Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró estrena aquesta temporada les 5 noves guinguetes de platja homologades

Escoltar

Mataró estrena aquesta temporada les 5 noves guinguetes de platja homologades

Amb motiu de l'inici de la temporada de platges 2004, l'Ajuntament està incorporant progressivament el conjunt de serveis necessaris a la zona perquè els ciutadans puguin gaudir del litoral. Així, s'han instal.lat dutxes, papereres, rampes per a minusvàlids i també s'han posat en marxa el servei de neteja, la Policia Local amb un servei específic i la vigilància dels socorristes. Enguany en el tram del nou passeig marítim s'instal.laran les noves guinguetes d'entrepans, begudes i gelats.

Guinguetes noves

Amb motiu de la reurbanització del nou passeig Marítim, l'Ajuntament va decidir homologar les guinguetes que s'havien de col.locar en aquest tram.

Així, en aquests moments s'estan instal.lant 5 guinguetes a la platja del Varador, 3 de gelats i 2 d'entrepans i begudes.

Els mòduls es col.locaran en les cinc plataformes de fusta a les quals s'hi accedeix des de les rampes que uneixen el passeig amb la platja. A les plataformes l'Ajuntament hi ha instal.lat pèrgoles d'esructura metàl.lica i emparrillat de llistons de fusta, que seran espais d'ombra. El pressupost de les pèrgoles ha estat de 54.628,82 €.

Les noves guinguetes homologades són cubs d'estructura d'acer galvanitzat i el tancament panells de resina. L'interior és de color taronja i l'exterior de color blau. Les cadires seran d'alumini i les taules d'alumini i acer inoxidable. Els parasols també tindran una estructura d'alumini i acer i la tela serà de color blanc.

Els mòduls d'entrepans tenen una mida de 7.5 m d'allargada per 2,5 m d'amplada i 100 m2 de terrassa; i els de gelats fan 5 m per 2,5 m i una terrassa de 37,5 m2. Les guinguetes tenen un lavabo amb accés independent, equipat i adaptat per a minusvàlids.

Pel que fa a la platja del Callao, hi haurà les mateixes guinguetes que l'any passat: 1 de gelats i 4 d'entrepans i begudes.

A la platja de Ponent s'instal.larà un mòdul de gelats.

A més de les guinguetes, el passeig també comptarà amb dos mòduls destinats a restaurants: els dos mòduls estaran situats a l'espai situat al front marítim davant del carrer de Sant Agustí (antic Ca l'Alberto) i l'altre ubicat al costat del Cargol (Can Dimas). El restaurant Can Dimas en aquests moments ja està en plena construcció.

L'edifici tipus establert per l'Ajuntament és de 150 m2 (100 m2 tancats i 50 m2 de terrassa) i té geometria cúbica. La coberta serà metàl·lica de color blanc sobre pilars metàl·lics, les parets seran de formigó revestides interiorment amb rajola i l'exterior s'acabarà amb fusta.

L'esport a la platja

El Patronat Municipal d'Esport té instal.lats al front marítim camps de voleibol i de futbol de lliure accés. Així, davant el Centre Natació Mataró s'hi troben 2 camps de voleibol, enfront del Cargol 1 camp de futbol. Entre el pas del Cargol i el Port es muntarà un altre de futbol així com també està previst instal.lar a la platja de Sant Simó un camp de voleibol.

La Policia Local a les platges

Des del passat 17 de maig la Policia Local ha posat en marxa un servei específic de platja per a aquest estiu. Aquest servei, que es fa cada any, té com objectiu garantir la seguretat ciutadana i l'ordenació del trànsit en una zona que durant uns mesos té molta afluència de públic.

El servei s'efectuarà ininterrompudament fins al 15 de setembre, de dilluns a diumenge, durant tot el dia i comprèn el front marítim de la ciutat (el passeig marítim des de Sant Simó fins a l'avinguda d'Ernest Lluch).

Els efectius seran 4 agents que es desplacen en bicicleta i que desenvolupen les funcions pròpies de la policia de proximitat: trànsit, seguretat, assistència i informació.

Els serveis de les platges

S'han col.locat rètols indicatius per advertir els banyistes de les zones on no existeixen determinats serveis. Així, a la platja de Sant Simó, a partir del punt conegut popularment com el Búnquer, no hi ha serveis de dutxes, ni de socorrisme i vigilància permanents. A més a les dues platges de ponent del Port, la Caleta i Pequín, tampoc hi ha servei de vigilància permanent. A la platja de Pequín no és permès el bany ja que és lloc d'entrada i sortida d'embarcacions.

Vigilància i socorrisme

Pel que fa als serveis permanents de vigilància i socorrisme als banyistes, enguany s'ha establert un dispositiu de 18 efectius distribuïts entre els llocs de socors i les torres i cadires de vigilància. Els punts de socors s'han ubicat en un mòdul instal·lat a les proximitats de l'espigó del Port i a la platja del Callao. Pel que fa als llocs de vigilància, s'han establert dues torres i quatre cadires.

