Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple demana al Govern espanyol que anul·li el Consell de Guerra al qual va ser sotmès Manuel Carrasco i Formiguera

Escoltar

El Ple demana al Govern espanyol que anul·li el Consell de Guerra al qual va ser sotmès Manuel Carrasco i Formiguera

El Ple del 8 de setembre va aprovar per unanimitat una proposta de resolució sobre la restitució de la memòria històrica de Manuel Carrasco i Formiguera i l'anul·lació del seu Consell de Guerra. La resolució havia estat proposada pel grup municipal de CiU.

El text de la resolució és el següent:

"I. La figura de Manuel Carrasco i Formiguera (1890 € 1938) personifica el valor de la coherència amb les pròpies conviccions portat fins a les últimes conseqüències. A la seva activitat política, com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona o com a diputat a les Corts espanyoles, i a la seva vida personal, sempre va donar exemple d'una insubornable defensa d'una Catalunya lliure, cívica i arrelada en els valors de l'humanisme cristià.

II. La sublevació militar el juliol de 1936 va provocar l'inici d'una llarga i sagnant guerra en què l'odi i la intolerància, de tot color i de tot signe, va esbandir el respecte als drets elementals de tot ciutadà. Carrasco, perseguit a Catalunya per elements incontrolats per causa de les seves conviccions religioses, va desplaçar-se al País Basc com a representant de la Generalitat de Catalunya. En aquest viatge va ser capturat per les tropes sublevades, juntament amb la seva família, i traslladat a Burgos, on va ser sotmès a un Consell de Guerra sense cap garantia legal, i finalment afusellat el 9 d'abril de 1938.

III. Als ulls del Dret la il·legalitat del seu procés resulta clara, i davant de la Història la seva figura plenament justificada per la seva obra i el seu capteniment. Malgrat això, cal un acte formal de reparació del dany fet, posant de manifest la il·legalitat comesa i reivindicant la seva memòria.

IV. Aquesta reivindicació de la figura de Manuel Carrasco i Formiguera ha de ser, fidel al seu esperit, un signe de reconciliació, d'unitat entre tots aquells que defensen la llibertat i el respecte a la pluralitat. Carrasco no va morir contra ningú, sinó que va viure i va morir a favor de la llibertat i el progrés, material i espiritual, de Catalunya.

Per això, el Grup Municipal sotasignat, de conformitat amb el que estableix el Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Mataró, presenten al Plenari del Consell Municipal la següent,

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

1r.- Demanar al Govern espanyol que s'endegui el procés pel qual el Parlament espanyol iniciï els tràmits per anul·lar el Consell de Guerra sumaríssim al qual va ser sotmès en Manuel Carrasco i Formiguera.

2n.- Demanar a la Comissió Interministerial creada per a l'estudi de la situació de les víctimes de la guerra civil i del franquisme que adopti les mesures necessàries per a restituir la memòria històrica de Carrasco i Formiguera."