Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma a la campanya contra el tràfic il·legal d'ocells de cant

Escoltar

Mataró se suma a la campanya contra el tràfic il·legal d'ocells de cant

Mataró, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Cornellà, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Barberà del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Barcelona iniciaran coordinadament una campanya contra el tràfic il·legal d'ocells de cant.

L'objectiu de la campanya és doble. D'una banda, es vol lluitar contra el comerç il·legal, que es calcula que cada any mou uns 106.000 ocells, la majoria d'espècies protegides, i del qual s'obtenen uns beneficis de 2,12 milions d'euros, aproximadament. D'altra banda, cal aplicar mesures de control de bioseguretat des d'un punt de vista sanitari per a la població pel que fa a la influença aviar.

Es preveu iniciar la campanya aquest mes de juny i prolongar-la durant la resta de l'estiu, època en què hi ha la màxima incidència pel que fa al tràfic d'animals.

Per fer front al comerç il·legal, la campanya preveu efectuar actuacions de control en tres fronts:

1) Controls a establiments de venda d'animals
2) Actuacions contra els traficants de fauna (persones que mouen un volum important d'ocells)
3) Actuacions contra les concentracions d'aus salvatges o "mercats il·legals".

El cos d'Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge durà a terme actuacions dirigides contra els dos primers fronts, i les policies locals o Guàrdia Urbana dels diferents municipis esmentats duran a terme el control contra el tercer front. Pel que fa al tercer front, els "mercats il·legals", lloc on es concentra un elevat nombre tant d'afeccionats com de compradors i venedors, les actuacions tindran en principi un caràcter informatiu; posteriorment, s'hi actuarà intervenint i denunciant les infraccions detectades.

Per difondre entre aquest col·lectiu d'afeccionats les diferents prohibicions que assenyalen les normatives vigents, s'ha editat un fulletó informatiu.

Aquests fulls recorden que els ocells de cant, la cadernera, el pinsà, el passerell, i el verdum estan protegits i que n'està completament prohibida la comercialització i l'exhibició pública, i també la concentració. Només se'n permet excepcionalment la captura en viu amb l'única finalitat de poder participar en concursos de cant autoritzats.

L'Ajuntament ha informat d'aquesta campanya a les dues associacions d'ocellaires que hi ha a la ciutat: l'Associació La Llàntia i l'Associació La Mataronesa.