Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La desena edició dels premis Puig i Cadafalch comptarà amb un guardó atorgat pel públic

Escoltar

La desena edició dels premis Puig i Cadafalch comptarà amb un guardó atorgat pel públic

El proper divendres 15 d'octubre, a les 20 hores, s'inaugura a can Palauet l'exposició de la desena edició dels premis Puig i Cadafalch d'arquitectura i de la primera Triennal d'Arquitectura del Maresme. Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al diumenge 28 de novembre, mostrarà els projectes seleccionats i finalistes de cadascun dels dos certàmens.

L'exposició constarà de plafons on s'exposaran les principals característiques de les obres candidates als premis. A més, com en cada edició, les obres seleccionades i finalistes es publicaran en un catàleg.

Enguany és la primera vegada que aquests dos certàmens s'organitzen conjuntament, fruit del conveni que van signar l'Ajuntament de Mataró i la demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya el passat mes d'abril. A més, aquests premis han estat patrocinats per la Caixa i compten amb el suport del Consell Comarcal del Maresme.

El divendres 12 de novembre, a les 20 h, tindrà lloc l'acte central dels certàmens. En el transcurs d'aquest acte, l'arquitecte Elias Torres oferirà una conferència i es donaran a conèixer els guardonats en cadascuna de les diferents modalitats.

Novetats en l'edició d'enguany

La principal novetat de l'edició actual és la creació del Premi Puig i Cadafalch d'opinió, que serà votat pel públic per Internet, mitjançant el web municipal. A la mateixa sala d'exposicions s'hi instal·larà un ordinador per facilitar el vot dels visitants a la mostra. Hi haurà un Premi Puig i Cadafalch d'opinió en cadascuna de les modalitats del concurs: d'arquitectura, d'intervenció en el patrimoni i d'interiorisme.

A més, si en les passades convocatòries es confeccionava un guardó diferent per a cada modalitat, enguany s'ha optat per triar un motiu de l'obra de Puig i Cadafalch per tal de crear un guardó únic, representatiu dels premis, que esdevingui la imatge identificativa del certamen. El disseny i materialització del guardó és obra del dissenyador Toni Manté, i el motiu triat ha estat la figura geomètrica de l'esgraonat.

Premis Puig i Cadafalch d'Arquitectura

El 1984 el Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró va crear els Premis Puig i Cadafalch. Aquests premis estan adreçats a obres fetes dins el municipi orientades a conservar el patrimoni existent i generar patrimoni per al futur.

Opten a aquesta desena edició les obres fetes per promotors privats i societats municipals acabades entre l'1 de gener de 2001 i el 31 de desembre de 2003 en l'àmbit de Mataró.

En total, la mostra recull un conjunt de 14 obres seleccionades per aquesta edició en les modalitats de:

  • Arquitectura, per a obres de nova planta, ampliacions i addicions
  • Intervenció en el patrimoni, per a obres de recuperació d'edificis catalogats i intervenció en ambients protegits que comporten la restauració d'elements estructurals, de tancament o decoració originals
  • Interiorisme, per a obres d'intervenció en espais interiors, decoració i disseny de mobiliari.

Els premis Puig i Cadafalch no comporten una remuneració econòmica. No obstant això, les obres guanyadores reben un guardó que s'atorga per igual a totes les persones implicades en el projecte i que fan possible la seva materialització: promotors, tècnics, constructors i industrials.

Triennal d'Arquitectura del Maresme

Aquesta serà la primera edició de la Triennal d'Arquitectura del Maresme (TAM) organitzada per la Demarcació de Barcelona del Col.legi d'Arquitectes a través de la seva seu del Maresme a Canet de Mar.

Tenen opció a aquesta triennal d'arquitectura les obres fetes per privats, entitats o institucions acabades entre l'1 de gener de 2001 i el 31 de desembre de 2003 en l'àmbit de territorial del Maresme.

En total, l'exposició recull un conjunt de 51 obres seleccionades en les modalitats de:

  • Edificis de nova planta d'ús públic
  • Edificis de nova planta d'ús privat
  • Obres de rehabilitació, tant d'ús públic com privat
  • Interiorisme, obres d'intervenció en espais interiors, tant d'ús públic com privat. S'hi preveu també qualsevol obra de tipus efímer, com també de disseny de mobiliari i d'altres
  • Espais exteriors, intervencions en espais públics i espais oberts.

Els guardons de la Triennal d'Arquitectura del Maresme són unes escultures de bronze, peces úniques de l'escultor Pep Ricart i Rial (Vic-1946), que pertanyen a una sèrie d'escultures de petit tamany que l'autor va designar com a "Petits delictes pensant en Adolf Loos" en referència i homenatge al gran arquitecte vienès.

Passejada : Premis Puig i Cadafalch d'arquitectura ,1984-2004.

El diumenge 7 de novembre a les 10 del matí i fins aproximadament les 2 del migdia hi ha programat un recorregut per diversos projectes d'habitatges premiats en passades edicions dels premis.

El recorregut s'iniciarà davant la portalada de l'antic Parc Central i comptarà amb les explicacions de l'arquitecte Xavier Comas i Bartra. La inscripció és gratuïta al contestador de l'Associació de Veïns de Mataró Centre 93 790 61 51