Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Patronat Municipal de Cultura mostra en una exposició el Pla d'equipaments culturals de Mataró

Escoltar

El Patronat Municipal de Cultura mostra en una exposició el Pla d'equipaments culturals de Mataró

El proper divendres 9 de febrer, el president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Jaume Graupera, inaugurarà l'exposició "El Pla d'equipaments culturals de Mataró". L'acte, que es farà al Museu de Mataró (El Carreró, 17) a les 19.30 h, també comptarà amb la presència dels principals agents que han col·laborat en l'estudi i la redacció del Pla i dels diferents plans directors que el conformen.

L'exposició mostra d'una manera molt visual les principals línies de treball del Pla d'equipaments culturals elaborat pel PMC al llarg de la present legislatura, mitjançant banderoles, murals i un audiovisual. També hi haurà un taller de retallables per a infants i s'editarà un catàleg.

L'espai expositiu es divideix, seguint l'estructura del Pla, en cinc àmbits diferents: Patrimoni (el Pla director de patrimoni); Lectura (el Pla de biblioteques); Arts escèniques (el Mapa d'arts escèniques); Arts visuals i Música. De cada bloc se n'expliquen els equipaments culturals amb els que la ciutat ja compta i els projectes dels nous equipaments que seran realitat des d'ara i fins al 2010, quina serà la seva ubicació, funcions, pressupost i les transformacions arquitectòniques que seran necessàries.

El Pla director de patrimoni

Amb la col·laboració de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el Pla director de patrimoni es va encarregar al Taller de projectes, museologia i patrimoni de la Universitat de Barcelona, i és una eina d'anàlisi i debat sobre la situació del patrimoni cultural i museístic municipal, especificant-ne una guia d'actuacions per als propers anys:

  • La transformació de l'edifici de Can Marfà en el nou Museu de Mataró
  • La creació d'un centre de visitants a Can Serra
  • La rehabilitació de la Basílica de Santa Maria i la restauració de la Capella del Dolors
  • La intervenció en les restes arqueològiques de Can Fulleracs
  • La restauració del jaciment de la Vil·la romana de Torre Llauder.

El Pla de biblioteques

El Mapa de lectura pública de Catalunya elaborat l'any 1993 recull les necessitats de la lectura des de l'àmbit públic i esdevé un instrument bàsic de planificació amb el que s'ha comptat a l'hora de fer el Pla de biblioteques de Mataró, en el que es preveu:

  • La construcció de la Biblioteca Les Santes-Escorxador, que serà la primera de les dues biblioteques de barri que ha de tenir la ciutat. L'emplaçament és l'antic Escorxador i cobrirà el servei de lectura pública als sectors de Rocafonda i Palau-Escorxador
  • El reconeixement de la Biblioteca pública Pompeu Fabra com a Biblioteca central urbana i cap comarcal de la zona del Maresme, amb totes les funcions que se'n deriven.

El Mapa d'arts escèniques

El Mapa ha estat elaborat durant l'any 2006 com a proposta d'ordenació funcional dels equipaments escènics de la ciutat, proposta basada en:

  • Construir sobre l'actual emplaçament del Foment Mataroní una nova sala que permeti oferir una programació estable de música i arts escèniques de petit format
  • Construir un nou recinte per a la Sala Cabañes en el marc d'una operació de reordenació urbanística de la zona
  • Construir en un futur un nou teatre municipal que ofereixi unes instal·lacions modernes i adequades a les produccions escèniques actuals
  • Posar en funcionament a Can Gassol un centre de creació escènica obert a formacions emergents i residències temporals de companyies professionals.

La promoció de les Arts visuals

A Mataró existeixen diverses iniciatives en el camp de les arts visuals com Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani; Ca l'Arenas, centre d'art del Museu de Mataró; les sales d'exposicions de Can Palauet i Espai f, per aquest motiu el Pla proposa l'elaboració d'un Mapa d'arts visuals que tindrà com a objectius:

  • Identificar els principals agents i artistes de la ciutat i conèixer la seva acció i projectes
  • Identificar les infraestructures públiques i privades de la ciutat, els seus usos i les seves mancances
  • Valorar la situació actual del sector i esbossar iniciatives de millora per facilitar la presa de decisions
  • Crear el Centre de la Imatge Català-Roca.

Promoció de la música

El Pla proposa la creació d'una escola municipal de música a la ciutat atès que existeixen un gran nombre d'escoles, institucions i entitats que ofereixen formació musical, i a més hi ha una programació musical estable i diversificada, fets que denoten que l'aprenentatge musical és un dels actius més importants de la ciutat.