Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró inaugura la nova temporada

Escoltar

Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró inaugura la nova temporada

El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, i el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, han presentat avui el programa de la nova temporada de Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró. Aquesta temporada 2007-2008, que s'inaugura el proper dissabte 6 d'octubre a les 19 h, tindrà com a eix temàtic "Roda el món. El viatge". S'inauguraran l'exposició permanent de la col·lecció del Museu de Mataró al 1r pis i quatre exposicions temporals a la planta baixa.

"Roda el món. El viatge"

El discurs expositiu del centre es basa en un tema conceptualment unitari, a partir del qual s'organitza tota la programació tant de les exposicions dels diferents espais de l'equipament com de les activitats complementàries. L'any passat les exposicions es van centrar en el retrat. El tema per a aquesta temporada és el viatge. Aquesta proposta argumental ofereix múltiples interpretacions que quedaran paleses en la variabilitat de les mostres artístiques: no només abraçarà els desplaçaments físics, sinó que també abastarà el viatge com a experiència vital o trajectòria personal.

En aquest segon any de vida del centre, es programaran més activitats relacionades amb l'eix argumental com un cicle de conferències, activitats familiars o concerts, entre d'altres.

La inauguració de la nova temporada també coincideix amb la instal·lació al menjador de la llar de foc que era original de la casa dels artistes i germans Jordi i Jaume Arenas. A més a més s'han fet tasques de manteniment i redistribució de parets per adaptar els espais a les noves exposicions.

Coincidint amb l'inici del curs escolar també s'ha endegat el programa de visites i tallers didàctics dirigits a alumnes de tots els cicles educatius.

Les primeres exposicions

Les exposicions que s'inauguren aquest dissabte 6 són les següents:

1r pis. Exposició de la col·lecció del Museu de Mataró: Tràveling circular.

Durant tot un any es podrà visitar l'exposició, el títol de la qual remet a la tècnica cinematogràfica del moviment de càmera. La mostra fa èmfasi tant en la importància de la mirada del subjecte en el desplaçament, com en la circularitat de tot viatge, que sol tenir el mateix punt d'inici i final. En els sis apartats en què està dividida l'exposició trobem objectes i pintures del passat que conviuen amb fotografies, vídeos i instal·lacions del present, creant una dialèctica entre el que entenem per viatge en l'època del turisme. Un dels apartats, 'La volta al món', mostra diversos quaderns de viatge de mataronins que pel seu contingut tenen un gran interès artístic. Se n'han reunit dels cinc continents.

El conjunt de l'exposició ha estat comissariat per Jordi Carrión, escriptor i professor a la Universitat Pompeu Fabra.

Menjador: Jordi Arenas. Itàlia: inspiració i model.

Principalment són olis sobre tela que l'artista va fer arran dels seus viatges per Itàlia.

Sala 1: Santi Estrany. Ciutats d'Europa.

Mostra d'un viatge per sis ciutats europees des del punt de vista de l'artista mataroní, amb el seu particular estil geomètric.

Sala 2: Marc Prat. Transhumàncies.

L'artista mostra a través de les seves pintures l'impuls humà de voler trobar sempre un lloc millor on viure, la necessitat del desplaçament físic o mental cap a un ambient més propici.

La finestra / la galeria: Martí Anson. Fitzcarraldo. Cinquanta-cinc dies treballant en la construcció d'un veler Stela 34 al Centre d'Art Santa Mònica.

És una mostra documentada per fotografies i vídeo sobre el procés de construcció i destrucció d'un veler, projecte que l'artista va dur a terme a Barcelona.

Calendari de les exposicions de "Roda el món. El viatge"

1r pis. Exposició de la col·lecció

.-Tràveling circular. Del 6 d'octubre de 2007 al 14 de setembre de 2008

Menjador

.-Jordi Arenas. Itàlia: inspiració i model.  Del 6 d'octubre al 16 de desembre de 2007

.-Jordi Arenas. Apunts i quaderns de viatge: Grècia, Turquia i Tunísia. Del 21 de desembre de 2007 al 23 de març de 2008

.-Jaume i Jordi Arenas. Les illes i el mar. Del 28 de març al 6 de juliol de 2008

.-Jordi Arenas. L'entorn ("el grup dels dissabtes"). De l'11 de juliol al 28 de setembre de 2008

Sala 1

.-Santi Estrany. Ciutats d'Europa. Del 6 octubre al 16 desembre de 2007

.-Santi Clavell. Viatge interior. Del 21 desembre de 2007 al 24 de febrer de 2008

.-Viatjant pel mar (Museu Marítim de Barcelona). Del 29 febrer al 4 de maig de 2008

.-Cuba, 1895-1898. Del 9 de maig al 6 de juliol de 2008

.-Josep Novellas. Austràlia. De l'11 juliol al 28 de setembre de 2008 

Sala 2

.-Marc Prat. Del 6 d'octubre a l'11 de novembre de 2007

.-Marta Xibillé. Del 16 de novembre al 16 de desembre de 2007

.-Maurici Torner. Del 21 de desembre de 2007 al 27 de gener de 2008

.-Pere Masramon. De l'1 de febrer al 9 de març de 2008

.-Gemma Pont. Del 14 de març al 20 d'abril de 2008

.-Maria Cusachs. Del 25 d'abril al 25 de maig de 2008

.-Ivan Jordà. Del 30 de maig al 6 de juliol de 2008

.-Cecilia Postiglioni. De l'11 de juliol al 28 de setembre de 2008.

A la finestra i la galeria s'aniran programant projectes concrets de joves artistes contemporanis entorn del tema del viatge. Mataró, com a membre de la Xarxa Transversal d'Activitats Culturals, està treballant conjuntament amb altres ciutats mitjanes per produir projectes comuns de joves artistes contemporanis que s'exhibiran, en el cas de Mataró, en aquest espai.

Dades de la temporada 2006-2007

Des de la inauguració de l'equipament, l'1 de juliol de 2006, fins al tancament de la temporada "Senyors i senyores. El retrat" aquest mes de setembre, 7.820 persones han visitat Ca l'Arenas. A més, es va iniciar el programa de visites i tallers dirigits a les escoles que ja funcionava al Museu de Mataró, superant amb escreix les previsions inicials, de manera que s'han hagut d'incrementar en diverses ocasions el número de reserves dels grups dels centres educatius per realitzar els tallers que s'han anat organitzant al llarg del curs escolar. 184 grups de 17 centres escolars de Mataró que han representat 4.232 alumnes han realitzat alguna de les activitats del centre. En total, doncs, 12.052 persones han visitat Ca l'Arenas en la seva primera temporada en funcionament.