Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla de prevenció dels efectes de l'onada de calor sobre la salut incideix en la població de més risc

Escoltar

El Pla de prevenció dels efectes de l'onada de calor sobre la salut incideix en la població de més risc

El regidor de Benestar Social i Salut, Oriol Batista, juntament amb el responsable del Servei d'Atenció a l'Usuari de l'Institut Català de la Salut, Rafael Rodríguez; la cap del Servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró, Eva Coma; la responsable d'infermeria de l'ABS Centre, Teia Ruhí; i un membre de la Creu Roja, Santi de Arcos, han presentat avui el Pla de prevenció dels efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) a Mataró que ha posat en marxa la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El POCS s'ha creat amb l'objectiu de prevenir els efectes que tenen les elevades temperatures sobre la salut, especialment en els grups més vulnerables.

Pla de prevenció dels efectes de l'onada de calor sobre la salut

El Pla demana la implicació dels serveis sanitaris i socials de les administracions locals i autonòmiques. Així, a Mataró s'han coordinat el Servei de Benestar Social, Salut i Consum de l'Ajuntament, el Consorci Sanitari del Maresme tant des de l'atenció hospitalària i sociosanitària com de la Primària, el Servei d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i la delegació de la Creu Roja a Mataró.

La coordinació d'aquestes institucions permetrà treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils i establir un pla d'actuació amb mesures que garanteixin un suport a aquest col·lectiu.

El Pla considera que les persones que formen part dels grups més vulnerables són: persones més grans de 75 anys; nadons; discapacitats físics o psíquics que tinguin limitada la seva autocura; persones que viuen soles o en condicions socials precàries; pacients amb medicacions que interfereixen la regulació de la temperatura corporal; treballadors a l'aire lliure o en espais molt calorosos o persones que realitzen excés d'activitat física, entre d'altres.

A Mataró l'àmbit d'intervenció se centrarà en les persones que reben atenció domiciliària i que formen una població de 1.162 persones.

Així, en cas de risc el protocol del Pla estableix que es mantindrà una especial atenció a aquest grup a través de visites i/o trucades telefòniques. En situació d'alerta es faran intervencions més específiques per detectar les persones més fràgils i actuar segons la problemàtica detectada coordinant els serveis sanitaris i sociosanitaris i activant si fos necessari els serveis d'emergència vinculats amb Protecció civil de la ciutat.

Informació a la població

El Pla de prevenció també estableix com un dels objectius més importants informar a la població de les mesures a prendre i els consells a seguir davant una possible onada de calor.

D'aquesta manera, s'han repartit uns ventalls que a part de la seva funció pràctica incorporen els consells a tenir en compte també s'han repartit uns cartells amb el mateix objectiu.

El material s'ha distribuït a: Centres d'Atenció Primària, l'Hospital de Mataró, residències geriàtriques, associacions de veïns, associacions de malalts, casals d'avis, centres cívics i dependències municipals.

La informació també es podrà consultar al telèfon 010 i a la web de l'Ajuntament (www.mataro.org).

A més de la prevenció amb la població de risc, també s'estableix que les persones que fan una atenció directa a aquest col·lectiu estiguin més sensibles en la detecció de possibles problemes. Per aquest motiu, el proper 9 de juliol es portarà a terme una sessió informativa amb el personal d'atenció domiciliària (treballadores socials i familiars) vinculat a l'Agència d'atenció a la gent gran i a les persones amb dependència, personal de residències geriàtriques, als casals de gent gran i associacions de veïns. La sessió es farà de 9 a 11 h a les aules del Teatre Monumental i anirà a càrrec de professionals d'infermeria dels Centres d'Atenció Primària, del Servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró i de la Creu Roja.