Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament dóna a conèixer el balanç de les actuacions incíviques del 2005 en el si del Consell de Ciutat

Escoltar

L'Ajuntament dóna a conèixer el balanç de les actuacions incíviques del 2005 en el si del Consell de Ciutat

El Consell de Ciutat que va tenir lloc ahir al vespre va debatre l'estat del civisme a Mataró. En el transcurs de la reunió els membres del consell van formular propostes i van expressar la seva opinió sobre el tema. A més, es va presentar el balanç de les actuacions fetes en matèria de civisme durant el 2005. Les actuacions s'emmarquen en el Pla d'acció per al civisme i es basen en diferents normatives municipals.

El Pla d'acció per al civisme, que va ser aprovat el maig de 2002, és una proposta treballada amb les entitats ciutadanes que pretén implicar a la població amb el civisme actiu, respectar l'espai col·lectiu, millorar la convivència i les relacions ciutadanes i reduir els actes incívics premeditats.

Des de 2002 fins ara l'Ajuntament ha portat a terme anualment més de 150 programes i accions amb la finalitat d'assolir els objectius establerts pel Pla d'acció. Els comportaments incívics vénen regulats per diferents normatives municipals que són, entre d'altres, l'Ordenança de civisme, l'Ordenança municipal de residus urbans i neteja viària, la Normativa municipal sobre la tinença d'animals domèstics, l'Ordenança reguladora de la publicitat i l'Ordenança municipal de circulació.

Balanç de civisme 2005

Els actes o denúncies durant el 2005 han estat 3.137 fets a través de tres serveis de l'Ajuntament. Així, la Policia Local n'ha fet 2.425, Serveis Municipals i Manteniment 494 i el Servei de Salut Pública 218.

De les actuacions de la Policia Local, el consum o possessió de drogues a la via pública és el fet més destacat amb 736 casos i li segueixen els vehicles abandonats amb 604; excés de soroll en ciclomotors amb 240, molèsties per activitat 190; danys en el mobiliari 137; molèsties ocasionades per persones 136; manca de respecte o insults a l'autoritat 105; consum d'alcohol a la via pública 96. També estan comptabilitzats, entre d'altres, els danys en els espais verds, orinar en llocs no permesos o molèsties als veïns d'un immoble que se situen per sota dels 30 casos cadascuna.

Pel que fa a les actuacions de Serveis Municipals i Manteniment la més rellevant s'ha fet contra els abocaments de residus comercials i industrials amb 214, li segueixen la penjada de propaganda a llocs no autoritzats amb 90; embrutar amb pintades (grafittis) 79; brutícia i residus 55; destrosses al mobiliari urbà 29; deposicions de gossos 14 i abocament de residus domèstics 13.

Per la seva banda, el Servei de Salut Pública ha actuat davant les molèsties a la convivència a causa d'animals domèstics 115 vegades; per falta de cens de gossos 49; per no dur lligats els gossos 38; per tinença incorrecta de gossos perillosos 12 i per deposicions de gossos 4.

Un Consell de Ciutat de civisme i habitatge

Els membres del Consell de Ciutat es van dividir en grups de treball que van debatre l'estat del civisme a la ciutat. Els grups van fer un seguit d'aportacions que seran estudiades per l'Ajuntament i que s'incorporaran al Pla d'acció per al civisme, a més es van fer dues propostes: crear un grup de treball permanent de civisme dins el Consell de Ciutat i que el civisme es tractés en el Congrés d'entitats que tindrà lloc el proper mes de maig.

El Consell de Ciutat a més del balanç de civisme de 2005 va presentar també l'informe elaborat pel grup de treball sobre el Pla Local de l'Habitatge.