Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova dues mocions contra el terrorisme

Escoltar

El Ple aprova dues mocions contra el terrorisme

El Ple va aprovar dijous passat, 12 de febrer, dues mocions contra el terrorisme. La primera de les mocions, presentada pel grup municipal del PP, representa l'adhesió de l'Ajuntament al Manifest de Madrid elaborat en el I Congrés Internacional de Víctimes del Terrorisme. Aquesta moció va comptar amb els vots a favor de PSC, CiU, PP, i les abstencions d'ICV-EUiA i ERC.

La segona de les mocions, presentada per la via d'urgència pels grups municipals d'ERC i ICV-EUiA, fa pública la ferma condemna de l'Ajuntament a l'ús de la violència amb finalitats polítiques. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

Adhesió al Manifest de Madrid

El Manifest de Madrid demana:

1. El compromís de tots els governs en la lluita contra el terrorisme, per sobre de qualsevol ideologia i un compromís igualment actiu amb les víctimes del terrorisme, promovent totes aquelles lleis que siguin necessàries per atorgar a les víctimes protecció, un règim d'ajuda i el reconeixement social com a víctimes.

2. El compromís per part de la comunitat internacional per harmonitzar les seves legislacions internes en matèria de terrorisme tant pel que fa al fenomen en si com per tot allò que afecta les víctimes.

3. Es demana a les organitzacions internacionals, en especial a la Unió Europea i a les Nacions Unides la creació de comitès específics de víctimes del terrorisme on la seva veu es pugui fer sentir d'una manera permanent així com l'assignació per part d'aquestes mateixes organitzacions de partides pressupostàries destinades a assistir les víctimes del terrorisme dels Estats que les integren.

4. Els convenis internacionals sobre terrorisme hauran de ser signats i ratificats per la comunitat internacional i es privarà d'immunitat a tots aquells governants que siguin declarats autors, inductors, finançadors o còmplices d'actes terroristes.

5. Els crims terroristes s'inclouran en la jurisdicció del Tribunal Penal internacional en ésser considerats com a violacions dels drets humans.

6. Es demana la col.laboració per part d'ONG's i de més organitzacions civils defensores dels drets humans el seu compromís en la defensa de les víctimes del terrorisme.

7. El compromís permanent dels mitjans de comunicació en la lluita contra el terrorisme.

8. El compromís i solidaritat per part de la societat civil amb les víctimes del terrorisme, que es deixi escoltar la seva veu amb valentia alhora de condemnar les accions terroristes mostrant d'aquesta manera el seu rebuig als criminals i la seva comprensió per a les víctimes.

Els acords que es van aprovar i que proposa la moció són:

1. Que l'Ajuntament de Mataró en Ple s'adhereixi als vuit punts del Manifest de Madrid elaborat en el I Congrés Internacional de Víctimes del Terrorisme.

2. Que es faci arribar aquest Acord a l'organització del I Congrés de Víctimes del Terrorisme, així com a totes les institucions i entitats que li han donat suport.

Condemna a l'ús de la violència

Els acords aprovats en la segona moció són els següents:

1. Fer pública la ferma condemna de l'Ajuntament de Mataró a l'ús de la violència amb finalitats polítiques, vingui d'on vingui i independentment de la cobertura ideològica que adopti.

2. Fer pública la més sincera mostra de solidaritat d'aquest Ajuntament amb totes les víctimes, amb tots els pobles i amb totes les col·lectivitats que són o han estat víctimes de qualsevol tipus de violència terrorista.

3. Refermar que només a partir del més ampli procés de mobilització ciutadana i de l'aprofundiment en les formes d'organització pròpies de la democràcia política es farà realitat un marc de convivència que faci impossible l'avenç i la reproducció de les diferents formes i manifestacions de la violència política.

4. Fer una crida a la comunitat internacional, i molt particularment a les Nacions Unides, per tal que assumeixi la seva responsabilitat i impulsi avenços substancials per fer possible un marc de convivència pacífica i democràtica entre els diferents Estats i pobles del planeta; un marc en què es potenciïn les mesures de prevenció de conflictes sense les quals sol imperar la llei del més fort, i un marc en què la defensa dels drets humans, començant pel dret a la vida, i dels drets col·lectius sigui un objectiu irrenunciable.

5. Manifestar fermament l'oposició a qualsevol intent d'instrumentalització o utilització barroera del fenomen terrorista amb finalitats ideològiques o polítiques.

6. Fer arribar aquest Acord a l'organització del I Congrés de Víctimes del Terrorisme, així com a totes les institucions i entitats que li han donat suport.