Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament s'adherirà al Manifest de la Marxa Catalana per la Cultura de la Pau

Escoltar

L'Ajuntament s'adherirà al Manifest de la Marxa Catalana per la Cultura de la Pau

En el Ple d'avui dijous, 4 de setembre, està previst que aprovi una moció conjunta dels grups municipals del PSC, ICV-EUA, ERC i CiU per adherir-se al Manifest de la Marxa Catalana per la Cultura de la Pau.

La Marxa Catalana per la Cultura per la Pau, organitzada per les Forces de Pau No Violentes, es va iniciar el passat 23 d'agost a Tortosa i finalitzarà el proper dissabte 6 de setembre a Figueres. La iniciativa té com objectiu reivindicar la cultura de la pau i fomentar els mètodes pacífics de resolució de conflictes.

Aquesta Marxa, que va arribar a Mataró en la seva novena etapa el dia 31 d'agost, reclama convertir en Castell per la Pau el Castell de Sant Ferran de Figueres amb la creació d'un museu, un centre de formació i recerca sobre aquesta temàtica i un centre de mediació que serveixi d'espai d'entrenament de les Forces de Pau No Violentes.

L'entitat organitzadora proposa també destinar un 0,3% dels pressupostos públics d'ajuntaments, diputacions i de la Generalitat de Catalunya a iniciatives que construeixin una Cultura de la Pau, percentatge que se sumaria al 0,7% que s'ha de dedicar a Cooperació i Desenvolupament Sostenible.

Pel que fa al Govern espanyol i a la Unió Europea, la Marxa reivindica dedicar el cost d'un dia de la despesa militar (uns 30 milions d'euros a l'Estat espanyol) a projectes de Cultura de la Pau, pressupost que es destinaria a finançar forces i cossos civils d'intervenció no violenta que puguin oferir una alternativa més eficaç i humanitària a l'actual cursa d'armaments.

El Manifest de la Marxa també demana que l'Estatut de Catalunya, la Constitució Espanyola i la Constitució Europea recullin de forma explícita el rebuig a la guerra com a mitjà per resoldre els conflictes i apostin per impulsar noves formes civils i no violentes de defensa i seguretat.

Per tots aquests motius, el Ple de l'Ajuntament de Mataró té previst aprovar la següent moció:

  1. Adherir-se al Manifest de la Marxa Catalana per la Cultura de la Pau i donar suport institucional als actes que, amb motiu del seu pas per la ciutat, se celebrin.

Comunicar aquest acord al Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres (Ministeri de Defensa, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Figueres), al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu.