Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament dóna nom a 4 futures escoles bressol i proposa denominació per a 5 centres de primària

Escoltar

L'Ajuntament dóna nom a 4 futures escoles bressol i proposa denominació per a 5 centres de primària

El Ple municipal va aprovar el passat dijous, 8 de setembre, els noms de 4 futures escoles bressol municipals, dues de les quals estan ara en construcció i dues més han estat planificades per l'Ajuntament amb l'objectiu de posar-les en marxa als propers anys. En la mateixa sessió plenària, l'Ajuntament va aprovar una proposta que enviarà al Departament d'Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya amb els noms de 5 centres d'educació infantil i primària, dos dels quals ja estan en construcció i tres més estan planificats.

Denominació de les futures escoles bressol

Els Menuts

Rebrà aquest nom l'escola bressol municipal que s'està construint al carrer de Francisco Herrera, a l'àmbit de Cal Collut, i que suposa la rehabilitació de la triperia de l'antic Escorxador. El nom aprovat fa referència a dues de les accepcions de la paraula: per una banda, és sinònim de criatures, quitxalla o canalla, i per altra banda fa al·lusió als productes provinents de les entranyes dels animals antigament sacrificats a l'Escorxador i que es coïen a les dependències de la triperia. S'ha considerat d'interès conservar aquest darrer significat lèxic, progressivament en desús.

Elna

Rebrà aquest nom l'escola bressol municipal que s'està construint a la confluència del torrent de la Pólvora amb el carrer de Marià Ribas, i que és annex al centre d'educació infantil i primària que es fa al mateix àmbit. La denominació s'ha decidit en record de la Maternitat d'Elna, que entre 1939 i 1944 va funcionar al municipi del mateix nom situat al Rosselló. En aquesta maternitat, promoguda i dirigida per Elisabeth Eidenbenz, van néixer 597 infants, alguns d'ells mataronins, fills de mares exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses als camps de refugiats de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes.

El Molí de Vent

El Ple va aprovar aquesta denominació per a l'escola bressol municipal que s'ha de construir en el solar ubicat a la confluència dels carrers de Joan Maragall i del Molí de Vent. Precisament, amb aquest topònim es coneixia antigament la partida de terres on anirà la futura escola bressol.

Els Bombers

Rebrà aquest nom l'escola bressol que s'ha de construir al passeig de Ramon Berenguer III, a l'actual ubicació del parc de Bombers. Aquest centre substituirà i ampliarà l'actual escola bressol de Cerdanyola.

Proposta de denominació de les futures escoles de primària

Els noms proposats per a les futures escoles de primària han de ser ratificats per la Generalitat de Catalunya, que té les competències en matèria d'educació i per tant la titularitat d'aquest centres:

Antonio Machado

L'Ajuntament proposa el nom d'Antonio Machado per al CEIP que està en construcció a la plaça del mateix nom, on també hi ha el monument que la ciutat dedica al poeta. Es tracta, per tant, d'una denominació força consolidada en l'entorn físic on s'ubicarà el nou centre.

Maria Mercè Marçal

Es proposa el nom de la poeta, traductora i narradora Maria Mercè Marçal (Barcelona, 1952-1998) per al centre de primària que es construirà a la confluència dels carrers de Figuera Major i de Josep Maria de Sagarra, que enguany comença a funcionar en mòduls provisionals.

Montserrat Solà

L'Ajuntament proposa el nom de Montserrat Solà (Mataró, 1954-1999) per al centre que s'ha de construir en el solar ubicat entre els carrers d'Enric Granados, d'Antonio Solís, el Camí Ral i la ronda de Miguel de Cervantes, a l'àmbit de Cal Collut. Llicenciada en Biologia, Montserrat Solà va treballar sempre com a professora de la seva especialitat. Va exercir diversos càrrecs directius a l'institut Damià Campeny de Mataró i va ser membre de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró i col·laboradora tècnica del Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Marta Mata

Es proposa el nom de Marta Mata per al centre que s'ha de construir en l'àmbit de la modificació del Pla General d'Ordenació a la zona de la Riera de Cirera. La pedagoga Marta Mata (Barcelona, 1926-2006) va exercir la docència, la formació de mestres i la recerca. Autora de nombroses publicacions, va ser cofundadora de l'Associació Rosa Sensat i va tenir diferents responsabilitats en el camp de la política educativa i la gestió institucional: va ser diputada a les Corts Constituents, diputada al Parlament de Catalunya, senadora, regidora d'Educació a l'Ajuntament de Barcelona i diputada, també d'Educació, a la Diputació de Barcelona, a més de presidenta del Consell Escolar de l'Estat.

Joan Coromines

L'Ajuntament proposa el nom de Joan Coromines per al centre que s'ha de construir entre els carrers d'Enric Prat de la Riba, de Francisco Pacheco i de Francisco Herrera, en l'àmbit de la modificació del Pla General de l'eix Herrera. El lingüista i filòleg Joan Coromines (Barcelona, 1905-Pineda de Mar, 1997) està considerat un dels principals estudiosos de la lingüística romana de tot el món. Va ser col·laborador de l'Institut d'Estudis Catalans, professor de la Universitat de Barcelona i autor d'obres cabdals com el Diccionario crítico-etimológico de la lengua castellana, el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i l'Onomasticon Cataloniae.