Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró clou l'any Dalí amb una exposició de fotografies del pintor empordanès preses per Francesc Català-Roca

Escoltar

Mataró clou l'any Dalí amb una exposició de fotografies del pintor empordanès preses per Francesc Català-Roca

A partir d'aquesta tarda i fins el 6 de febrer, el Museu de Mataró acollirà l'exposició Els Dalí de Català-Roca, que recull totes les fotografies que el fotògraf vallenc Francesc Català-Roca va realitzar al pintor empordanès al llarg dels diversos anys de relació professional. El president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Jaume Graupera, el director de la Fundació Caixa Tarragona, Xavier Bas, el director del Museu de Valls i comissari de l'exposició Jordi París i el fill del fotògraf, Andreu Català, han presentat la mostra aquest matí.

Els Dalí de Català-Roca

és una producció realitzada pel Museu de Valls i la Fundació Caixa Tarragona amb motiu del centenari del naixement de Salvador Dalí i la Primavera Fotogràfica. Amb aquesta mostra conclouen les activitats que el PMC ha organitzat amb motiu de l'Any Dalí.

La mostra, que ja s'ha pogut veure a Valls, Tarragona i Sitges, s'estructura a mode de tres estudis fotogràfics o escenaris en què Dalí va posar premeditadament davant la camera de Català-Roca: el Parc Güell de Barcelona, la casa de Port Lligat i Cadaqués.

A través d'una seixantena de fotografies, l'exposició permet una aproximació al llenguatge i a l'univers dalinià i, al mateix temps, a la manera particular d'entendre la fotografia que tenia Francesc Català-Roca. Així, totes les fotografies es presenten amb l'acabat que defensava el fotògraf vallenc i que va representar un trencament a l'època: directament ampliades sobre un plafó de fullola, sense marc, ni vidre.

L'exposició s'inaugura el dia 21 de desembre al Museu de Mataró i restarà oberta fins el dia 6 de febrer del 2005. S'ha previst la possibilitat de fer visites guiades per grups escolars i col·lectius. Cal concertar la visita al Museu de Mataró al telèfon 93 7582401.

Diàleg entre genis

L'exposició Els Dalí de Català-Roca està centrada en la imatge de Dalí com una icona de la seva personalitat artística. Però també vol posar de rellevància la personalitat de Francesc Català-Roca, el fotògraf genial que sap captar l'esperit de Dalí i l'immortalitza.

Salvador Dalí i Francesc Català-Roca es van conèixer i van fer amics treballant. La seva relació va ser curta en el temps però intensa, i es va basar en el respecte mutu per la feina de l'altre. La confluència d'aquestes dues grans personalitats va generar algunes de les millors imatges que es coneixen del genial artista empordanès.

L'exposició ens mostra tots els fotogrames presos pel fotògraf de Valls, una seixantena, que van ser fets només en tres o quatre sessions diferents entre els anys 1952 i 1953. La voluntat d'ensenyar totes les imatges és per mostrar la seva manera de treballar, com s'acostava al motiu de la fotografia.

L'ordre de les fotografies no segueix un criteri cronològic, difícil de precisar amb exactitud, sinó temàtic. Estan ordenades en base a dos eixos: pels llocs on es van realitzar, del Parc Güell a Cadaqués i Portlligat, i pel caràcter de les imatges, més públiques que íntimes.

Salvador Dalí, conscient del poder de la imatge, s'enfrontarà a la càmera sabent molt bé el que vol. No serà gens ingenu. L'artista aprendrà a posar i a construir la fotografia.

Francesc Català-Roca, fidel a la seva manera d'entendre la fotografia, es va acostar a Dalí amb una mirada neta. El seu propòsit va ser mostrar-nos la figura polièdrica de l'artista, i ho va aconseguir. Els seus retrats ens mostren la cara més pública, més teatral, però també la més íntima.

Els retrats fotogràfics van ajudar a crear el mite de Dalí, aquella imatge de l'artista que el va ser un dels creadors més populars del segle XX. Els Dalí de Català-Roca situen el fotògraf vallenc en la selecta nòmina de fotògrafs que han immortalitzat l'artista, com Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton i Philippe Halsman.

Francesc Català-Roca

Va néixer a Valls l'any 1922. Fill del també fotògraf Pere Català Pic, un dels precursors de la fotografia publicitària a finals dels anys vint i principis dels anys trenta.

Es va independitzar del seu pare el 1948, el mateix any del retorn de Dalí a Espanya. Però la coneixença dels dos artistes no serà fins força més tard. Tot i la seva joventut, Català era en un moment molt dolç en la seva trajectòria professional. L'any 1950 dues fotografies seves són premiades per la revista Popular fotographic. A més, guanya el Premi Ciutat de Barcelona de fotografia amb la col·lecció "Octubre". L'any següent és guardonat per segona vegada amb el Premi Ciutat de Barcelona de fotografia i amb el Premi Ciutat de Barcelona de Cinema per la seva primera pel·lícula La ciudad condal en otoño. El 1952 obté el primer premi del Festival d'Ancona (Itàlia) per la pel·lícula Piedras vivas.

També en aquesta època fa les seves primeres exposicions individuals a la Sala Caralt de Barcelona i al Centre de Lectura de Valls, i inicia una llarga trajectòria dins del món de la il·lustració de llibres (n'ha il·lustrat més d'una seixantena).

A més de Dalí, ha retratat molts personatges de la nostra cultura, com Antoni Tàpies, Llorens Artigas, Eduardo Chillida, Josep Guinovart, Antoni Clavé, Josep Pla, Carles Riba i, especialment, Joan Miró, entre molts altres.

Al llarg de la seva vida va rebre diversos reconeixements com el Premio Nacional de las Artes Plásticas (1983) atorgat pel Ministeri de Cultura, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi atorgats per la Generalitat de Catalunya (1992), el Títol d'Honor de la Ciutat de Valls (1992) i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona (1993).