Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució per instal·lar un monòlit en memòria de Josep Abril

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució per instal·lar un monòlit en memòria de Josep Abril

El Ple va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució presentada pel grup municipal de CiU, per sol·licitar l'encàrrec i instal·lació d'un monòlit en memòria de Josep Abril i Argemí, alcalde de Mataró de 1931 a 1933, que va morir assassinat el 16 de març de 1939.
El text íntegre de la proposta de resolució diu el següent:

"El 16 de març del 1939 el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. El motiu no va ser altre que haver estat alcalde de Mataró entre els anys 1931 i 1933 i que fou qui va proclamar la II República a la ciutat. No havia comès cap delicte, només havia servit la seva ciutat i el seu país des de la legalitat.

El Parlament de Catalunya impulsa avui dia l'aprovació del projecte de llei de Memorial Democràtic, destinat a fomentar i preservar el record dels qui van defensar les llibertats i lluitar contra la dictadura. En aquest mateix sentit, dies enrere Mataró va inaugurar un conjunt escultòric en memòria de les víctimes d'aquell període.

Però més enllà de tot això, l'Alcalde Josep Abril mereix un reconeixement especial. El seu assassinat va ser un crim a sang freda i una forma macabra de repressió i d'intimidació sobre tots els habitants de la nostra ciutat. No va morir víctima d'uns incontrolats; no va morir pels seus actes, sinó pel que representava. En assassinar-lo a ell, el franquisme imposava la dictadura de la por.

Cal que des de Mataró recordem significativament Josep Abril. Si va ser un símbol en la seva mort, també ha de ser un símbol destacat de la nostra memòria històrica. Recordar-lo a ell de manera especial és un acte de justícia i una forma de condemnar la repressió soferta a la nostra ciutat.

Des de CiU, més enllà dels partits i de les sigles, reivindiquem expressament la seva memòria. No va ser l'únic innocent que va patir les conseqüències de la Guerra, ni de la violència d'ambdós bàndols, ni de la repressió franquista. Tot i que el seu nom està recordat per un carrer, cal que no sigui un nom més, sinó una figura exemplar, coneguda i recordada. És per tot el que s'ha exposat, que el Grup Municipal de Convergència i Unió proposa al Ple de l'Ajuntament, al conjunt de la ciutat i dels ciutadans de Mataró l'adopció del següent, acord:

Encarregar un monòlit que simbolitzi l'especial reconeixement de la nostra ciutat a qui va morir pel fet d'haver estat alcalde de Mataró. Del seguiment d'aquest acord es donarà compte a la Junta de Portaveus. No obstant, el Ple decidirà."