Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els alcaldes de l'Arc Metropolità presenten les seves propostes al president de la Generalitat de Catalunya

Escoltar

Els alcaldes de l'Arc Metropolità presenten les seves propostes al president de la Generalitat de Catalunya

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, juntament amb els alcaldes de l'Arc Metropolità, es va reunir ahir a la tarda amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, amb l'objectiu de parlar sobre el paper que han de jugar les 7 ciutats que formen part de l'Arc Metropolità en l'articulació de la regió metropolitana.

L'Arc Metropolità està integrat per Mataró, Granollers, Sabadell, Martorell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú i Terrassa en coordina el grup.

Així, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; l'alcaldessa de Martorell, Dora Ramon; l'alcalde de Sabadell, Manel Bustos; l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral; l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Sixte Moral i l'alcalde de Mataró van explicar al president de la Generalitat i al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que les set ciutats que formen part de l'Arc Metropolità volen tenir una presència activa i poder de decisió en el debat sobre l'articulació de la regió metropolitana i la definició de les seves infrastructures.

Els alcaldes hauran de presentar el proper mes d'octubre les conclusions de l'Estudi sobre la realitat del sistema territorial de la segona corona metropolitana.

Aquesta entrevista forma part de la ronda de reunions que estan mantenint els alcaldes de les set ciutats amb representants de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Els alcaldes de l'Arc Metropolità ja han presentat les seves propostes al conseller de Governació, Joan Carretero; el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho; el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; i al secretari de Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, Oriol Nel·lo.

Els darrers mesos, les ciutats de l'Arc Metropolità han estat treballant a nivell tècnic en l'elaboració de propostes conjuntes relacionades amb infrastructures, transports i urbanisme, especialment en temes com el Quart Cinturó viari i ferroviari. S'està elaborant un atlas urbanístic de l'Arc Metropolità i un inventari per poder fer l'anàlisi comparativa de les infrastructures previstes. També s'estan realitzant estudis sobre el sistema territorial, potencial urbanístic i transports, i s'ha dissenyat i complimentat una web de les ciutats de l'Arc Metropolità de Barcelona.

Les ciutats de l'Arc Metropolità de Barcelona van iniciar les seves relacions com a grup el 1992 amb diferents reunions de treball al voltant del debat territorial. Al llarg d'aquests anys, les set ciutats han treballat problemàtiques comunes relacionades amb les infrastructures, els serveis i l'evolució socio-econòmica de l'arc metropolità. Els alcaldes de les set ciutats van signar el 18 de setembre de 2002 l'anomenada Declaració de Vilafranca, en què aquests municipis reclamaven participar en el procés de debat i decisió sobre el futur de l'àrea metropolitana, alhora que reivindicaven el seu paper dinamitzador en el sistema metropolità.