Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les excavacions de La Riera han posat al descobert uns murs d'un edifici funerari i dues tombes

Escoltar

Les excavacions de La Riera han posat al descobert uns murs d'un edifici funerari i dues tombes

La intervenció arqueològica que s'està portant a terme a La Riera amb motiu de la reurbanització d'aquest vial ha deixat al descobert petites troballes arqueològiques: uns murs d'un edifici funerari i dues tombes.

Els treballs, que els realitza l'empresa ÀTICS SL, es van iniciar el 21 de gener i està previst que es prolonguin dues setmanes més en el primer sector intervingut.

Les troballes arqueològiques

Si bé s'ha obert una superfície d'uns 520 m2, només han aparegut restes arqueològiques en un petit sector situat aproximadament en la cruïlla de La Riera amb el carrer de Sant Josep. En la resta de l'àrea excavada tan sols s'hi ha documentat potents sediments de sorres i llims que farcien la llera de l'antiga riera.

Les restes arqueològiques d'època romana es redueixen a una sèrie de murs, que es conserven en una altura d'uns 0,60 m, dos dels quals semblen delimitar un passadís que podria formar part d'un edifici d'ús funerari, part del qual ja va ser descobert en les excavacions de l'any 1995. Els altres murs, amb idèntica tècnica constructiva i orientació, són de difícil interpretació si bé es dedueix que formaven part del mateix edifici.

Fins ara s'han localitzat dues tombes. La primera acollia les restes d'un individu adult i l'altra la d'un neonat. L'esquelet de l'individu adult es va trobar en desconnexió anatòmica, dipositat en un petit retall fet al sòl natural. Els ossos estaven agrupats formant una mena de paquet, de la qual cosa se'n pot deduir que possiblement les despulles del cadàver van ser enterrades després d'haver sofert un procés de descomposició.

Les restes òssies del neonat estaven dipositades en una petita fossa excavada al terreny natural i cobertes per una àmfora, la qual originàriament podia haver-se col·locat  per senyalitzar externament la tomba. Aquest enterrament data dels anys 50-75 de la nostra era.

Intervenció en el carrer de La Palma

Paral·lelament, en el carrer de la Palma, arqueòlegs del Patronat Municipal de Cultura estan realitzant també treballs arqueològics simultanis a la reurbanització del carrer. Aquests treballs han posat al descobert un tram de la claveguera d'un carrer secundari de la ciutat €decumanus minor, construïda cap el 25-10 aC i una fosa de grans mides €3 m de diàmetre per 2,5 de fondària- excavada en el sòl natural. La fosa va ser utilitzada cap a finals del segle VI de la nostra era com un abocador de deixalles domèstiques, per la qual cosa s'hi ha trobat una enorme quantitat de material arqueològic.  

Visites de les escoles

Com a activitat pedagògica relacionada a aquests treballs arqueològics, s'ha ofert a les escoles de Mataró la possibilitat d'efectuar visites guiades dins del recinte de l'excavació, en el decurs de les quals es mostra de primera mà el treball dels arqueòlegs i s'introdueix als alumnes en el camp de la metodologia arqueològica.

En aquesta iniciativa, que es fa per primera vegada, hi participaran 500 estudiants de la ciutat.