Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tecnocampus Mataró i la regidoria de Ciutat del Coneixement de Barcelona promouen el primer sistema operatiu i programari lliure, gratuït i en català

Escoltar

Tecnocampus Mataró i la regidoria de Ciutat del Coneixement de Barcelona promouen el primer sistema operatiu i programari lliure, gratuït i en català

Creada pel professor mataroní Antoni Mirabete, la plataforma CATix és la primera versió d'un paquet informàtic que inclou sistema operatiu i programari lliure (gratuït) en català. Es basa en la plataforma GNU € Linux i disposa d'un total de 1.200 aplicacions o programes informàtics d'ús lliure i amb llicència GPL, apte per a ciutadans i empreses.

El TecnoCampusMataró (TCM) i la Regidoria de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona han editat 60.000 CD€Rom per promocionar aquesta plataforma. La iniciativa que es durà a terme durant tot el mes de juny ha comptat amb la col·laboració del diari Avui i la plataforma SoftCatalà. El diumenge 27 de juny està prevista la primera edició del llançament del programari lliure en català, CATix a través del suplement Avui Diumenge. En cas de no esgotar€se l'edició, els CD's retornats es faran arribar, entre d'altres entitats, a escoles, universitats i fundacions per tal que en puguin fer ús.

La CATix no necessita instal·lació, es pot iniciar des de qualsevol lector de CD€Rom d'un ordinador i permet adaptar la seva programació al perfil i a les necessitats de cada persona, entitat o grup. Cada CD€Rom valdria un mínim de 72.000 euros en el cas que es tractés d'un programari propietari.

A més de ésser editat en català i totalment gratuït, un dels avantatges principals de la CATix és el fet de ser immune als virus informàtics i que reconeix qualsevol perifèric compatible sense necessitat dels famosos drivers. El principals objectius dels seus promotors són fomentar l'ús del sistema i del programari lliure en llengua catalana entre ciutadans i empreses. La CATix inclou programes de tot tipus sense costos per llicència i es podrà actualitzar de manera permanent a través del web www.catix.org.

Característiques de la CATix

La CATix funciona perfectament des del mateix CD€Rom. Així, l'arrencament del sistema no requereix instal·lació a l'ordinador, perquè els programes que es necessiten es "descomprimeixen" en temps real des del CD€Rom.

D'altra banda, una de les característiques principals de la CATix és la possibilitat de copiar el fitxer i de manera comprimida al directori arrel de qualsevol disc dur, la qual cosa permet accelerar els processos.

Programes principals

La diversitat d'aplicacions de què disposen els 1.200 programes que inclou la CATix fa que n'hi hagi per a tots els gustos. Des dels paquets ofimàtics OpenOffice 1.1.1 i Koffice 1.3., navegadors com el Mozilla 1.6 o el Konqueror 3.2.2., programes per mirar la televisió, escoltar música o dissenyar pàgines web a d'altres que permeten fer animacions i retocs fotogràfics. D'entre tots ells, en destaquen els següents:

- Kernel 2.6.6.

- Els navegadors Mozilla 1.6 i Konqueror 3.2.2.

- El programa de missatgeria instantània, Kopete.

- Els paquets ofimàtics OpenOffice 1.1.1 i Koffice 1.3.

- El Kdetv 0.8 útil per mirar la televisió i l'XMMS idoni per escoltar música.

- Quanta Plus 3.2.2 per al disseny de pàgines web; Kino per a la vídeo

producció i el Blender 2.3.2 per portar a terme animacions en 3D.

- El Xine creat per visionar pel·lícules i l'Kstars per observar els estels.

- El Gimp 2.0 per fer retocs fotogràfics.

- Kdevelop 3.0.2 com a entorn de programació integrat.

- Kalzium, taula periòdica.

- El Kontact 3.2.2 que disposa, entre altres prestacions, de KMail (per a

correu), KOrganizer (per a calendari), KAddresbook (agenda), KNotes,

KNode (notícies), KPilot (sincronització d'agendes electròniques), Kalarm.

- L'Evolution 1.4.2 és una altra versió amb funcions similars al Kontact.

- Ktouch, el programa específic per aprendre a teclejar.

Requisits bàsics per al funcionament de la CATix

La CATix és molt senzilla d'implementar. Només és necessari disposar dels requisits següents a l'ordinador per al seu funcionament:

- CPU 386 o superior.

- 4 MB per engegar una línia d'ordres, 128 MB per engegar el KDE i 1 GB si es

vol instal·lar€lo en la memòria.

- CD€Rom, DVD o gravadora de CD o DVD per engegar des del CD€Rom.

- Targeta gràfica compatible SVGA i ratolí estàndard o USB.

La possibilitat d'actualització permanent a través de la xarxa fa que el primer programari lliure en català aporti encara més llibertat a l'usuari

Actualització permanent i gratuïta a

www.catix.org

Les actualitzacions i posteriors ampliacions de la CATix es podran descarregar en breu des del web www.catix.org. D'acord amb la General Public License (GNU), el codi font dels paquets específics seran disponibles a www.catix.org/fonts/, mentre que la resta es trobaran a www.debian.org/distrib/packages/.

La CATix és una metadistribució de Debian. Aquest és el resultat d'una associació de persones que han fet causa comuna per crear un sistema operatiu (SO) lliure. El sistema utilitza el nucli Linux dut a terme per Linus Torvalds, la part més important de la qual pertanyen al Projecte GNU. D'aquí prové el nom GNU Linux.

La CATix està configurada per tal que, cada vegada que es necessiti un programa o aplicació nova, es descomprimeixi directament des del CD€Rom. Això fa que no sigui necessària instal·lar€la al disc dur de l'ordinador.