El dispositiu es reforça amb tres embarcacions, una de gran capacitat tipus màgnum i dues tipus zòdiac. A més, a la platja del Callao es disposa d'una cadira d'accés de minusvàlids a la sorra. També es compta amb dos màquines llença caps per a rescats, un a la Creu Roja i l'altre al Parc de Bombers de Mataró. L'horari dels serveis de vigilància i socorrisme s'ha establert de 10 a 19 hores i estarà en funcionament fins al 15 de setembre.

L'Ajuntament activa, com és habitual, el Protocol Municipal de platges que garanteix la coordinació dels diferents serveis d'emergències així com l'establiment del color de les banderes informatives sobre el bany. El color de les banderes es pot consultar del 15 de juny al 15 de setembre al 010.

El servei Català de la Salut ha reforçat el servei amb una ambulància més que estarà operativa a partir del dia 19 de juny a les dependències del Consorci del Transport Sanitari de Catalunya.

Neteja

El servei especial de neteja de platges per a la temporada estiuenca començarà a ser diari a partir del 15 de juny. Cada nit un vehicle especial recolzat per personal a peu es dedica a netejar la sorra. A més també hi ha el reforç d'un vaixell que netejarà la superfície del mar que es combinarà amb dos més de la Generalitat.

A les platges s'han ubicat papereres cada 50 metres, que són buidades cada dia, i que es repartiran de la següent manera: platja de Ponent, 3 papereres; Sant Simó, 20; Callao, 10 i la del Varador, 30.

Pel que fa a dutxes, les platges del Callao i Sant Simó compten amb 9 dutxes. L'accés a les dutxes a la platja del Callao es facilita amb tres passarel·les de fusta.

A la platja del Varador hi ha 5 rampes d'accés noves de formigó i de fusta adaptades també per als minusvàlids. Al final de cada rampa hi ha una dutxa.

A la platja de Ponent hi ha una dutxa i la neteja es farà manual.

Zona exclusiva de bany

L'espai destinat exclusivament al bany s'ha establert a dos-cents metres de la línia de platja entre el Port de Mataró i el Búnquer de la platja de Sant Simó. En aquest espai, que té una llargària de 1.800 metres, no poden circular les embarcacions, i per delimitar-ho s'han posat balisses.

Bus platja

Enguany el l'empresa municipal de transport públic Mataró Bus posarà en marxa un nou servei de Bus platja. Aquest nou serveix es cobrirà amb dos autobusos que arribaran fins al mateix passeig Marítim. Per una banda, la Línia 6 (amb 18 parades) començarà a la parada de Figuera Major seguirà per la ronda de Rafael Estrany, ronda de Miguel de Cervantes, N-II i entrarà pel pas del Cargol per arribar al passeig Marítim on farà 3 parades: a la platja del Varador, davant el Centre Natació Mataró i a la platja del Callao.

Per altra banda, la Línia 7 (que farà 24 parades) iniciarà el recorregut a La Llàntia, a la parada del carrer de Berguedà, passarà per Cerdanyola i entrarà al passeig Marítim a través de la Porta Laietana. Al passeig Marítim farà 5 parades: a la platja del Callao, davant el Centre Natació Mataró, a la platja del Varador, al Port i a la platgeta de Ponent.

Està previst que el servei comenci el 24 de juny i que finalitzi el 29 d'agost. El Bus platja es farà efectiu els dissabtes, diumenges i festius de 10 h a 13.45h i de 16 h fins a les 19 h. La freqüència de pas dels autobusos serà entre 40 i 50 minuts.

Consells per gaudir de la platja

Per tal de poder gaudir de l'estiu, l'Ajuntament fa una sèrie de recomanacions:

. Fer cas de les indicacions dels socorristes

. Respectar les banderes d'estat de la mar:

Bandera verda: bany lliure

Bandera groga: bany amb precaució

Bandera vermella: bany prohibit

. Vigilar que els nens petits no es banyin sols

. És perillós banyar-se en zones d'espigons i en fons desconegut

. No entrir bruscament a l'aigua després d'haver pres el sol

. Evitar el bany després dels àpats

. Evitar el consum de begudes alcohòliques a la platja

. Sortir ràpidament de l'aigua si es noten calfreds o mal de cap

. L'exposició al sol ha de ser progressiva, una mica cada dia, sempre amb protecció solar especialment els nens

. No banyar-se si hi ha meduses, i no tocar-les encara que estiguin mortes.

. Davant de símptomes d'insolació: mal de cap, pols accelerat, vertigen€ col.locar draps freds i humits al cap, fer massatges a les extremitats i beure aigua abundant. Demanar ajut al socorrista més proper

. Demana polsera identificativa per a  nens i nenes en el lloc de socors, són gratuïtes

. No llençar cap objecte ni a la sorra ni al mar, mantenir-la neta és obligació de tots.

. Està prohibit aparcar a les lleres de les rieres per motius de seguretat.