Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament substitueix la claveguera de la Baixada de Santa Anna i revisa també la del carrer de Sant Antoni

Escoltar

L'Ajuntament substitueix la claveguera de la Baixada de Santa Anna i revisa també la del carrer de Sant Antoni

La regidora d'Obres, Montserrat López, ha presentat avui en comissió informativa de Serveis Territorials el balanç de les actuacions realitzades i les previsions d'obres que es duran a terme amb motiu de l'esvoranc que va aparèixer dimecres passat a la calçada de la Baixada de Santa Anna.

L'empresa municipal Aigües de Mataró, que gestiona el clavegueram, ha presentat un informe amb els resultats de la inspecció, les actuacions d'urgència que s'han dut a terme i la proposta d'obres que recomana tirar endavant. Per la seva part, el Servei de Mobilitat ha presentat un informe sobre els canvis de circulació que implicaran les obres, ja que aquestes estan situades al centre de la ciutat.

Resultats de la inspecció

La instal·lació de clavegueram de la baixada de Santa Anna data de finals del segle XIX i consisteix en una volta de 1,4 metres d'amplada per 1,05 metres d'alt, amb dues canalitzacions interiors de 30x30 cm, adossades a cada lateral i amb un recobriment sobre la volta de 35 centímetres sota el paviment.

L'informe d'AMSA recull que s'han detectat aluns defectes importants a la solera i unes esquerdes en la volta de la canonada (aproximadadament a la cruïlla amb la Muralla d'en Titus), així com diverses actuacions realitzades per empreses de serveis i tercers que disminueixen la capacitat hidràulica de la instal·lació i perjudiquen la seva estructura.

Actuacions d'urgència realitzades

El mateix dia que va produir-se l'enfonsament de la calçada van començar els treballs d'urgència amb la retirada de les runes, per poder fer la inspecció de la instal·lació.

Dijous 22 AMSA inicia els treballs de reparació de la solera i reforç de les esquerdes.

Durant divendres 23 i dissabte 24, AMSA va procedir a connectar amb una canonada d'1 metre de diàmetre els dos trams de galeria separats per l'enfonsament, per tal de garantir la correcta evacuació de les aigües pluvials.

Diumenge 25, AMSA va reomplir i compactar el terreny.

Properes actuacions

Donades les característiques de la instal·lació i el seu estat de conservació, AMSA recomana substituir la galeria existent a la Baixada de Santa Anna per una canonada d'1 metre de diàmetre i una longitud de 90 metres lineals, i amb les corresponents obres de connexió i accés.

Està previst que aquestes obres comencin dijous 29 i s'iniciïn a la cruïlla de la baixada de Santa Anna amb el Camí Ral. Posteriorment aniran pujant fins a la confluència amb el carrer de Barcelona. Es calcula que aquesta part dels treballs durarà unes 6 setmanes.

Per altra banda, dijous també començaran nous treballs d'inspecció en tota la claveguera que transcorre per sota el carrer de Sant Antoni.

Afectacions al trànsit

El conjunt de les obres implica dos canvis de circulació importants al centre de la ciutat: el primer per reordenar l'accés dels vehicles al centre des del carrer de Sant Josep i la Muralla, i el segon, per redirigir el trànsit a la zona del Camí Ral i del carrer de Sant Antoni.

Tots aquests canvis se senyalitzen amb els cartells i senyalització viària corresponent.

Mentre durin les obres de la Baixada Santa Anna (6 setmanes aprox)

  • Està tallat al trànsit el carrer de Sant Josep, a l'alçada de la plaça de Les Tereses. Veïns i serveis, així com usuaris de l'aparcament públic de la Riera, han d'accedir des del carrer d'Amàlia, la Muralla del Tigre, i carrer d'en Moles.
  • El tram de La Riera comprès entre la Muralla de Sant Llorenç i el carrer de Sant Josep passa a tenir sentit ascendent.

Mentre durin les obres a la cruïlla del Camí Ral amb la Baixada Santa Anna

  • El Camí Ral, a l'alçada de la Rambla, queda tallat a la circulació. Només hi podran accedir els veïns de la zona, els usuaris de l'aparcament públic de la plaça de Santa Anna, i els vehicles comercials per fer càrrega i descàrrega en el tram del Cam Ral-Tras Santa Anna.
  • La sortida d'aquests vehicles fins a l'avinguda del Maresme es realitzarà pel carrer de Sant Agustí, que canvia de sentit en el primer tram, el carrer de Jaume Ibran, que canvia de sentit fins al carrer de Jaume Balmes, que canvia de sentit en la seva totalitat.

Afectacions al transport públic

  • La Línia 4 de Mataró Bus anul·la les parades de Caminet, La Muralla i Santa Anna. Després de la parada Parc Central, farà un canvi de sentit i continuarà per la ronda d'Alfons X El Savi fins a la plaça de Puerto Rico, seguirà després per la ronda de Miguel de Cervantes fins arribar al carrer de Sant Felicià, on girarà per continuar el seu recorregut habitual.
  • La Línia 1 de Mataró Bus anul·la les parades de Lepanto, La Rambla i Antic Hospital. Des de la parada de l'estació continua per la carretera N-II i gira pel carrer de Floridablanca, on recupera el recorregut habitual.
  • La Línia 3 de Mataró Bus anul·la les parades Iluro, La Rambla i Antic Hospital. Després de la parada de l'estació continua per la carretera N-II fins la rotonda de la Ronda Barceló, on fa un canvi de sentit, continua per la carretera N-II i gira pel carrer de Floridablanda fins el Camí Ral, on recupera el recorregut habitual.

El servei interurbà Mataró Granollers té previst la desviació següent: des de la ronda d'Alfons XII continua per la ronda Barceló i agafa l'N-II fins al carrer de Jaume Balmes, on fa un canvi de sentit fins a la parada de l'estació i recupera el recorregut habitual.