Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El jutge eximeix L'Ajuntament de responsabilitat en el cas de legionel·losi i dicta les indemnitzacions

Escoltar

El jutge eximeix L'Ajuntament de responsabilitat en el cas de legionel·losi i dicta les indemnitzacions

El jutge de Primera instància número 5 de Mataró ha decretat el sobreseïment de les actuacions contra els dos funcionaris de l'Ajuntament i de la Generalitat imputats en el cas del brot de legionel·losi que va afectar la ciutat l'estiu del 2002.

L'auto judicial no només resol que els dos funcionaris estan clarament exemptes de responsabilitat criminal sinó que també deixa clar que les administracions van actuar de manera exemplar i diligent en la crisi sanitària. Concretament, el jutge qualifica com a "meritori" que els responsables públics arribessin a identificar la nau del passatge d`Òrrius com a possible focus i que, detectada la torre de refrigeració, decidissin clausurar-la sense esperar els resultats dels anàlisis del bacteri.

En canvi, el jutge manté la causa oberta contra els propietaris de l'empresa sospitosa d'haver estat l'origen del brot, Hielos del Maresme, i estableix les quantitats corresponents al concepte d'indemnitzacions per les lesions patides pels afectats.

Analitzat aquest auto, l'Ajuntament ha decidit avançar les indemnitzacions als 94 afectats reconeguts en aquest procediment judicial (dos dels quals van morir) i mantenir-se com a actor civil a la causa per tal de rescatar els diners més endavant.

344.606,20 € per danys i perjudicis

El conseller delegat de Benestar Social, Oriol Batista, ha signat un decret en el qual s'acorda destinar una partida pressupostària durant dos anualitats (2007 i 2008) per avançar als perjudicats les indemnitzacions per danys i perjudicis. En concret, els ajuts pugen 344.606,20 euros, distribuïts en 172.303,1 € aquest any i 172.303,1 € l'any que ve.

La decisió d'abonar les indemnitzacions per compte dels responsables, prevista en el codi civil sota la figura de la subrogació, es basa en que:

- El Ple de l'Ajuntament va manifestar fa 4 anys per unanimitat oferir el suport i solidaritat amb els afectats,

- Els afectats no cobrarien les indemnitzacions fins que es declari per sentència la responsabilitat final dels imputats en la querella criminal mantinguda per l'Ajuntament, en un període no inferior als dos anys,

- Hielos del Maresme no disposa de companyia asseguradora que pugués facilitar llavors el ràpid cobrament de les indemnitzacions,

- La majoria de les persones afectades són pensionistes, amb un moderat nivell d'ingressos i que han vist afectada la seva salut i que conformen un col·lectiu al que especialment han d'atendre les polítiques socials.

Així, els afectats i les famílies dels difunts rebran indemnitzacions que van d'entre 132.000 euros i 900 euros, en funció dels dies d'hospitalització i les repercussions sòcio-laborals que van patir. La fórmula emprada per al càlcul de les indemnitzacions és l'establerta en la resolució de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions de l'Estat.

En les properes setmanes, l'Ajuntament enviarà una carta als afectats per comunicar-los la manera com es faran efectius els pagaments.