels efectes personals, indicant la marca, tipus i número de fabricació i marcar els objectes de valor, ja que d'aquesta manera, en cas de robatori, es dificultarà la circulació i venda dels mateixos, facilitarà el treball de les forces de seguretat i es podran tornar en el cas de recuperar-los.

. És convenient deixar a algun veí de confiança o a un familiar l'adreça i el telèfon de contacte mentre s'estigui fora.

. Existeix la possibilitat d'instal·lar un rellotge programable que obri i tanqui els llums o la ràdio del seu habitatge en diferents horaris, dissimulant així la seva absència.

. Si es perden o li prenen les claus s'hauran de canviar immediatament els panys. També és convenient fer-ho en cas de començar a habitar una casa anteriorment ocupada.

En cas de no absentar-se del domicili durant aquestes festes, també s'aconsella:

. No obrir la porta a persones desconegudes i menys si diuen que van a un altre pis. S'ha de fer servir l'espiell i la cadena de la porta.

. Quan s'absenti del domicili, ni que sigui per anar a comprar a la cantonada, s'ha de tancar sempre amb clau.

. S'ha de ser solidari davant de qualsevol situació estranya (sorolls, gent desconeguda,...) que es detecti al domicili dels veïns, s'ha de trucar a la policia. És preferible confirmar una falsa alarma que passar per alt un delicte. En cas que es produeixi, no s'ha de tocar res fins que arribi la policia.     

4-  A vehicles

. Bloquejar el volant i deixar totes les portes i finestres tancades quan baixa d'aquest.

. No deixar a la vista objectes de valor (radiocassets, mòbils, ulleres,...) ni carteres, portamonedes o bosses esportives que puguin despertar la curiositat del delinqüent.

. La col·locació d'una barra de seguretat, alarma o un altre dispositiu antirobatori evita utilitzacions il·legítimes del vehicle.

. En circulació lenta, activar el sistema de bloqueig de les portes.

Recordar també que especialment les nits de les revetlles s'ha de circular amb molta prudència.

5- Vigilar els estafadors

. Eviti oferir conversa a persones desconegudes.

. No tregui diners del seu banc per donar-los a cap desconegut, encara que li ofereixin un bon negoci.

. No se n'oblidi que la majoria d'estafadors va en grup de dues o més persones aparentant que no es coneixen (el beneit i l'espavilat).

Existeixen força estafes, en els que la víctima, enredada per una ràpida i fàcil manera de fer diners, es deixa entabanar pels estafadors. Els més corrents són:

El tocomocho: Es fa creure a la víctima que pot beneficiar-se al cobrar una participació de loteria premiada.

L'estampeta:  Consisteix en fer passar retalls de diaris per bitllets de curs legal.

Els trillers: Realitzat normalment en mercats i revetlles. Consisteix en descobrir, amb tres naips, gots o closques de nou, on s'amaga una boleta.

La taca: Realitzat normalment a la sortida dels caixers automàtics o entitats bancàries. Consisteix en tacar a la víctima suposadament de forma accidental i mentre l'ajuda a netejar-se li sostreu la cartera o objectes personals.