Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TecnoCampusMataró i la Generalitat signen un conveni per impulsar les noves tecnologies a Mataró i Maresme

Escoltar

El TecnoCampusMataró i la Generalitat signen un conveni per impulsar les noves tecnologies a Mataró i Maresme

La presidenta de la Fundació TecnoCampusMataró, Pilar González-Agàpito, i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ferran, han signat avui un conveni per impulsar i divulgar les noves tecnologies a Mataró i comarca. El conveni dotarà al TecnoCampusMataró d'un ajut de fins a 90.000 euros per a la realització de programes formatius i de divulgació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al territori.

Cinc línies d'actuació

El conveni contempla cinc línies d'actuació principals: la posada en marxa del primer Observatori de la Televisió Digital Terrestre (TDT) al Maresme, el primer observatori d'aquest tipus que existeix a Catalunya; la formació, la promoció i la divulgació de les TIC entre ciutadans i empreses; la creació d'una plataforma digital amb continguts de caire tecnològic i de la transmissió del coneixement en xarxa, en català, proveïts majoritàriament per En.Red.Ando; la renovació i reimpuls del Telecentre de Mataró per facilitar l'accés dels ciutadans a les noves tecnologies i, finalment, la promoció i formació de ciutadans i ciutadanes en el programari lliure en català CATix.

Observatori de la TDT, Setmana de noves tecnologies i divulgació de les TIC

El projecte Maresme Digital posa de manifest la necessitat de fer un seguiment quantitatiu i qualitatiu sobre el desplegament de la TDT al Maresme, el programa pilot per a la implantació de la Televisió Digital Terrestre a tot Catalunya. L'Observatori serà el primer d'aquestes característiques a Catalunya i farà un anàlisi i seguiment acurat de la seva implantació a la comarca per avaluar els aspectes humans, socials i tècnics de la seva implantació. L'Observatori de la TDT es complementarà amb campanyes informatives dirigides als ciutadans.

Quant a la promoció i la divulgació de les TIC, el TecnoCampusMataró desenvoluparà programes de participació presencials i en línia destinats a sensibilitzar la població sobre la importància i els beneficis de les noves tecnologies en la societat de la informació. La Setmana de noves tecnologies per a tothom, que enguany celebrarà la seva quarta edició, i els cursos i tallers "Posa't al dia" o InfoCATix de programari lliure són algunes de les accions que s'impulsaran des del TecnoCampusMataró per donar a conèixer les TIC a Mataró i el Maresme, amb l'objectiu d'evitar noves formes d'exclusió social i augmentar la competitivitat de les empreses.

Gestió del coneixement d'accés públic i nou impuls del telecentre

La nova plataforma virtual de gestió del coneixement en xarxa posarà a Internet diferents tipus d'informació que seran accessibles per a tothom. Ensenyarà diferents aspectes de la comunicació digital, la formació i l'aprenentatge en xarxa o el desenvolupament de comunitats virtuals. Gran part d'aquesta informació serà cedida per Luis Ángel Fernández Hermana, un dels principals impulsors d'Internet a Espanya i fundador de la comunitat virtual En.Red.Ando.

El conveni entre TecnoCampusMataró i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (STSI) també vol donar un nou impuls al Telecentre per tal de millorar l'accés dels ciutadans a Internet i a la resta d'aplicacions informàtiques. En aquest sentit, s'estudiarà i planificarà una nova disposició dels punts d'accés i de la seva estructura organitzativa per tal que el Telecentre, a més de les seves tasques habituals, en sigui el centre coordinador.

Promoció i formació en programari lliure

Finalment, es convocaran i es duran a terme cursos, seminaris, jornades i activitats divulgatives diverses i gratuïtes amb la finalitat d'iniciar a la població en el programari lliure en català. Majoritàriament, el perfil de les persones a les quals s'adrecen aquests cursos són home o dona, de 40 a 60 anys d'edat, que es troba en situació d'atur o jubilat, que té estudis elementals o primaris i amb poc o escàs accés a les noves tecnologies.