Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El procés participatiu per a l'elaboració del Programa d'Actuació Municipal i els Pressupostos 2005 es posa en marxa

Escoltar

El procés participatiu per a l'elaboració del Programa d'Actuació Municipal i els Pressupostos 2005 es posa en marxa

El regidor de Participació Ciutadana, Ivan Pera, ha presentat avui en roda de premsa el procés participatiu per a l'elaboració del Programa d'Actuació Municipal (PAM) i els Pressupostos 2005 a Mataró. Aquesta acció és un dels eixos fonamentals en l'acord de Govern municipal per a aquest mandat.

El procés per elaborar aquesta prioritat política d'enguany es fonamenta en els mecanismes existents de participació a Mataró, com ho són els consells participatius, els plans integrals i les audiències públiques. A aquests mecanismes caldrà incorporar-ne de nous: el Consell de Ciutat i els consells territorials vinculats als plans integrals en funcionament.

A més, amb aquest procés el que es pretén és involucrar el ciutadà anònim perquè hi pugui dir la seva, fer suggeriments, reflexionar i opinar sobre l'elaboració de les polítiques locals.

Com es concretarà el procés participatiu?

El 2004 el procés participatiu comportarà fer dues audiències públiques. La primera audiència serà temàtica i en ella hi participaran els membres dels diferents consells de participació de la ciutat, que en són 18 i que impliquen a més de 500 persones. L'audiència tindrà lloc el dimarts 28 de setembre i és on es debatran els eixos estratègics ordenats en tres àmbits: la cohesió social, el territori (urbanisme, obres i manteniment) i el desenvolupament econòmic.

Una vegada l'alcalde hagi presentat les línies prioritàries del Govern, els membres dels consells s'organitzaran en tres comissions on debatran les propostes que es facin en cada un dels àmbits establerts. Les propostes es recolliran i posteriorment seran valorades per l'equip de Govern. El document final contindrà les decisions que el Govern hagi fet al respecte i serà el document del PAM i el pressupost que es presentarà i treballarà en la segona audiència.

La segona audiència pública tindrà lloc el 14 d'octubre. Aquesta audiència estarà oberta a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin participar-hi, tal com s'ha anat fent en els darrers anys, es recolliran les aportacions dels ciutadans i ciutadanes i s'obrirà el període perquè es puguin fer les al·legacions que es creguin oportunes.

A més d'aquestes dues vies de participació, també s'hi podrà participar a través del telèfon d'informació ciutadana, 010; del web municipal, l'eina de participació a internet; les oficines d'informació ciutadana i els centres cívics.

Així, el 2005 està previst que s'incrementi encara més la participació en la definició del PAM i dels Pressupostos de 2006. I amb tot una vegada s'hagi posat en marxa, s'avaluarà l'experiència i s'introduiran els canvis que es creguin oportuns per tal de millorar el procés participatiu.

El Grup de Seguiment

Per tal d'avaluar tot el procés, es crearà el Grup de seguiment que en farà l'estudi del procés. A més d'analitzar experiències desenvolupades a d'altres indrets, serà qui recollirà propostes i elaborarà una proposta de model de PAM i pressupost participatiu per a Mataró. Aquest Grup de seguiment estarà format per persones coneixedores dels diferents àmbits de la ciutat i amb capacitat per a la recerca de propostes viables i adequades a la realitat de la ciutat.

Participació ciutadana a Mataró

La participació ciutadana dóna la possibilitat a la ciutadania a col·laborar en la definició de les polítiques locals, en els afers públics i col·lectius. Que els ciutadans i ciutadanes s'impliquin en el fer de la ciutat i decideixin més enllà del vot enforteix les bases de la democràcia.

L'objectiu de tot aquest procés és incrementar la participació ciutadana en els afers de la ciutat, tant quantitativament com qualitativa. Aquest objectiu s'aconsegueix a través de la mobilització i la implicació dels diferents agents i entitats així com dels ciutadans en general.

Per tal que sigui realment un model participatiu cal que es tinguin en compte els diferents perfils dels implicats i adequar els suports i la metodologia de participació per a cadascun d'ells. S'ha de vetllar perquè cada agent tingui el seu espai i temps per al debat i la interacció.