Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà demana la millora del servei de rodalies de Renfe

Escoltar

L'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà demana la millora del servei de rodalies de Renfe

El passat divendres, 24 de novembre, va tenir lloc a Sabadell la 5a Assemblea General de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU). Van ser-hi presents el secretari per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el director general de l'AMTU, Antoni Prunés.

Entre els punts més destacats que es van tractar durant l'assemblea hi ha una proposta de resolució en referència als darrers incidents al servei de Rodalies de Renfe. En aquesta resolució l'AMTU va manifestar el seu malestar per la situació reiteradament deficient en la prestació d'aquest servei i va resoldre, d'una banda, avaluar en profunditat la situació de la xarxa i definir amb precisió les deficiències produïdes per l'insuficient manteniment de les infraestructures. També va exigir una voluntat decidida i ràpida de capgirar aquesta situació, cap a una millora i normalització del servei, i reclama al Ministeri de Foment una relació fluïda entre l'Administració de l'Estat i la local, amb l'objectiu d'abordar, des del diàleg institucional, la solució dels problemes plantejats.

L'assemblea de l'AMTU també va aprovar l'alta d'11 nous municipis, que són: Calella, Santa Perpètua de Mogoda, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Eulàlia de Ronçana, El Papiol, Cabrera de Mar, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Andreu de Llavaneres, Lliçà de Vall i Sant Sadurní d'Anoia.

Amb aquests ja són 50 els municipis adherits a l'AMTU, amb 1,6 milions d'habitants i més de 39 milions de viatgers a l'any, i representa a més del 90% dels municipis que tenen transport urbà a la 2a corona metropolitana.

Entre les principals actuacions realitzades per l'AMTU durant aquest any 2006 hi ha la realització de la IIa Jornada Tècnica a Mataró, organitzada conjuntament amb l'Ajuntament de Terrassa, representant del Programa Europeu PIMMS. La jornada va tenir més de 188 assistents, que van posar una nota mitja de 7,2 a les ponències presentades.

Una altra gran fita aconseguida es relaciona amb el finançament del transport urbà de la 2a corona. Enguany, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha concedit ordres d'ajuts per al Transport Públic Urbà (TPU), que durant el 2006 han augmentat a 2,5 milions d'euros. Però el gran avanç ha estat indiscutiblement el conveni amb l'ATM i la Generalitat per a la integració financera dels TPU de les ciutats de l'AMTU al proper Contracte-Programa 2007-2010. Amb aquest conveni la Generalitat es compromet a dotar d'un fons pressupostari extra de fins a 10 milions d'euros l'any 2010 els transports públics de la 2a corona. El conveni estableix que es destinaran 28 milions d'euros entre 2007 i 2010 de la següent manera: 4 el 2007; 6 el 2008; 8 el 2009 i aquests 10 el 2010. Atenent als actuals criteris de distribució està previst que Mataró percebi 3.227.000 euros aproximadament.

Mataró destinarà aquests diners a millorar la qualitat del servei (increment de la flota, més velocitat comercial, entre d'altres) amb l'objectiu d'augmentar el número de viatgers. Per tal d'obtenir aquesta subvenció, l'Ajuntament haurà de presentar un Pla de Serveis que abasti els 4 anys i que especifiqui les actuacions, la periodicitat i els criteris de mesura per avaluar el que s'ha aconseguit.

El Ple del mes de novembre va aprovar per unanimitat autoritzar a l'AMTU per tal que actuï i representi a l'Ajuntament de Mataró com a interlocutora única davant la Generalitat de Catalunya i l'ATM en l'acompliment d'aquest conveni signat entre el DPTOP i l'AMTU.

La cloenda de l'assemblea va anar a càrrec del secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal. Dins del programa del nou Govern d'Entesa hi ha l'elaboració d'una llei de finançament del transport públic. Quant a projectes de futur, va parlar sobre l'adjudicació abans de finalitzar l'any dels estudis informatius d'un nou tram de la línia ferroviària orbital.