Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament elabora plans d'actuació municipal per respondre a urgències i accidents

Escoltar

L'Ajuntament elabora plans d'actuació municipal per respondre a urgències i accidents

El servei de Protecció Civil de l'Ajuntament durant el 2000-01 va revisar, adequar a la normativa i homologar el pla bàsic de Protecció Civil de Mataró. En l'anàlisi de risc d'aquest document s'establia l'obligació de realitzar plans d'actuació municipal per al risc d'incendis forestals i el risc d'inundacions per fortes pluges i a més es recomanava l'elaboració de plans per al risc d'accidents en establiments amb substàncies perilloses i en el transport de mercaderies perilloses.

El 2003 es van homologar els plans d'actuació per incendis forestals i el de risc per inundacions i el Ple del passat mes de gener va aprovar el manual d'actuació per a establiments amb substàncies perilloses. El Ple d'aquest mes de febrer portarà a aprovació el manual per a accidents en el transport de mercaderies perilloses.

Pla d'actuació municipal per a establiments amb substàncies perilloses

Aquest pla d'actuació està en aquests moments està en fase d'homologació per la Comissió de Protecció Civil de la Direcció General d'Emergències de la Generalitat de Catalunya.

El pla s'ha pogut elaborar després d'estudiar 80 indústries de la ciutat que utilitzen en el seu procés, comercialitzen o emmagatzemen productes químics. Amb aquestes activitats s'ha analitzat els riscos i s'han determinat les mesures, les distàncies de seguretat i les funcions a dur a terme en cas d'un accident en funció de la seva gravetat, així com també la determinació de zones vulnerables o d'un possible efecte dominó.

Pla d'actuació per a accidents en el transport de mercaderies perilloses

Per altra banda, i com a resultat del mateix estudi, s'han analitzat els recorreguts que els vehicles de transport d'aquestes mercaderies perilloses realitzen per dins la ciutat i el volum que manipulen.

Així, s'ha pogut elaborar aquest pla d'actuació per actuar en cas d'accident i planificar les actuacions a fer. A més també permet actuar amb prevenció ja que en aquests moments s'està elaborant l'Ordenança Municipal reguladora del transport de mercaderies perilloses on s'establiran els permisos, horaris, carrers on passar, quantitats màximes que transportar i les zones d'aparcament d'aquests vehicles o la vigilància que s'hagi d'establir en cas d'avaria d'un d'aquests vehicles en mig de la ciutat, entre d'altres mesures a prendre.

El servei de Protecció Civil de l'Ajuntament en aquests moments està elaborant el pla d'actuació per a focs artificials i correfocs i està previst fer el de risc de nevades, el de contaminació d'aigües marines i el de sismes.