Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament fa recomanacions a la població davant de les previsions d'una onada de fred per als propers dies

Escoltar

L'Ajuntament fa recomanacions a la població davant de les previsions d'una onada de fred per als propers dies

El Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament de Mataró ha elaborat un seguit de recomanacions generals per a la població davant l'onada de fred que es preveu afectarà a tot Catalunya en els propers dies. A Mataró s'esperen temperatures màximes de 4ºC a 7ºC i mínimes per sota els zero graus a partir de demà i amb previsions de durar tota la setmana. Segons el Servei de Previsió Meteorològica del Consell Comarcal del Maresme, Meteomar, les temperatures seran encara més baixes a l'interior on les mínimes poden arribar als -5ºC.

Els consells d'autoprotecció generals per a la població son els següents:

- Cal tenir preparat llanternes, espelmes i la bateria del telèfon mòbil carregada en previsió de possibles talls de corrent elèctric.

- Es recomana tenir a casa aliments amb calories, combustible i una farmaciola de primers auxilis i amb els medicaments que prenguin els membres de la família.

- En cas de necessitat de sortir al carrer, cal vestir-se amb roba i calçat adient per a la baixada de temperatures i les nevades.

- No deixeu sortir al carrer les persones d'edat avançada ni els nens petits.

- Abrigueu-vos bé si heu de passar molt de temps fora de casa. Cal dur peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra i evitar dur roba ajustada. D'aquesta manera es permet que l'aire circuli i actuï com aïllant. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.

- Si sou fora, protegiu-vos sobre tot la cara i el cap. Eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.

- Eviteu fer exercicis físics molt intensos, ja que el fred fa treballar el cor en excés i es corre el perill de patir un atac cardíac o de fer mal a l'organisme.

- Eviteu haver d'agafar el cotxe, sobretot si és de nit. Si l'agafeu equipeu-lo correctament.

- Planifiqueu la sortida, coneixent la ruta, llocs on refugiar-vos i la previsió meteorològica.

- Porteu cadenes dintre del cotxe, i també ràdio, pala, corda, roba d'abric i aliments rics en calories.

- Circuleu per les vies principals i autopistes.

- Procureu no viatjar sol.

- Cal que poseu les cadenes a les rodes motrius del cotxe en cas de neu o de glaç. Per posar-les escolliu un lloc que no interrompre la circulació dels altres vehicles.

- Si el temporal us agafa dins del cotxe, quedeu-vos a dins: els pneumàtics actuen com a aïllant del fred.

- Deixeu la calefacció posada i la finestra una mica oberta. No us adormiu amb el motor en marxa.

- A casa cal revisar els punts d'entrada d'aire exterior, com finestres i portes, i protegir-los amb una cinta adhesiva que faci d'aïllant.

- Feu un ús correcte de la calefacció i consumiu els queviures de forma racional.

- Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers a llocs tancats on no es renovi l'aire, ja que hi ha perill d'enverinament.

- Vigileu les canonades d'aigua, sobretot a les nits amb temperatures inferiors als 0ºC. En aquestes circumstàncies és aconsellable deixar una aixeta gotejant per evitar que es congelin les canonades. A les calefaccions es pot utilitzar anticongelant.

- En cas d'emergència, truqueu al 112. Per obtenir informació en qualsevol moment podeu trucar al 010.

L'Ajuntament activarà demà el Pla de Protecció Civil per coordinar les actuacions que puguin ser necessàries al municipi davant l'onada de fred. Avui ja s'han adoptat algunes mesures de prevenció, com el tancament dels sistemes de reg automàtic de les zones verdes, per evitar la formació de gel a voreres i calçades. També s'han preparat les reserves de sal per si cal llançar a la via pública.

Des de Protecció Civil s'ha recomanat a les escoles que si tenen previst sortides pels propers dies valorin la possibilitat d'ajornar-les i que concentrin les activitats amb l'alumnat a l'interior dels edificis. L'Ajuntament està coordinant un pla d'actuació amb Creu Roja Mataró que, entre altres mesures, preveu fer un seguiment dels avis que viuen sols i no tenen dispositiu de telealarma. Està previst que els voluntaris de Creu Roja facin visites domiciliàries en els propers dies.