Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aigües de Mataró rep el Premi Medi Ambient 2006 per la trajectòria en la gestió ambiental de l'aigua

Escoltar

Aigües de Mataró rep el Premi Medi Ambient 2006 per la trajectòria en la gestió ambiental de l'aigua

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va lliurar ahir a l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, un dels premis Medi Ambient 2006 de la Generalitat de Catalunya, que reconeixen públicament la tasca de persones, empreses, entitats i institucions públiques o privades a favor de la protecció i millora de l'entorn.

El guardó ha estat obtingut concretament per la companyia municipal Aigües de Mataró (AMSA), en reconeixement a la seva trajectòria en l'àmbit de la gestió ambiental de l'aigua.

El jurat va voler destacar l'esforç d'AMSA per aplicar criteris de sostenibilitat a la gestió de l'aigua a la ciutat durant vint-i-cinc anys, la qual cosa ha comportat una disminució del total d'aigua subministrada tot i l'increment de població.

L'acte públic de lliurament dels Premis va tenir lloc a les 18.30 hores a l'auditori Winterthur de l'Illa Diagonal. L'alcalde va ser l'encarregat de pujar a l'escenari a recollir el diploma i el guardó, després de la projecció d'un vídeo explicatiu sobre les accions que s'han posat en marxa per aconseguir una gestió eficient dels recursos hídrics. També hi van assistir la presidenta de l'empresa municipal i regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, el gerent d'AMSA, Rafael Montserrat i una delegació de treballadors.

Per optar a la candidatura del Premi es va presentar una memòria amb detalls de totes les actuacions que s'han dut a terme. A continuació, es reprodueix textualment l'extracte de la memòria:

"És cada dia més evident que les polítiques d'aigua basades en l'augment de l'oferta són insostenibles des d'un punt de vista socioeconòmic i mediambiental. A l'any 1980, Aigües de Mataró SA comença la seva transformació i abandona els sistemes tradicionals de gestió i assumeix els reptes que suposen les noves polítiques d'aigua basades en la gestió de la demanda.

Les claus de l'èxit d'aquest projecte han estat: l'optimització del sistema d'abastament; una gestió tècnica amb un marcat caràcter tecnològic; polítiques d'estalvi (campanyes de sensibilització i mesures de tipus econòmic); i millores a la gestió dels abonats i de qualitat del servei.

En el present treball s'exposen els resultats pràctics de l'aplicació d'un sistema de gestió de la demanda en un entorn metropolità i durant un període de clara expansió urbanística a la ciutat de Mataró. Durant els 25 anys que abasta aquest document s'ha reduït en 1.2 Hm 3 /any el total d'aigua subministrada, havent-hi un augment de la població del 20% i i una expansió de l'activitat econòmica. Tot això ha estat possible gràcies a una més que sensible reducció del consum domèstic i a un excepcional rendiment de la xarxa."